用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 東亞銀行 UK
樓主: holemone
go

東亞銀行 UK [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-05-24+發表我用00

原帖由 Mapleac 於 16-05-24 發表
請問0060是那間供應商?
PCCW

引用:Quote:原帖由+梁媽媽+於+16-05-24+發表東亞

原帖由 亮燈 於 16-05-24 發表
係VISA,但有少部份當地銀行會收手續費,如遇到的話,可試另一間銀行。

...
對,東亞職員話遇到visa logo 機要收手續費可選擇「取消」,因有時行多一條兩條街已經有不收手續費的visa 機,好方便!

引用:Quote:原帖由+Mapleac+於+16-05-24+發表請

原帖由 亮燈 於 16-05-24 發表
PCCW
oic, thanks

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-05-24+發表PCCWoi

原帖由 Mapleac 於 16-05-24 發表
oic, thanks
唔使客氣

回覆:東亞銀行 UK

今日去了activated張debit card

https://www.facebook.com/thekentishwife/

回覆:holemone 的帖子

can activate the debit card by phone

引用:can+activate+the+debit+card+by+phone +

原帖由 KKKK 於 16-05-28 發表
can activate the debit card by phone
可以,打電話去英國分行就得!

引用:你們是否知道東亞滙款每天是有限額?(已登

原帖由 kingkong 於 16-06-01 發表
你們是否知道東亞滙款每天是有限額?(已登記户口)外幣等同港紙最高5萬, 即使是滙去英国東亞户口也一樣,銀 ...
每天滙英磅有限額?真的嗎?

引用:Quote:原帖由+kingkong+於+16-06-01+發表你

原帖由 Mapleac 於 16-06-01 發表
每天滙英磅有限額?真的嗎?
我記得係 £10,000

回覆:東亞銀行 UK

Kingkong, 你是指做電匯or 轉帳?  

我們都是用BEA英國戶口,只有試過一次叫BEA替我們做電匯比UK學校交留位費, 我記得是無手續費。之後交學費,我們全部都是自己開英鎊支票寄去UK,額外的費用是郵費。我朋友都是用BEA英國戶口,你可以學她的做法:

在BEA取一張 Cyberbanking Amendment Form,Form內只需填 two sections “Applicant Details” and “Pre-registered Payee for Domestic Payments”,交form比BEA。以後每次交學費,你可以網上做,不用電匯,不用開支票。記得金額上限是每天 GBP10,000, 超過這數目, 要付費用的。你是否Supreme Gold客戶? 

引用:Quote:原帖由+Mapleac+於+16-06-01+發表每

原帖由 c.mum 於 16-06-01 發表
我記得係 £10,000
thanks

kingkong 發表於 16-6-2 11:11
已致電東亞海外部門confirm: * Online滙款每日最高限額是等同港幣$50000,手續費$100 (Supreme Gold a/c 電 ...
如果你香港果個東亞銀行戶口係普通的綜合戶口,咁就如你咁講,匯錢去英國東亞係 $50,000 HKD & $100 HKD 手續費,個如果你個戶口係 Gold Supreme 咁就唔使收手續費,每次匯幾多錢都得。我係用普通綜合戶口,所以我UK戶口 D 錢,只係用作開支票交監戶人公司費,亞女零用錢,用左兩年只係過戶過一次錢,而家都仲有幾百蚊喺度,而交學費一般會去銀行開匯票,間間銀行收費唔同,我一向喺渣打有戶口,所以用渣打開匯票,收費80HKD樓下。

引用:Quote:kingkong+發表於+16-6-2+11:11+已致

原帖由 basbyy 於 16-06-04 發表
如果你香港果個東亞銀行戶口係普通的綜合戶口,咁就如你咁講,匯錢去英國東亞係 $50,000 HKD & $100 HKD 手 ...
如果有錯請更正,應該係i account戶口上網轉到英國戶口,就只可$50000等值既英鎊,但如果在分行櫃台轉賬就冇呢個限制。

亮燈 發表於 16-6-4 15:49
如果有錯請更正,應該係i account戶口上網轉到英國戶口,就只可$50000等值既英鎊,但如果在分行櫃台轉賬就 ...
咁就真係唔知喎!亮兄你試過喺分行搞?

引用:Quote:亮燈+發表於+16-6-4+15:49+如果有錯

原帖由 basbyy 於 16-06-04 發表
咁就真係唔知喎!亮兄你試過喺分行搞?
唔係,我仲未攪,而且就算攪都唔會入50000咁多,只係問東亞總行英國戶口職員,佢咁答我!

亮燈 發表於 16-6-4 17:06
唔係,我仲未攪,而且就算攪都唔會入50000咁多,只係問東亞總行英國戶口職員,佢咁答我!

...
入5萬HKD慢慢用!我朋友用 Gold Supreme 戶口,佢話佢買左2年學費,將一年學費喺英國做定期,D息好好有幾千蚊一年!
‹ 上一主題|下一主題