用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ORT每級讀多少本為最適合?
樓主: sarahdad
go

ORT每級讀多少本為最適合?

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-4-15+13:02+l

原帖由 sarahdad 於 16-04-15 發表
太多朗讀或 audiobooks 發展不了速讀。

這是重點,我要緊記.
咁多高手發言,好多真知灼見;我只想補充一句,閱讀不應變成學習一部份,只是興趣一部份。變成興趣,才能持之以恆。不必刻意經營,不出3年必有所成。

oooray 發表於 16-4-15 17:18
咁多高手發言,好多真知灼見;我只想補充一句,閱讀不應變成學習一部份,只是興趣一部份。變成興趣,才能持 ...

又一高手出現了, Hi oooray, 我都十分讚成閱讀不應變成學習一部份, 只有變成興趣,才能堅持下去,
所以在閱讀中,我從不抽問, 從不讓她做閱讀練習, 亦不浪費時間去串字和做文法練習, 亦從不查字典.

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-4-15+17:30+編

其實你己做得很好,只是大家覺得你太計算太計劃。太計算太計劃可能會引起不必要的壓力。幾時捱到阿女大。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-4-15 18:22
其實你己做得很好,只是大家覺得你太計算太計劃。太計算太計劃可能會引起不必要的壓力。幾時捱到阿女大。

...

為了女兒走D路直一點, 大人做多一點在所難免, 我和女兒暫時並沒有任何壓力,相反, 和女兒成長的日子很開心, 我女兒每天亦很開心, 因為彈琴, 中英閱讀都是她的最愛, 已成生活的一部分,
如果我不讓她做其中一樣,她可能會很不開心.

在EK, 有你們的鼓勵和寶貴經驗參考, 我會更有信心.

https://www.teachervision.com/skill-builder/read-aloud/48715.html

sarahdad  好文章, 已看了, 謝謝.  發表於 16-4-15 19:38

回覆:ORT每級讀多少本為最適合?

好多research 見議就算小朋友可以自己閱讀,家長應該繼續read aloud 比小朋友聽。因為小朋友的listening comprehension 係高過佢地既reading comprehension, 佢地心智可能ready for 啲深啲既故事,但佢地自己唔識讀。大人可以讀比佢地聽。

引用:Quote:原帖由+sarahdad+於+16-04-15+發表太

原帖由 oooray 於 16-04-15 發表
咁多高手發言,好多真知灼見;我只想補充一句,閱讀不應變成學習一部份,只是興趣一部份。變成興趣,才能持 ...
閱讀同時有自足價值和工具價值。有趣的是,如果家長的出發點是自足價值(興趣),孩子多數會同時得到兩種價值。反之則可能兩種價值也得不到。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:好多research+見議就算小朋友可以自己閱讀

原帖由 aka722 於 16-04-15 發表
好多research 見議就算小朋友可以自己閱讀,家長應該繼續read aloud 比小朋友聽。因為小朋友的listening co ...
正常孩子多閱讀,幼稚園開始,基本上少「追唔上同齡讀物」的問題。相反,read aloud 太多,心讀太少,速讀的能力發展不了。

阿女六歲時閱讀速度比讀了幾十年書的我快最少五倍。就是因為我擺脫不了在心裏 read aloud 的習慣。

bobbob  原來如此,唔怪得我仔睇書快我咁多  發表於 16-4-15 22:41

好多research 見議就算小朋友可以自己閱讀,家長應該繼續read aloud 比小朋友聽。因為小朋友的listening co ...
而且,經常看書的人,通常聽得明,都會睇得明。

引用:Quote:原帖由+aka722+於+16-04-15+發表好多

原帖由 shadeslayer 於 16-04-15 發表
正常孩子多閱讀,幼稚園開始,基本上少「追唔上同齡讀物」的問題。相反,read aloud 太多,心讀太少,速讀 ...
閱讀速度是可以後天培養出來。我家從不會read aloud, 亦沒有audio book, 只是看看看;正如你說,我等讀壞書之輩是無法達到如QR code scanner的速度及精準度。

sarahdad  長遠來說, 我都讚成是要默讀的.  發表於 6 小時前

Xxxxx

應該盡快過渡默讀。

sarahdad  我先讓她一半默讀, 一半朗讀.  發表於 16-4-16 07:21

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-4-15+11:48+//bobb

原帖由 little_yolky 於 16-04-15 發表
MASAYA  佢地自己鍾意咪得,妳理得人地點評價啫  發表於 31 秒前
因為開一門新書類唔係你想,所以開心不起來?
歷史書好喎,為中學打吓少少基礎先,將來讀起來唔會覺得陌生,無咁吃力。升到中學,有咁多新科目,依家佢自動波睇歷史,應該高興

回覆:ORT每級讀多少本為最適合

little_yolky  福爾摩斯好好睇,我有買全集。  《=有好多款,可推介吓你買咗邊款嗎?

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-4-15+16:54+編

我曾經用過類似嘅方法,但冇你咁勤力,幼稚園時會播吓audiobook, 書放喺枱面,聽聽吓有興趣嘅,佢會自己攞嚟睇。依家冇咁做喇,萬試萬失敗,佢覺得audiobook讀得慢,寧願自己睇,仲叫我唔好開,嘈住佢睇書

係㗎,所以近排阿仔叫我讀返故事佢聽,我即刻答應 (已經有成年唔要我講故事,為咗可以晏啲先瞓,佢寧願我讀返故事佢聽)

回覆:S-Kwok 的帖子

我每朝送阿仔返學都讀比佢聽(大約30分鐘)。其實我都幾enjoy, 可以同佢傾下故事內容,親子

stockmike  你就好, 唔止認字能力, 互動可以 MASTER 佢思維神經迴路擴展, 大咗先做效果唔大   發表於 16-4-16 02:34

我仔睇英文問題同書都係超快, 我從無 Read Aloud, 因無 Oral 能力. 我睇過書都話 READ ALOUD 是有用, 但大前題係要他肯聽, 我唔想變另一份功課.

若父母想培養小朋友音樂興趣,老師會由淺入深教,小朋友學習一些技巧、樂理外,還要每日練習,段估冇乜人會齋比音樂cd小朋友聽就算。

similarly,有structure 的培養閱讀興趣方法又有什麼問題? 事實上有fd讀ifs(低班),有reading list,要朗讀。i guess the trick is in the balance.

英文好的孩子,不少小時候有朗讀的,但又有小時候不朗讀的。孩子小,朗不朗讀,無所謂,因為我們不期望幼童有速讀本領。朗讀對幼兒認字,聆聽和發音有好處。

但孩子漸大,小二小三⋯⋯,他們已有能力可發展良好閱讀能力及速讀本領。這時你還堅持孩子要朗讀書本,1. 太慢,人地速讀十本八本,你讀一本,2. 如果養成朗讀習慣,正如上一輩如我等,永遠發展不了速讀本領。

朗讀有助會話?對幼兒來說是正確。但會話應該用別的方法學。小一二三四,不應以朗讀為學會話的手段。

sarahdad  強烈同意, 小二小三⋯⋯,他們已有能力可發展良好閱讀能力及速讀本領   發表於 16-4-16 12:31
sarahdad    發表於 16-4-16 12:28
MrBeast  Agree. 要因應孩子的發展和能力而改變策略和方法  發表於 16-4-16 09:15

can read whatever is interested to the kid.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927