用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可以講下點解要讀女拔
樓主: terrorist
go

可以講下點解要讀女拔   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+16-04-11+發

引用:[table=98%]可以講下點解要讀女拔

回覆:terrorist 的帖子

Charlotte_mom 發表於 16-4-11 19:33
一樣,我女唔係果款,俾佢符碌收左都唔敢要
Give me five!
自問我女唔係戰鬥格,所以當年一開始已經將DGS剔除。

此外,據聞佢哋畢業生離婚率好高,所以都令我哋卻步。

hppa    發表於 16-4-12 09:09
Yanamami  離婚?d人唔係話嫁唔出?  發表於 16-4-11 22:41

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-4-11+19:33

原帖由 littlefaith 於 16-04-11 發表
Give me five!
自問我女唔係戰鬥格,所以當年一開始已經將DGS剔除。
Exactly! 我女唔係戰鬥格,安於現狀,女拔唔岩佢
所以話選校係matching game

回覆:可以講下點解要讀女拔

你的性格喜歡競爭嗎?你的女兒能受壓嗎?你有能力、金錢及時間去跟進她不同方面,學業、運動、音樂等等需要嗎?

以上答案全部 negative

咁,就真係無謂勉強為之

唔使出類拔萃,人生都可以充實愉快吧

hppa    發表於 16-4-12 09:09

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+16-04-11+發

原帖由 Charlotte_mom 於 16-04-11 發表
Exactly! 我女唔係戰鬥格,安於現狀,女拔唔岩佢
所以話選校係matching game

...

幾歲人仔未必咁早就被認定為適唔適合某尐學校。我阿仔讀K時到而家都唔同哂,當年K老師都話阿仔扎扎跳坐唔定,應該讀一尐唔好咁嚴、活動教學嘅小學,但而家咪變成坐定定,十分守規矩、又非常進取嘅學生。有時未必係小朋友唔適合某尐學校,返而係睇家長心態或取向適唔適合某類型學校更重要。

Yanamami  有相同理念既人会走埋一齐,物以類聚。  發表於 16-4-11 23:38

Soundervolt 發表於 16-4-11 23:31
幾歲人仔未必咁早就被認定為適唔適合某尐學校。我阿仔讀K時到而家都唔同哂,當年K老師都話阿仔扎扎跳坐唔 ...
同感

在甚麼環境長大,自然就會變成甚麼人,當初揀那些學交,決定權其實是在父母身上

不愛競爭的父母,自然不會將子女送到競爭氛圍強勁的學校

近年小女出世~才不停上EK睇幼稚園,小學~睇見女拔呢個名~令我回想十多年前校際話劇中認識的女拔女生~的而且確好靚,好叻,好charm~但可惜……… 我都係唔洗個女咁叻~唔會揀女拔

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-4-11+23:31+

原帖由 mother904 於 16-04-12 發表
同感

在甚麼環境長大,自然就會變成甚麼人,當初揀那些學交,決定權其實是在父母身上
咁又真係,睇父母取向多些。

mother904 發表於 16-4-12 00:22
同感

其实边间成績好既学校無競爭昵,都唔係女校独有~

女拔係勁,但不喜歡,阿女有能力都無幫佢報。而家阿女讀緊間普通津校都好好!認識唔少教育界的父母都唔幫佢地得女兒報女拔。早前聽左個講座,麥媽媽話阿明詩當年讀小學時成績中上,家境中康,但都係云云被邊緣化的其中一員,讀得不太開心,升上中學後先至好啲。

ANChan59 發表於 16-4-11 18:29
好正常,任何學校都不會只有一類人!
畢業後十多年會變成同一類人機會高D, 個類係: 想搵個好男人結婚既女人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:Soundervolt 的帖子

非常同意!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:B.B.BaBa 的帖子

麥媽媽的意思可能是小學時,不是群星捧月!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-11+18:29+好正

原帖由 hkpapa852 於 16-04-12 發表
畢業後十多年會變成同一類人機會高D, 個類係: 想搵個好男人結婚既女人
...
一啲啲啦!

mother904 發表於 16-4-12 00:22
同感

決定權最終唔係係學校咩??......

Yanamami  都要家長首先去填張申請表吖~  發表於 16-4-12 11:24

引用:女拔係勁,但不喜歡,阿女有能力都無幫佢報

原帖由 B.B.BaBa 於 16-04-12 發表
女拔係勁,但不喜歡,阿女有能力都無幫佢報。而家阿女讀緊間普通津校都好好!認識唔少教育界的父母都唔幫佢 ...
其實冿校都係,名冿女龍又系選叻個d.

lui 發表於 16-4-12 11:13
其實冿校都係,名冿女龍又系選叻個d.
係吖~班女—样好爭取吖~所以競爭嘛,好多女校都有~

醒目開學勳章 貢獻勳章

我識嗰幾個入到嘅,又唔覺好戰鬥格

我覺得問題唔應該係點解要讀DG,而係你手上有乜選擇!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題