用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二的學生每晚應睡多少小時最適合?
樓主: sarahdad
go

小二的學生每晚應睡多少小時最適合? [複製鏈接]

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 終於有人訓得小過我女

原帖由 sarahdad 於 16-04-14 發表
回覆 S-Kwok 的帖子

終於有人訓得小過我女兒, 訓8小時15分够嗎? 我女兒上年每日都是訓得約8小時, 上課不精 ...
阿仔係幾個月大已經唔瞓晏覺嘅。
即使我比佢早上床都冇用,有時佢要9點幾10點先瞓得著。
假期瞓到自然醒都係7、8點左右,如果瞓晏咗就慘,嗰晚分分鐘喺床灘2個鐘先瞓得著。

同我囡囡情況差不多。記得細個湊佢好辛苦下,返幼稚園前睡午覺最多45分鐘。聽到有d可以訓三個鐘的。
返左nursery就更加少訓晏覺,而家問其他人,阿囡都是比人訓得少。

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 同我囡囡情況差不多。

原帖由 Rachelmummy2008 於 16-04-16 發表

同我囡囡情況差不多。記得細個湊佢好辛苦下,返幼稚園前睡午覺最多45分鐘。聽到有d可 ...
佢細時曾有一段時間困獸鬥,迫佢瞓,日日戰鬥2粒鐘,希望佢可以瞓吓,心諗點會有唔夠一歲嘅小朋友唔洗nap, 偏偏阿仔就係咁,之後,我已接受咗,嗰難受嘅2粒鐘咪攞嚟玩玩具、睇書囉,唔難湊喎,每晚早啲瞓,細時8點半就瞓 一覺天光。

Rachelmummy2008    發表於 16-4-16 15:43

引用:回覆+simonwan+的帖子 我都知睡足十個鐘最

回覆:小二的學生每晚應睡多少小時最適合?

囝囝通常夜晚9點半前瞓,早上7點起身

sarahdad    發表於 16-4-16 23:36

letea 發表於 16-4-15 14:34
我都會情願cut 閱讀時間,早些瞓。
最大問題係孩子喜歡看書多過瞓覺,他們連上廁所也看書,因此每天䦧讀時間起碼有2小時,加上有些時候還要出外學習,10點可以上床的日子不多。

喜歡睇書真的很好,每日睇兩個鐘

我仔無睇咁多,太貪心,又要打波又要玩,結果每晚都係八點半先埋位,以前我要九點瞓落床,但情況係越拖越晏,睇開本書唔願放,而家搞到九點二十分,我要強制瞓覺,叫佢想睇明天請早

letea 發表於 16-4-19 09:39
喜歡睇書真的很好,每日睇兩個鐘

我仔無睇咁多,太貪心,又要打波又要玩,結果每晚都係八點半先埋位 ...
好多人都咁講,但當佢地無時無刻也看書,就會覺得煩。他可以食飯、上廁所,甚至做功課時也偷看書。變咗做嘢做極做唔完。

little_yolky  係囉!  發表於 16-4-21 12:35
letea  咁樣又唔好,我以專心為原則,你睇書時睇書,工作時工作,我唔比咁拖  發表於 16-4-20 09:14

回覆 ajfamily 的帖子

喜歡看書, 成績好嗎? 有近視嗎?

引用:小學生最好睡十個鐘。

原帖由 simonwan 於 16-04-14 發表
小學生最好睡十個鐘。
Agree

沒有最適合只有最足夠

引用:沒有最適合只有最足夠

原帖由 MrBeast 於 16-04-19 發表
沒有最適合只有最足夠
啱,每個人嘅睡眠要求唔一樣,有人要10個鐘,有人要8個鐘,標準只能當參考。另外,睡眠質素都好重要

aa06 發表於 16-4-19 13:20

成績算不錯啦!近視就過200度,暑假前會配矯視鏡了。

aa06 發表於 16-4-19 13:20

我個成績一般, 比上不足比下有餘, 沒有近視。
‹ 上一主題|下一主題