用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ORT每級讀多少本為最適合?
樓主: sarahdad
go

ORT每級讀多少本為最適合? [複製鏈接]

回覆:S-Kwok 的帖子

⋯佢同我講,媽咪我第時讀中學要讀中史⋯我同C6都好難過⋯

引用:little_yolky++福爾摩斯好好睇,我有買全集

原帖由 S-Kwok 於 16-04-16 發表
little_yolky  福爾摩斯好好睇,我有買全集。  《=有好多款,可推介吓你買咗邊款嗎?

...
中文既都差唔多買晒了

我仔小二,最近開始可以自己看中文書,看西遊記,格林童話呢D,系默讀

但英文仍然要我讀,吾肯自己讀,我有叫他一人一段,但讀兩頁就吾肯讀,要我一個讀曬,他會不停返看我讀過的英文書,Mr men,tree tops stage 10-11,他是否未ready自己看這個level的書呢?

MrBeast  tt10 for 普通local 小二生來說算深  發表於 16-4-17 10:56

引用:我仔小二,最近開始可以自己看中文書,看西

原帖由 LeeCC 於 16-04-16 發表
我仔小二,最近開始可以自己看中文書,看西遊記,格林童話呢D,系默讀

但英文仍然要我讀,吾肯自己讀,我 ...
你讀他聽,是樂趣,你一句佢一句,係功課(我估佢讀錯你會執佢)。樂趣跟功課應該分開。閱讀,沒有深淺之分,只有愛與不愛。如果你家有不同程度的藏書,他愛挑那一本來看也沒所謂,亦沒有程度到不到之分,讓他享受閱讀樂趣便足夠。

LeeCC 發表於 16-4-16 23:00

但英文仍然要我讀,吾肯自己讀,我 ...

試試選一些程度較低的書給他自己讀, 例如ORT stage 6, 7, 先建立他的信心.

引用:⋯佢同我講,媽咪我第時讀中學要讀中史⋯我

原帖由 little_yolky 於 16-04-16 發表
⋯佢同我講,媽咪我第時讀中學要讀中史⋯我同C6都好難過⋯
為何難過?讀 Law 好多都讀歴史。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

朗讀係K1時間中有, 之後睇得快, 小朋友根本不會想再朗讀.

另外, 好多小朋友喜愛漫畫書或只看圖不看字, 我在幼稚園時買過老鼠記者之類的漫畫書幼稚園時, 佢話太花, 寧願睇文字版.

總之, 每個小朋友唔同, 小學功課咁忙, 佢當睇書係興趣已經算係咁, 我唔會計佢學到幾多.

sarahdad 發表於 16-4-17 08:11
試試選一些程度較低的書給他自己讀, 例如ORT stage 6, 7, 先建立他的信心.

他自己去圖書館揀書,已經吾揀Ort8~9的,他自己揀wolf hill level1-2,tree top10~11
可能他喜歡那些故事

有一兩本他自己揀來做功課,系自己看,我問過他明唔明,他說明,但中意我讀他聽,但他又吾中意audio book

LeeCC 發表於 16-4-17 19:04
他自己去圖書館揀書,已經吾揀Ort8~9的,他自己揀wolf hill level1-2,tree top10~11
可能他喜歡那些故事 ...
讓他選好ORT 10~11的書,你先和他讀書的頭幾版, 然後說你有事要做, 叫他睇住先, 他為了看故事的發展, 便會自己讀下去.

回覆 sarahdad 的帖子

好提議,謝謝

請教了EK各路高手之後, 似乎他們都有一個建議: 就是不論書的程度和深淺,
讓我女兒選自己喜歡的書就行. 於是今天讓她選, 她選了ORT Time Chronicles
Stage 10 - Stage 12的書來讀, 我問她點解, 她說她最喜歡Biff, Chip & Kipper.......所以由她讀自己喜歡的吧...............

sarahdad 發表於 16-4-17 23:17
請教了EK各路高手之後, 似乎他們都有一個建議: 就是不論書的程度和深淺,
讓我女兒選自己喜歡的書就行. 於是 ...
其實好多人睇完ORT9之後都話唔可以直接上10-12,但小朋友有無限可能,佢鍾意睇就好快上到
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:sarahdad+發表於+16-4-17+23:17+請教

原帖由 MASAYA 於 16-04-18 發表
其實好多人睇完ORT9之後都話唔可以直接上10-12,但小朋友有無限可能,佢鍾意睇就好快上到 ...
我仔係其中一個接唔上,當時我都煩咗好陣子,不過最終都會過渡到

reminds me of 之前網友一分享:the power of not yet.

MASAYA 發表於 16-4-18 01:05
其實好多人睇完ORT9之後都話唔可以直接上10-12,但小朋友有無限可能,佢鍾意睇就好快上到 ...
但我心裏有點不踏實,
不知她看得明不明.

sarahdad 發表於 16-4-18 08:54
但我心裏有點不踏實,
不知她看得明不明.
睇唔明佢仲唔會繼續慢慢睇?
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-4-18 09:31
睇唔明佢仲唔會繼續慢慢睇?
由於讓她默讀,所以她昨天一口氣自己看了7本.

sarahdad 發表於 16-4-18 09:39
由於讓她默讀,所以她昨天一口氣自己看了7本.
之前打漏字,我想問「仲會唔會」
如果睇唔明佢唔會連續睇七本啦

sarahdad    發表於 16-4-18 10:03

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-4-18+01:05+其實好

原帖由 sarahdad 於 16-04-18 發表
但我心裏有點不踏實,
不知她看得明不明.

小朋友看書, 她看不明、沒興趣, 會自然調節。家長不需太著重小朋友要完全明白書中內容。

sarahdad    發表於 16-4-18 10:20

回覆:ORT每級讀多少本為最適合?

我們小孩讀完ORT12上MTH開始是有點辛苦。人物太多,又歷史和地理一齊上。一開始要慢慢引導,兩個月後就無問題了。最近讀完全套五十幾本。我覺得ORT之後應該選本較淺的讀物,比如my weird school.

sarahdad  多謝提醒, 我到時會留意一下.  發表於 16-4-21 08:41
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927
‹ 上一主題|下一主題