用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可以講下點解要讀女拔
樓主: terrorist
go

可以講下點解要讀女拔  

回覆:可以講下點解要讀女拔

我冇稔著報,唔太喜歡女校。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-12+14:31+佢父

原帖由 littlefaith 於 16-04-12 發表
父母唔功利,亦唔係好勝心強之人,當年揀DGS都係因為聽人講好。
你指功利是什麼定義?有沒有例子?

可能每個人的定義不同!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 16-4-12 15:47
禁楼上講不愛競爭既父母就唔会擺仔女係競爭既氛圍中呢句就不成立了?
請留意,佢哋係「聽人講DGS好」,人云亦云,所以俾個女入DGS。

女拔是頂級名女校,學術,體育,音樂也一流,如果個女有本事考到,緊係讀啦!

Yanamami 發表於 16-4-11 18:17
除非坚決唔讀直私啫,否則呢间係全港女仔必考~
反而直私唔係考慮原因,係唔想讀齋校,所以冇考慮
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:女拔是頂級名女校,學術,體育,音樂也一流

原帖由 superying 於 16-04-12 發表
女拔是頂級名女校,學術,體育,音樂也一流,如果個女有本事考到,緊係讀啦!

...
Agree,除非負擔不來,或父母冇時間跟學習。

nokia9437 發表於 16-4-13 10:46
其實想請問, DGS除了名氣和看得見嘅每年體藝比賽成績優異, 有乜嘢途徑睇到DGS學術上係比其他名女校再好很多 ...
可參考以下數據,當作一個reference:

2015DSE成績/升大學率的中學排行榜
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D1

nokia9437 發表於 16-4-13 10:46
其實想請問, DGS除了名氣和看得見嘅每年體藝比賽成績優異, 有乜嘢途徑睇到DGS學術上係比其他名女校再好很多 ...

其实直私同津校不必比較~直私可筛選申請者,—般津校有七成是大抽奬,而SMCC—條龙更要全数接收band2/3学生,所以两间名津成績係卓越的~

hppa  should feel very very happy and lucky if can get in any one of these three schools.  發表於 16-4-13 12:14
hppa    發表於 16-4-13 12:13

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-13+12:21+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-13 發表
我其實好欣賞DGS可以做到成績好又all rounded

正如你話齋,DGS收盡精英,有得揀學生。

就算兩間瑪字成績稍有不及加體藝冇DGS咁卓越,都算難得。

引用:Quote:nokia9437+發表於+16-4-13+10:46+其

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-13+12:21+編

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-04-13+發表本

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-04-13+發表我其

原帖由 nokia9437 於 16-04-13 發表
有啲似鷄和鷄蛋嘅情況, 究竟係收勁人所以成績體藝勁? 定係學校培育出人才?
如睇津校, 因收生自主較少, 就較 ...
咁又可以咁估下,佢地D小學部學生頂到6年升中計,應該比津校平均係高一DD,初中強班都係小學部學生較多~~~

nokia9437 發表於 16-4-13 12:57
有啲似鷄和鷄蛋嘅情況, 究竟係收勁人所以成績體藝勁? 定係學校培育出人才?
如睇津校, 因收生自主較少, 就較 ...

有边间中小学夠胆説校內的体艺精英全是自己校內—手培訓出來?我们身為父母的都心知肚明,自己投放了多少時间精伸金錢和心血去栽培小朋友吧~校方給予的是氛圍与机会吧~

nokia9437  咁唔講體藝, 只講成績, 應該學校佔比重較高吧!  發表於 16-4-13 13:57

引用:Quote:nokia9437+發表於+16-4-13+12:57+有

原帖由 Yanamami 於 16-04-13 發表
有边间中小学夠胆説校內的体艺精英全是自己校內—手培訓出來?我们身為父母的都心知肚明,自己投放了多少時 ...
有喎,某男校咪常常強調囉~~~

Yanamami  自家培訓等於家長可Q埋雙手……真的嗎?  發表於 16-4-13 13:30

Yanamami 發表於 16-4-13 13:26
有边间中小学夠胆説校內的体艺精英全是自己校內—手培訓出來?我们身為父母的都心知肚明,自己投放了多少 ...
團體項目應該睇到學校教練既實力
Learning to Read, Reading to Learn.

Yanamami  自家培訓等於家長可Q埋雙手……真的嗎?  發表於 16 分鐘前

所以我咪有D奇怪囉...明明望到既野係咁咁咁...唔通眼花

MASAYA 發表於 16-4-13 13:36
團體項目應該睇到學校教練既實力
好多体藝生唔係跟學校老師/教練訓練的~~~

mcl203 發表於 16-4-13 13:54
好多体藝生唔係跟學校老師/教練訓練的~~~
但團體項目唔係個人實力玩晒嘛,教練/領隊唔識用人就差好遠架喇