用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九月頭B幼稚園選擇
go

九月頭B幼稚園選擇 [複製鏈接]

我個女今年K1,得藍田啟思同新寶城greenville有PM offer。究竟揀邊間好呢?
人地話啟思係happy school,但程度低,除非諗住讀啟基小學,又唔係就唔好讀啦。

我初頭諗住讀住K1,下年再考過第二間,repeat K1。但原來好多學校都唔收9月頭超大B。說實話,我個女到現在講野都係唔得,唔係好識講野(連自己個名都唔識叫)同答問題。我估佢就算今年再in,入到好學校既機會都好渺茫。所以藍田啟思同greenville兩間,你地係我,會點揀呢?
   0    0    0    0

引用:我個女今年K1,得藍田啟思同新寶城greenvil

原帖由 yucoyi 於 16-04-14 發表
我個女今年K1,得藍田啟思同新寶城greenville有PM offer。究竟揀邊間好呢?
人地話啟思係happy school,但 ...
路過。

唔好介意。。。

你女女兩歲幾半,呢個年齡應該會講自己名字之類。。。可能要留意下。

回覆 mykate 的帖子

係呀,排緊協康會做測試,睇下係唔係有發展遲緩

回覆:九月頭B幼稚園選擇

Greenville 讀過的人都讚,語境很好。但你女女語言慢d,啟思好似廣東話為主,會不會適合d呢?

Greenville

Greenville 好似較好, 上小結果都幾好. 語言方面, 現在都講唔到名, 要睇醫生,真係較慢. 但你地平時又有無人同佢講野? 有無上N 班 playgoup. 之前母嬰健康院應該有check, 無轉介你地咩?

若真的speech delay,通常speech therapist 都會建議focus on 母語先,hence 如家中以中文為主,最好讀中文為主的kg.

簽名被屏蔽

回覆:大埔之友 的帖子

有轉介,但至少排一年。排協康會囉家陣,應該五月中有得做測試,到時就知咩事。

咁即係簡d講,如果佢一切正常,就greenville,有delay,就啟思。

其實我只係驚讀啟思影響佢小一出去考直資/私立。即係會唔會人地一見佢啟思出既,就覺得佢一定差過人?最驚標籤左啫。

回覆:大埔之友 的帖子

佢有上playgroup。佢老師話佢起步係慢左,但覺得佢pick up得幾好。佢話應該係小問題。我唔知啦,佢去健康院個日非常唔鍾意個醫生,超搗蛋,希望到時做assessment個陣合作,又唔係唔知佢咩事就麻煩。

引用:有轉介,但至少排一年。排協康會囉家陣,應

原帖由 yucoyi 於 16-04-15 發表
有轉介,但至少排一年。排協康會囉家陣,應該五月中有得做測試,到時就知咩事。

咁即係簡d講,如果佢一切 ...
咁你又唔好咁講啟思,我識人讀九龍塘啟思考入培正小一。都係果句,選適合小朋友的學校最重要。

引用:有轉介,但至少排一年。排協康會囉家陣,應

原帖由 yucoyi 於 16-04-15 發表

咁其實你自己都標籤緊間學校「程度低」!每間學校都有佢既特色和優點,唔通深就一定最好?最緊要個小朋友培養到學習興趣又跟得上先得,如果間學校偏深而又要夾硬谷佢就只會適得其反!有朋友由啓思去名津小,成績長期名列前茅,奧數亦時常攞獎;所以揀幼稚園都要迎合小朋友個性,打好根基就自然事半功倍!

yucoyi 發表於 16-4-15 10:37

考小一面試表現是最重要,有offer功勞最大是父母,其次才是kg,事實上我身邊不少名幼生都不一定有好offer.
至於選kg, 我會考慮小朋友發展、資質,尤其是細B,miss match 不單學不到野,還會影響自信。

adrio  👍👍  發表於 16-4-28 09:50

引用:Quote:原帖由+yucoyi+於+16-04-15+發表有轉

原帖由 貝珠 於 16-04-15 發表
咁你又唔好咁講啟思,我識人讀九龍塘啟思考入培正小一。都係果句,選適合小朋友的學校最重要。

...
咪係,我識人啟幼考入英華,德望,一D都吾差喎

回覆:964000 的帖子

其實我自己當年都係啟思入聖心。但太多親朋戚友講太多negative comment,我驚到時真係入小一麻煩就大獲。

引用:其實我自己當年都係啟思入聖心。但太多親朋

原帖由 yucoyi 於 16-04-16 發表
其實我自己當年都係啟思入聖心。但太多親朋戚友講太多negative comment,我驚到時真係入小一麻煩就大獲。

...
唔好咁容易受人影響,小朋友係自己架麻,其實呢個世界無最好的學校,只有最適合自己小朋友的學校。以你小朋友的case,啟思會比較適合,因為啟思係母語教學,翠恩英文上堂時間比較多,怕會令你小朋友更加有混淆。其實我小朋友n班都係啟思,啟思課程比較輕鬆但唔代表零學術,而且學術只係全人發展的一部份,與人溝通/相處,自理、學習興趣、品德教育,啟思做得唔錯。

回覆:yucoyi 的帖子

我都係路過,其實兩間學校我也不太懂;不過想分享下我case, 我仔現在兩歲9個月,在歳半至兩歲時已發現佢講嘢一直較慢,唔多講到單字,連爸媽也很少講,因關注問題,兩歲時已搵協康做評估,健康院唔比位排政府,我搵醫生寫信排政府評估... 協康結果是智力正常,說話遲緩約一年...(但政府現在還未排到)... 由那時開始已四出搵私人機構或排NGO做治療...幸得多方朋友幫忙,好快比我排到(因好的機構都好多人排,至少半年以上,睇要咩時間)...做了約四個月治療再加上有N班返學,明顯進步很多, 現時已可追回進度,但都要多鼓勵及跟進佢說話表達... 但因為佢in N 班時表達唔到,只有兩間英文為主的學校有offer, 我都焗住比佢返(雖然深明中文學校對佢較好),因為想佢接觸多些同齡小朋友,希望刺激到佢多説話...果然效果真係ok...佢又真係讀/認到好多英文字,也讀得開心,仲攞埋進步奬(因入學時真的是一舊飯,只懂喊炸)... 但中文字就好少睇,所以認唔到... 黎緊K1, 我同佢轉返一間中文幼稚園了,希望佢都可以開心學習...BTW, 政府評估還未排到... 以上case for 你參考下...祝囡囡愉快學習...

DEL
‹ 上一主題|下一主題