用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教大家粗心大意點教?
go

請教大家粗心大意點教? [複製鏈接]

小兒自幼數學都好叻一講就識 但係次次考試都唔正常 好像第二個人做咁 發現好多時都係望小左字唔小心 離奇低分 請問如何可以改善這個問題?

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

孩子幾年級?中英文閱讀能力OK?
係咪覺得題目太淺,hea做?
恐龍家

引用:孩子幾年級?中英文閱讀能力OK?係咪覺得題

原帖由 小曳人 於 16-04-15 發表
孩子幾年級?中英文閱讀能力OK?
係咪覺得題目太淺,hea做?
中英能力都ok 佢好喜歡看書 可能是覺得識 就求其未望清楚就做 點先改善到?

醒目開學勳章 貢獻勳章

bearbear0109 發表於 16-4-15 14:18
中英能力都ok 佢好喜歡看書 可能是覺得識 就求其未望清楚就做 點先改善到?

...
我大仔都係hea做,唔認真,淺嘅錯,深嘅啱!我地只係提完再提,小心d,複卷,
做卷嗰個係佢,佢唔重視嘅話,無人幫到佢

阿Q d諗,佢唔緊張分數,總比過份緊張好!

恐龍家

引用:Quote:bearbear0109+發表於+16-4-15+14:18+

我大仔都係hea做,唔認真,淺嘅錯,深嘅啱!我地只係提完再提,小心d,複卷,
做卷嗰個係佢,佢唔重視嘅話 ...
其實我都係咁覺得😂😂問下有冇解決方法平衡下自己😅😅

引用:Quote:bearbear0109+發表於+16-4-15+14:18+

做卷嗰個係佢,佢唔重視嘅話 ...
我仔都係咁,只可成日提佢!

bearbear0109 發表於 16-4-15 01:58
小兒自幼數學都好叻一講就識 但係次次考試都唔正常 好像第二個人做咁 發現好多時都係望小左字唔小心 離奇低 ...
自己比啲練習阿仔做。

回覆:請教大家粗心大意點教?

粗心大意是一種生活態度,通常在男士身上出現。

不要只集中在數學科上討論這問題,我經常同個仔講,carelessness is a big mistake! 多少工業意外、交通意外、火警、醫療失誤均由於不小心引起,今天一份測驗卷的大意,明天可能是危害他人生命的粗心。

態度要從小培養,態度決定高度。

Vanessa_Li  講得好!  發表於 16-5-10 16:33

引用:Quote:bearbear0109+發表於+16-4-15+01:58+

原帖由 Anniemun 於 16-04-17 發表
自己比啲練習阿仔做。
我比佢做是全部岩曬啦 一返學就唔正常

引用:粗心大意是一種生活態度,通常在男士身上出

原帖由 Radiomama 於 16-04-17 發表
粗心大意是一種生活態度,通常在男士身上出現。

不要只集中在數學科上討論這問題,我經常同個仔講,carele ...
我都知😱不過我已經用盡方法 改善唔到

bearbear0109 發表於 16-4-15 01:58
小兒自幼數學都好叻一講就識 但係次次考試都唔正常 好像第二個人做咁 發現好多時都係望小左字唔小心 離奇低 ...
離奇低分即是幾多分?
for every one criticism, three positives must be given.

bearbear0109 發表於 16-4-17 14:39
我比佢做是全部岩曬啦 一返學就唔正常
有冇限時間完成?

引用:Quote:bearbear0109+發表於+16-4-15+01:58+

原帖由 lillymarie 於 16-04-17 發表
離奇低分即是幾多分?
剛剛合格😅

引用:Quote:bearbear0109+發表於+16-4-17+14:39+

原帖由 Anniemun 於 16-04-17 發表
有冇限時間完成?
有架 限時要佢自己做 再覆卷

咁有無和老師傾一傾,他考試時的表現如何,會否不專心?還是表現得好緊張?好快就交卷?還是左擦右擦?

學校會派回試卷嗎?孩子明白自己被扣分的原因嗎?

數學明白是一回事,但某個程度仍需要操數,主要是練速度。因為在限時考試的壓力下,簡單運算未夠熟練的話,好容易出錯

for every one criticism, three positives must be given.

我當年和我仔約法三章,如果數學測考有A, 就不需要做練習,不然,每天要做起碼10題數,不需要100分,偶然失誤無礙

引用:咁有無和老師傾一傾,他考試時的表現如何,

原帖由 lillymarie 於 16-04-17 發表
咁有無和老師傾一傾,他考試時的表現如何,會否不專心?還是表現得好緊張?好快就交卷?還是左擦右擦?

學 ...
真要和老師傾下 他錯的全部沒看題目 一般運算他最熟練的

回覆:bearbear0109 的帖子

如果平時一般功課也會出錯,只要指出錯題馬上能改正便是真正粗心大意,一般粗心大意上落分數不應該超過十分。
如果平時功課百發百中,考試成日錯(尤其簡單題目),極大可能性因素是來自壓力。有時壓力來自潛意識,請不要幫小朋友區分題目深淺,不要不經意幫小朋友為題目難度做標籤,因為大腦在這情況會有習得性,越容易的題目越感不自覺的壓力然後不加思考。因壓力而拖垮的分數可以很大的。

這個問題小兒也有,但分數還不至於說差,每次他的考試卷我都會看下,不重複檢查是一個問題,另外有兩個問題也是原因

1-想太快,比如加法進位,他眼瞄一下題目,已經知道要進位,心中竟現進了位,在算的時候,又加了一次,結果進了兩次位,這就是不按部就班乖乖解題的結果

2-學太快太多,會將自己陷入矛盾中
   比如乘法,一開始教的都是正數,學快了會有負數,這個時候,他會花些時間去想負數可不可能也是答案,這樣也浪費了時間
小數點也是,應用題算幾個人的年齡,基本答案是整數,但學快學多的人又會花時間考慮小數點有沒有可能

看過兒子幾次試題,有時哭笑不得,明明計算是對的,答案又抄錯,也不知那時他在想啥,這樣的粗心,也只能再提醒他,再提醒,

在這小的年紀,對應付考試還不是很有技巧,成績只要不要太差,知道他懂比較重要,希望等他成熟些,會知道如何應付考試,也只能這樣自我安慰

回覆:請教大家粗心大意點教?

謝謝你們😭我諗現階段只能安慰自己 希望佢慢慢長大會改善到

‹ 上一主題|下一主題