用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區男仔band 1 位夠嗎?又有那些好選擇呢?謝謝! ...
go

灣仔區男仔band 1 位夠嗎?又有那些好選擇呢?謝謝! [複製鏈接]

10    0    0    0

evamei 發表於 16-4-13 15:27
灣仔區男仔band 1 位夠嗎?又有那些好選擇呢?謝謝!
灣仔區過去三年需要大抽獎既人大約有1200個左右,如果以三分一係區內B1計算,即係大約有400個B1學生,灣仔區既B1位多過700個,所以應該夠分。
今年我無睇,但係應該差別唔大。

回覆:灣仔區男仔band 1 位夠嗎?又有那些好選擇呢?謝謝!

王家爸爸,可否講埋中西區女仔band 1位夠嗎?因為有d學校有直屬小學既...

evamei 發表於 16-4-13 19:34
Band 1 除了QC, WY, 同TSK, 仲有邊間好呢?
聖若瑟、英皇、高主教都有幾個位比灣仔區。

cherrytsoy 發表於 16-4-13 21:37
王家爸爸,可否講埋中西區女仔band 1位夠嗎?因為有d學校有直屬小學既...

...
中西區每年大約有900人需要大抽獎,按三分一B1計,大約有300個B1學生需要大抽獎(實際上可能少啲,因為B1學生係自行階段離場既機會大啲)。如果你估6成係女仔,即係大約180人。最主要既考慮因素係估嘉諾撒聖心收返幾多自己既B1女,如果估計直屬位收返八成左右B1女,即係中西區180個女仔,有80至90個會離場,淨返唔夠100個。

英華女、聖士提反女、聖嘉勒女三間比較好既學校加埋既學位係淨返既女仔既1.5倍,所以一定夠位。

王家爸爸 發表於 16-4-14 09:10
中西區每年大約有900人需要大抽獎,按三分一B1計,大約有300個B1學生需要大抽獎(實際上可能少啲,因為B1學 ...
王家爸爸, 謝謝你的詳盡分析.

回覆:灣仔區男仔band 1 位夠嗎?又有那些好選擇呢?謝謝!

王家爸爸,請問東區男仔Band 1位夠嗎?謝謝!

Snoopy211 發表於 16-4-14 10:42
王家爸爸,請問東區男仔Band 1位夠嗎?謝謝!
東區每年大約有2000個學位,2012-2013年剩400個,2013-2014年剩650個,舊年我無收集數據,但係估計應該同2013-2014差唔多(或者剩得更多)。如果你估今年剩500個,即係有大約1500個人需要大抽獎,按三分一B1計,大約有500個B1學生需要大抽獎。

庇理羅士、張祝珊有、聖馬可、筲官、婦女會、港島民生等B1學校加埋大約500個,剛好夠分。

因為庇理羅士係咁多間最受歡迎,所以一定會吸收唔少B1女仔,變成男仔係張祝珊有、聖馬可、筲官、婦女會、港島民生等既機會大增。所以就算真係好唔好彩,女仔最差係去嘉諾撒書院,男仔最差係去衛理中學。

王家爸爸,
請問埋中西區 男仔 band 1 位夠嗎? Thank a lot!

aeiou_drm 發表於 16-4-14 12:43
王家爸爸,
請問埋中西區 男仔 band 1 位夠嗎? Thank a lot!
我估計中西區B1男仔位同女仔位情況好唔同,應該唔係好夠。

如果估中西區有300個B1學生需要大抽獎,六成女仔,即係有120個男仔需要大抽獎。比聖類斯好既位加埋唔夠100個,所以呢個就係點解坊間話聖類斯中學收到唔少B1學生既原因。

aeiou_drm  Thanks!  發表於 16-4-14 13:45
aeiou_drm  是真的。  發表於 16-4-14 13:45

evamei 發表於 16-4-13 15:27
灣仔區男仔band 1 位夠嗎?又有那些好選擇呢?謝謝!

今日啱啱出咗各區統一派位學額, 又計吓數:

灣仔區可選B1中學學額:

中學名稱

中學網

統一派位非保留學額

直屬學額

聯繫學額

瑪利曼中學

HK2

皇仁書院

HK2

聖公會鄧肇堅中學

HK2

男女

嘉諾撒聖方濟各書院

HK2

聖保祿中學

HK2

香港真光中學

HK2

香港華仁書院

HK2

英皇書院

HK1

高主教書院小學部

HK1

男女

聖若瑟英文書院

HK1

聖士提反女子中學

HK1

英華女學校

HK1

庇理羅士女子中學

HK3

筲箕灣官立中學

HK3

男女

B1女生可選學額(只計乙部非保留位): 157 (男女校:69, 女校:88)   
B1男生可選學額(只計乙部非保留位): 135 (男女校:69, 男校:66)   

2016升中人數: 1682 (已扣除SPC小學不呈分既150個學生)   

估計自行/直資離場比例: 0%        
假設B1男生比例: 50%        

聯繫位離場B1女生(男女校中假設男女各半): 32        
聯繫位離場B1男生(男女校中假設男女各半): 17        
直屬位離場B1女生(男女校中假設男女各半,70%B1): 199        
直屬位離場B1男生(男女校中假設男女各半,70%B1): 150        

需要參加派位既B1女生: 49   <1682/3x(1-0)x(1-0.5-32-199-0)>
需要參加派位既B1男生: 113  <1682/3x(1-0)x0.5-17-150-0>

B1女生乙部抽入B1中學機會: 222.18%  <88/49+69/(113+49)>
B1男生乙部抽入B1中學機會: 101.00%  <66/113+69/(113+49)>

男女都好樂觀

王家爸爸  仍然係我哋灣仔區最好   發表於 16-4-14 17:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 16-4-14 11:22
東區每年大約有2000個學位,2012-2013年剩400個,2013-2014年剩650個,舊年我無收集數據,但係估計應該同20 ...

又計下東區:
中學名稱中學網性別統一派位非保留學額直屬學額聯繫學額

庇理羅士女子中學

HK350

嘉諾撒書院

HK363

張祝珊英文中學

HK3男女72

香港中國婦女會中學

HK3男女92

港島民生書院

HK3男女92

筲箕灣官立中學

HK3男女61

聖馬可中學

HK3男女92

英皇書院

HK13

聖士提反女子中學

HK13

英華女學校

HK14

瑪利曼中學

HK23

皇仁書院

HK22

聖公會鄧肇堅中學

HK2男女3

聖保祿中學

HK23

香港真光中學

HK23

B1女生可選學額(只計乙部非保留位): 541  (男女校:412, 女校:129)   
B1男生可選學額(只計乙部非保留位): 417  (男女校:412, 男校:5)   

2016升中人數: 2667

估計自行/直資離場比例: 30%        

聯繫位離場B1女生(男女校中假設男女各半): 34        
聯繫位離場B1男生(男女校中假設男女各半): 18        
直屬位離場B1女生(男女校中假設男女各半,70%B1): 0        
直屬位離場B1男生(男女校中假設男女各半,70%B1): 0        
直資/龍校離場B1女生(男女校中假設男女各半): 25 (港同)   
直資/龍校離場B1男生(男女校中假設男女各半): 25 (港同)   

需要參加派位既B1女生: 252  <2667/3x(1-0.3)x(1-0.5-34-0-25)>
需要參加派位既B1男生: 268  <2667/3x(1-0.3)x0.5-18-0-25>

B1女生乙部抽入B1中學機會: 130.42%  <129/252+412/(268+252)>
B1男生乙部抽入B1中學機會:  81.10%  <5/268+412/(268+252)>

女仔好樂觀, 男仔要小心D

王家爸爸  咁快有今年資料?  發表於 16-4-14 17:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 16-4-14 13:20
我估計中西區B1男仔位同女仔位情況好唔同,應該唔係好夠。

如果估中西區有300個B1學生需要大抽獎,六成女 ...

計埋中西區:

中學名稱中學網性別統一派位非保留學額直屬學額聯繫學額

英皇書院

HK152010

高主教書院小學部

HK1男女600

聖嘉勒女書院

HK143300

聖若瑟英文書院

HK11200

聖士提反女子中學

HK18970

英華女學校

HK17300

皇仁書院

HK2400

聖公會鄧肇堅中學

HK2男女400

香港真光中學

HK2400

庇理羅士女子中學

HK3206

嘉諾撒聖心書院

HK431040

B1女生可選學額(只計乙部非保留位): 143  (男女校:10, 女校:133)   
B1男生可選學額(只計乙部非保留位):  78  (男女校:10, 男校:68)   

2016升中人數: 1412

估計自行/直資離場比例: 0%        

聯繫位離場B1女生(男女校中假設男女各半): 6
聯繫位離場B1男生(男女校中假設男女各半): 10
直屬位離場B1女生(男女校中假設男女各半,70%B1): 162        
直屬位離場B1男生(男女校中假設男女各半,70%B1): 0        

需要參加派位既B1女生:  67  <1412/3x(1-0)x(1-0.5-6-162-0)>
需要參加派位既B1男生: 225  <1412/3x(1-0)x0.5-10-0-0>

B1女生乙部抽入B1中學機會: 201.93%  <133/67+10/(225+67)>
B1男生乙部抽入B1中學機會:  33.65%  <68/225+10/(225+67)>

男生要自求多福了..... 不過仲有間聖類斯包底

little_yolky  唔該計埋九龍城區同北區,多謝。  發表於 16-4-14 17:23

回覆:hkpapa852 的帖子

仲有高小和聖約瑟小學兩間學生升中計入灣仔區,但係係搶走中西區既英中位

一正一負既情况吓...灣仔派英中機會率係高過中西區...當然呢個係靠....估

hkpapa852 發表於 16-4-14 16:50
計埋中西區:

點解你估計離場比例係0%?

hkpapa852  如果連用離場率係0都夠位, 咁..... 其實係如果用30%, 有D會出負數(因為太夠位), 唔想再改formula啫!   發表於 16-4-14 18:04

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-14+16:50+計

原帖由 王家爸爸 於 16-04-14 發表
點解你估計離場比例係0%?
用0最好計瓜,肯定唔會衰過咁咁既假設

王家爸爸    發表於 16-4-14 17:38

mcl203 發表於 16-4-14 17:35
用0最好計瓜,肯定唔會衰過咁咁既假設
東區2013-2014年度剩餘學額大約佔三成,即係B3學生,只要策略正確,應該有好大入B2學校,所以即使係男仔,情況都唔差。今年剩餘學額應該少啲,但係應該相差唔遠。
‹ 上一主題|下一主題