用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 可以講下點解要讀女拔
樓主: terrorist
go

可以講下點解要讀女拔 [複製鏈接]

benny2014  剛剛畢業可能會, 再過一段日子人生經歷多了就不會。  

不是的,我遇到的很多都三、四十歲的,當然她們也不能代表所有GDS girls,也有些是較內歛的

我承認讀名校個人氣質會唔同d!

Rattie 發表於 16-4-18 09:39
alanchan11  可能得個樣, 真正有料到既人係唔會有樣睇.  發表於 2016-04-18 08:25:04

其實阿女好幾次响d課 ...
禁唔同女校出黎,真係有唔同氣質~

alanchan11  有人覺得係最好,但亦都有人覺得唔係,所以就算成功考入,唔一定個個都去讀。

====

唔中意又考?

alanchan11  通常都唔止考一間, 考到之後再決定讀唔讀.  發表於 16-4-18 20:09

回覆:nintendo 的帖子

興集郵嗎?

你看看每年都有人問XXX vs YYY 㗎!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Rattie 發表於 16-4-17 23:00
阿女今年考 DSE。有一科坐佢前少少有個女仔成個人都好有霸氣,做卷時又好有氣勢。阿女已經估佢係讀 DGS,後 ...
你女又可以睇到人咩學校?穿校服考試嗎?

引用:Quote:Rattie+發表於+16-4-17+23:00+阿女今

原帖由 samsam123321 於 16-04-18 發表
你女又可以睇到人咩學校?穿校服考試嗎?
個女仔冇著校服,係睇到準考證上面張學生相,著名藍領校服好容易認的

回覆:可以講下點解要讀女拔

Why not?

ANChan59 發表於 16-4-18 19:02
興集郵嗎?

你看看每年都有人問XXX vs YYY 㗎!

即係成日都有人話,考到牛津又考到劍橋,咁囉。

ANChan59    發表於 16-4-18 21:07

引用:Quote:Rattie+發表於+16-4-18+09:42+Yanama

原帖由 mcl203 於 16-04-18 發表
連係咪來自DGJS都知埋....
公事上認識個女仔,傾談間知佢係 DGS,但談吐、舉手投足間總是欠了些什麼的,卒之有次問佢是否中學外來生,她說是的。其實她一樣充滿自信及主動,亦好 aggressive,硬是… 唔識形容....

Yanamami  因為佢小学係受到另一间学校既薰陶?  發表於 16-4-18 22:28

引用:alanchan11++可能得個樣,+真正有料到既人係

原帖由 Rattie 於 16-04-18 發表
alanchan11  可能得個樣, 真正有料到既人係唔會有樣睇.  發表於 2016-04-18 08:25:04

其實阿女好幾次响d課 ...
好奇想知係咩氣質,可否形容一下?

我個人認為,傳統名校學生的確係 "唔同 ",一拍埋其他學校學生旁邊 ,真係 sharp d 。
我唔係話佢地成績或工作能力高 d ,反而係,佢地可以明知自己未必係最叻,都不失自信。
你可以話佢地串,話佢地懶巴閉。
但在社會工作,自信心和成個人是否 presentable 都好重要。
呢方面,係部分成績好好地區名校係做唔到。
而這種 "自信",DG 又在眾名校之中跑蠃。

talknwrite  學校一早就係入貨呢類型學生啦, 只需加工REINFORCE  發表於 16-6-26 11:23

引用:可以講下點解要讀女拔

原帖由 terrorist 於 16-04-11 發表
可以講下點解要讀女拔
咁都問?

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+16-04-18+發表alan

原帖由 datejust 於 16-04-20 發表
好奇想知係咩氣質,可否形容一下?
我諗樓上網友 nintendo 都已經講哂我想講嘅嘢,很好

引用:我承認讀名校個人氣質會唔同d!

原帖由 123BB 於 16-04-18 發表
我承認讀名校個人氣質會唔同d!
贊同

行行出狀元是真, 賺好多錢亦不代表好是真,但如果、萬一小朋友將來想做一些工作如在大律師行做律師,投資銀行做banker, 不是從名校出來是始終差一截, 不是說非名校人工作能力差, 而是他們soft skills eg presentation skills 及成長環境與名校出身的人不同, 所以很多非名校人在那些工作上會好孤獨, 融入不到工作大氣氛。

GreenMaDad 發表於 16-6-25 11:14
行行出狀元是真, 賺好多錢亦不代表好是真,但如果、萬一小朋友將來想做一些工作如在大律師行做律師,投資 ...
I doubt that.

回覆:可以講下點解要讀女拔

一句講曬,父母想要!孩子讀什麼學校都一樣,叻就是叻,大魚在大魚塘比大魚在小魚塘,女拔收叻學生,成績好天公地義,其實壓力很大,另和同學感情好 ,點解去叩門,又是父母想!關不關起跑線上?

引用:行行出狀元是真,+賺好多錢亦不代表好是真

原帖由 GreenMaDad 於 16-06-25 發表
行行出狀元是真, 賺好多錢亦不代表好是真,但如果、萬一小朋友將來想做一些工作如在大律師行做律師,投資 ...
都不一定,埋堆,融入同事圈子,有時是性格使然及家庭教養,未必跟學校相關。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題