用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如何知道16個月BB專注力弱
go

[讀障] 如何知道16個月BB專注力弱 [複製鏈接]

點知道16個月BB專注力弱 ?
一開有電視什麼節目完全被電視吸引.
如果有開電視可以坐幾個鐘定定睇, 其他遊戲就無興趣及吾識玩, 好難教.
16個月未有反應(即叫他不懂反應), 吾識手指指要求, 吾識按指令.

1    0    0    0

回覆:EMMA88 的帖子

我唸你過份緊張左

以16個月既小朋友 好難去專注

唔係, 16個月未識手指指真係要留意。 我大仔當時都差不多情況, 我喺佢18個月開始見言語治療就係學指野。 唔會手指指即欠缺左想同人溝通, 最好睇下健康院/兒科醫生

回覆:如何知道16個月BB專注力弱

我估很多小朋友對住電視機都係會入神,對其他人不理會。所以,小朋友三歲前都唔好睇電視,愈睇專注力愈弱

imsaige 發表於 16-4-15 17:38
聽朋友(佢仔仔以前又係咁,有搵過ST做訓練)講,16個月大嘅小朋友已經對自己個名有反應、會手指指,兼且有單 ...
好喜歡睇電視, BB由婆婆爺爺湊, 由細都開電視比佢睇幾個鐘...

而家尚未手指指的動作, 叫他名字沒有任何反應, 未聽懂指令 (例如你叫佢比野你, 完全沒反應).
不互動遊戲, 就算同佢玩, 拿起新玩具會玩一兩下, 好快就吾玩.
喜歡開屋企D櫃門, 將D東西擺下.

PM資料比我呀.

‹ 上一主題|下一主題