用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ORT每級讀多少本為最適合?
go

ORT每級讀多少本為最適合? [複製鏈接]

ORT每級讀多少本為最適合?

我女兒現讀小二, 剛自己讀完牛津樹第九級, 每本她都能自己流利朗讀, 在第九級的ORT的故事書,每頁平均有1至2個生字是她不懂的, ORT的閱讀中,  5級她讀了36本, 6級讀了27本, 7級讀了18本, 8級讀了12本, 9級讀了12本.

究竟我現時讓她讀Magic tree house, 還昰找ORT其他系列(如Project X, Project X Code, Traditional Tables, Snapdragons, inFact)的第6至9級書給她看?

請有經驗的家長幫幫忙! 給我建議

65    0    2    0

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-4-14+22:30+編

原帖由 sarahdad 於 16-04-14 發表

ORT每級讀多少本為最適合?
early young reader series, step into reading step 4-5, puffin young reader level 3, usborne Young reading series 1-3....

回覆 serinac 的帖子

Thank you!

回覆:ORT每級讀多少本為最適合

我覺得要她真正愛看書應要由她揀,唔好太緊記數量頁數及唔好太單一, 我們父母只安排環境,吹眠佢看邊類書,有時會事與願違。但當佢找到一本邊讀邊笑邊講的書,你先會覺得佢開始上軌道,我也陪養中,小弟兒子小二雖似有能力看 chapter book, 但我知佢明好少且速讀,無細味享受,並開始覺得他末能入局 chapter book。稍覺得暫時成功的是他不會對密碼碼的英文字害怕且讀得很快,得配合佢英文學校所要的閱讀能力。令我有反思是唔知點解佢呢排睇番好多在家較淺舊書,佢邊笑邊講邊解釋,深刻的是佢分別講過兩次 : 以前原來我唔明,而家番睇明番原來貢好笑 。愛細味比數量更要緊,我寧遠佢慢啲去享受一本書。

回覆:ORT每級讀多少本為最適合

舉個例子,看舊書故事人物考試成日唔合格有红筆,話 Red pen of doom,我仔話以前唔明,今日淨係所我復述解釋同笑呢句都成分幾鐘。我希望佢看 chapter book 也抓到類似喜悅。

回覆:ORT每級讀多少本為最適合?

Read whatever that keeps her interests in reading and she craves for more.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

Thank you for your suggestions.

回覆 stockmike 的帖子

對, 我都試下讓她選自己喜歡的來讀.

好多人睇完ORT轉chapter都要適應,不過小二應該好快轉到,故事性質同ORT似既magic tree house應該適合,其他類型可以試下更奇幻既the magic finger,鍾意古怪想法可試franny k. stein,鍾意校園生活同搗蛋可試my weird school同horrid henry,想少女fancy d可試rainbow magic

sarahdad  多謝你的建議, 我獲益良多.  發表於 16-4-15 10:33
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:好多人睇完ORT轉chapter都要適應,不過小二

原帖由 MASAYA 於 16-04-15 發表
好多人睇完ORT轉chapter都要適應,不過小二應該好快轉到,故事性質同ORT似既magic tree house應該適合,其 ...
Magic Finger 小女小時看,給大人般的鵝人赫親,成為童年陰影。小心。

Rainbow magic,看五本等如看五十本,千遍一律。

bobbob  我仔都會被roald dahl啲書嚇親唔敢睇,不過嗰陣係睇緊charlie and the chocolate factory   發表於 16-4-15 11:28
sarahdad  我亦是你的Fans, 歡迎指點.  發表於 16-4-15 10:35
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-4-15 09:49
Magic Finger 小女小時看,給大人般的鵝人赫親,成為童年陰影。小心。

Rainbow magic,看五本等如看五十本 ...
我女睇the magic finger又冇咁大感受,可能當刻英文程度比你女差,感受性較低
我個對rainbow magic都好一般,佢鍾意franny k. stein同horrid henry呢d搗蛋野,喜好似男仔

bobbob  我覺得未必關英文程度事,有啲小朋友確實比較敏感  發表於 16-4-15 11:29
Learning to Read, Reading to Learn.

我買了Magic Tree House 1-28的合集,亦買了Roald Dahl一套十多本的Box Set, 一年前讀了The Enormous Crocodile, TheMagic FingerFantastic Mr.Fox給她,她都喜歡,我都買了Rainbow Magic 1-14,校園生活方面我買了JunieB. Jones Complete Kindergarten 1-17Box Set, Geronimo Stilton亦買了1-40,在她讀K2一年級時,我請了住同座大厦的英國人外教一對一和她讀英文故事書(因為我的英文發音太差了,怕影響她),英國人外教給她讀了幾本Magic Tree House,十多本Geronimo Stilton和幾本Junie B. Jones,還有幾本Paddington Bear,這位英國人很Nice,還給女兒讀了百多本Picture Book, 例如: Julia Donaldson Gruffalo, The Princess and the Wizard, Sharing a Shell, The Troll, The Gruffalo’s Child, Stick Man, Charlie Cook’s Favourite Book, The Snail and theWhale, The Smartest Giant in Town, Room on the Broom, Monkey Puzzle, Dr Seuss系列, Oxford Reading Tree Project XCODE Stage 3-9(56)是連貫故事是女兒的最愛之一,她要求外教讀了不止2, 我要求外教每次都指讀給她,所以她從中認了一些字.

但在她升小二的時候(上年9), 英國人外教搬屋了, 她搬了較遠的地方, 40分鐘的車程, 於是放, 女兒由升小二開始沒有外教的幫助.我開始著急不知如何讓她前進,於是我參考的台灣廖彩杏的書,AudioBook為女兒開路, 並買了Oxford Reading Tree Biff Chip and Kipper系列的49, 先把ORT的音頻播約十次(5天播), 然後請她向我朗讀ORT的故事書, 她通常99%以上讀出故事書, 並能了解書的內容. 用這方法不够1,即直至今天, 她自已讀完了ORT Biff Chip and Kipper系列(4: 36,

5: 36, 6:27, 7:18, 8: 12, 9:12. 我問她ORT9級的故事書一頁有多少個字不明白,她說每頁只有12個生字.

我的問題是,我繼續用Audiobook為她開路, 讓她繼續前進讀ChapterBook,例如: MagicTree House, Rainbow Magic, Junie B. Jones,還是讓她自己繼續讀Oxford Reading Tree的其他系列的第6至第9(: ORT Project X, ORT Project X Code, ORT Traditional Tables, ORT Snapdragons, ORT inFact,家裏之前都買了, 因為用作英國外教讀給女兒聽的故事書之一).

回覆:ORT每級讀多少本為最適合?

你小朋友喜歡科學嗎?我仔比較少睇chapter or story books, 返而喜歡science and history books, National Geographic Kids 嘅 First Big Book of xxxx, Usborne 嘅See Inside/Look Inside xxxx flap book, Junior Picture Dictionary, DK 嘅It Can't be True 都係不停番睇

sarahdad  National Geographic有讀, 之前讀了幾十National Geographic百科類故事給她聽, 她亦很喜歡.   發表於 16-4-15 11:00

我從來無計過要睇幾多書先跳去chatper books, 只係一見到好書就買, K1前大量伴讀, 到咁上下,就俾佢自己睇chapter books.

小朋友不論男/女既書都會看, 現在每天帶2本chapter books返學睇, 做完功課後也是自動自覺爭取時間睇書.

我從來唔會考佢有無咩字唔識(只見佢好多時睇到哈哈大笑),佢又唔會問我.

mimi222shi 發表於 16-4-15 10:47
我從來無計過要睇幾多書先跳去chatper books, 只係一見到好書就買, K1前大量伴讀, 到咁上下,就俾佢自己睇ch ...
"每天帶2本chapter books返學睇"

很值得我參考, 我立即試下, 這樣還可節省時間, 讓她多瞓一點.

sarahdad 發表於 16-4-15 10:27
我買了Magic Tree House 1-28的合集,亦買了Roald Dahl一套十多本的Box Set, 一年前讀了The  ...
好簡單,帶佢去圖書館自己揀就可以,佢唔係轉chapter book既問題,係你覺得冇planning唔安心...

bobbob    發表於 16-4-15 11:31
sarahdad  我擔心她每級自己讀的書數量不够, 令她打下的基礎不够穩, 才這樣問.  發表於 16-4-15 11:21

sarahdad 發表於 16-4-15 10:55
"每天帶2本chapter books返學睇"

很值得我參考, 我立即試下, 這樣還可節省時間, 讓她多瞓一點.

學校鼓勵同學帶書回校看, 有提供時間俾佢地睇.

小息照去玩, 唔係留係課室睇書.

sarahdad  這你放心, 我女兒很愛玩, 小息一定會去玩.  發表於 16-4-15 11:13

MASAYA 發表於 16-4-15 10:57
好簡單,帶佢去圖書館自己揀就可以,佢唔係轉chapter book既問題,係你覺得冇planning唔安心... ...

給你看穿了, 我真的覺得沒有planning唔安心, 我自小是一個很有planning的人.

shadeslayer 發表於 16-4-15 09:49

Rainbow magic,看五本等如看五十本 ...
吓???? 我仲趁減價買咗兩套Rainbow magic添, 早知買一套就算啦。

sarahdad 發表於 16-4-15 11:26
給你看穿了, 我真的覺得沒有planning唔安心, 我自小是一個很有planning的人, 所以讀書很順利, 工作亦很順利 ...
明白,亦都好多家長係咁,但你幫佢planning好晒,變相佢缺少機會為自己planning,當然只睇閱讀呢部份又唔可以斷言話你小朋友冇planning,不過睇你個留言內容,你小朋友絕對有能力自己揀書,家長同時選擇一d優質書就相輔相成
‹ 上一主題|下一主題