用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可以講下點解要讀女拔
樓主: terrorist
go

可以講下點解要讀女拔   [複製鏈接]

picture 發表於 16-4-13 16:59
咩係 G20?  請賜教。
你去GOOGLE打G20 SCHOOLS就知, 不過唔知點解WIKI冇左DGS, 可能退出左都未定

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-04-13+發表我

原帖由 siden 於 16-04-13 發表
St Paul Convent 一百六十幾年了
是嗎?我真的不知道!謝謝!

不如整個表出嚟睇吓!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-04-13+發表我

原帖由 siden 於 16-04-13 發表
St Paul Convent 一百六十幾年了
YW college 1818.

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Full G22 list:
- DBS (now DSS)
- DGS (now DSS)
- Heep Yan (now DSS)
- LSC
- MCS
- MSS
- Methodist College
- Sacred Heart
- St. Clare
- St. Francis Canossan
- SJC
- St. Mark's
- St. Mary's
- SPCC (now DSS)
- SPB (now DSS)
- SPConvent (now DSS)
- SPSecondary
- SSGC
- WYHK
- WYK
- YWC (now DSS)
- YWGirls

beastiebistro 發表於 16-4-13 17:20
Full G22 list:
- DBS (now DSS)
- DGS (now DSS)
上面提緊係G20....唔係呢個list ~~~

ANChan59 發表於 16-4-13 17:11
我不是DGS家長,我只是好奇而已!

我只知最老是英華書院,然後是DGS,DBS,這三間都過一百四十年!
英華是1818年在馬六甲成立, 如只計在香港的時間應是St Paul College

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-13+17:11+我不

原帖由 NeoMom 於 16-04-13 發表
英華是1818年在馬六甲成立, 如只計在香港的時間應是St Paul College
培正都是在廣州!

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-13+17:11+我不

原帖由 NeoMom 於 16-04-13 發表
In HK since 1843.

oh, silly me.

我只知最老是英華書院,然後是DGS,DBS,這三間都過一百四十年!
老二應該係St Paul Boys

St Paul's Boy   1851St Joseph's1875

而家係咪斗長命。其實上百年已經陶造出一個特有的文化和歷史感。

重要的是此等百年老校人才輩出。孫中山,丘成桐,高錕係你師兄,果种光榮,归屬感和承傳学校傳統的使命感尤然而生。
加上有埋教会背景,在意识型態上有更高的層次。

更重要的是,這些老校能否继承傳統外力求創新?大家追捧的,當然有這個質素。

我不是DGS 家長,不過DGS確是做到。

引用:回覆+nokia9437+的帖子 本身部車係林寶,+

回覆:可以講下點解要讀女拔

引用:林寶的維修保養費用不菲,一般人可能油費也

回覆:可以講下點解要讀女拔

引用:老實說為什麼揸超跑?因為你對其他車不感興

還有聖心,和女拔一樣在1860年成立,已經一百五十六年了!

不過是一個比喻, 如令任何人不悅, 請見諒! 林寶只是用作解釋曾有人問為何DGS能保持一定的學術成續, 本人並沒有打算引申至其它範疇.

有興趣的可以照報名, 入到不代表從此無憂, 入不到又不是什麼大事, 平常心吧!

人生不只是讀書吧!

nokia9437  對, 和平討論!  發表於 16-4-14 10:54
‹ 上一主題|下一主題