用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黄大仙邊緣人點填大抽獎好?
樓主: metrochung
go

黄大仙邊緣人點填大抽獎好?

metrochung 發表於 16-4-12 10:56
謝謝您的意見,我都有咁嘅想法,另外請問你有冇唐乃勤的入u數據?

唐乃勤係初中,會上莊啟程高中

metrochung 發表於 16-4-12 10:56
謝謝您的意見,我都有咁嘅想法,另外請問你有冇唐乃勤的入u數據?
唐乃勤直升莊啟程, 莊啟程無乜點公開資料, 只係話各科成績和全港平均相近. 咁佢既水平你可想而知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:黄大仙邊緣人點填大抽獎好?

小朋友係自動波有鬥心定係補習迫出b1c先 前者放一間b1在乙一ok 後者入到b1只會係惡夢的開始

回覆:dubbies 的帖子

哈,有鬥心冇自動波,有補習但不是迫出1C成績,因為佢長期都有1C(有冇補習都一樣),就係咁先難選擇。

黃大仙升中派B1中學機會, 參考上年統一派位乭選既B1中學學額分佈:

中學名稱

中學網

統一派位非保留學額

直屬學額

聯繫學額

保良局第一張永慶中學

KL4

男女

中華基督教會協和書院

KL4

男女

保良局何蔭棠中學

KL4

男女

德愛中學

KL4

可立中學(嗇色園主辦)

KL4

男女

瑪利諾修院學校(中學部)

KL3

何明華會督銀禧中學

KL3

男女

觀塘官立中學

KL5

男女

浸信會呂明才中學

NT7

男女

聖公會林裘謀中學

NT7

男女

天主教郭得勝中學

NT7

男女

B1女生可選學額(只計乙部非保留位): 379    (男女校:305, 女校:74)   
B1男生可選學額(只計乙部非保留位): 305    (男女校:305, 男校:0)   

2016升中人數: 2612 (已扣除音小不呈分果150個學生)   
估計自行/直資離場比例: 30%        
假設B1男比例: 50%        
聯繫位離場B1女生(男女校中假設男女各半):    15        
聯繫位離場B1男生(男女校中假設男女各半):    15        
直屬位離場B1女生(男女校中假設男女各半,70%B1): 0        
直屬位離場B1男生(男女校中假設男女各半,70%B1): 0        
直資/龍校離場B1女生(男女校中假設男女各半): 75 (德望)   
直資/龍校離場B1男生(男女校中假設男女各半): 0        

B1女生:    215  <2612/3x(1-0.3)x(1-0.5-15-0-75)>
B1男生:    290  <2612/3x(1-0.3)x0.5-15-0-0>

B1女生乙部抽入B1中學機會: 94.81%  <74/215+305/(290+215)>
B1男生乙部抽入B1中學機會: 60.40%  <0/215+305/(290+215)>

男生機會遠低於女生..... 女生如果又話唔要女校既話, 又係自己減低自己既機會......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

睇完嚇一跳,咁我仔咪凍過水,等我努力D問多D呈三嘅成績先再决定点選擇好。我平時諗我40%入B1學生,而我仔成績剛好級1/3,我一直用B1的40%裡面20%估做邊緣人,我咁嘅諗法啱唔啱呢?

引用:往年40%入B1中學,我好擔心我仔就係個幾個

原帖由 metrochung 於 16-04-11 發表
往年40%入B1中學,我好擔心我仔就係個幾個邊緣人,所以我唔知點算好,好怕做錯决定

...
有同感,我都怕做錯決定累咗阿仔

hkpapa852 發表於 16-4-11 17:40
黃大仙區只有5間B1中學, 3間屬於B1B-B1A, 2間B1C中學, 但一間B1C係女校喎?!
請問5間既排名是什麼?1.保一
2-3 協和同何蔭堂邊間先?

B1C不知所指邊間?可告知。

回覆:baby-bath 的帖子

協受家長歡迎,保何受學生歡迎D,我覺得

metrochung 發表於 16-4-16 11:09
協受家長歡迎,保何受學生歡迎D,我覺得
我反而覺得保受家長歡迎多d,協同何多同學歡迎

我女排41%, 咁博唔博抽BAND 1 學好, 請給意見.

引用:Quote:metrochung+發表於+16-4-16+11:09+協

原帖由 fennieng 於 16-04-16 發表
我反而覺得保受家長歡迎多d,協同何多同學歡迎
保何=何蔭棠,保一我覺得只有錦泰和何壽南家長比較喜歡,我聽過不過唔知真假,保小上去保一都唔容易適應,D家長又怕保一讀死書。反而協就好受歡迎,何就因為硬件吸引學生。以上真心分享,不喜勿插

metrochung 發表於 16-4-16 11:59
保何=何蔭棠,保一我覺得只有錦泰和何壽南家長比較喜歡,我聽過不過唔知真假,保小上去保一都唔容易適應,D ...
我誤會左以為你話保何即係保一同何蔭棠,係呀亞仔都係鐘意何多,又係貪佢環境,保我同佢都驚會太辛苦跟唔上,協佢都話可以

我都比何蔭堂既校舍同設施吸引

回覆:baby-bath 的帖子

我同亞仔都係,間學校真係好靚

引用:我同亞仔都係,間學校真係好靚 +

原帖由 Himma0904 於 16-04-16 發表
我同亞仔都係,間學校真係好靚
但係我覺得而家係去讀書唔係去渡假,我都係咁同亞仔講,不喜勿插

回覆:fennieng 的帖子

咁佢都係一間有實力嘅學校

引用:Quote:原帖由+Himma0904+於+16-04-16+發表

原帖由 fennieng 於 16-04-16 發表
但係我覺得而家係去讀書唔係去渡假,我都係咁同亞仔講,不喜勿插
工欲善其事 必先利其器,有好環境加實力自然相得益彰

Himma0904 發表於 16-4-16 13:49
咁又係

引用:咁佢都係一間有實力嘅學校 +

原帖由 Himma0904 於 16-04-16 發表
因為有保良局哩條大水喉?有冇考慮過軟件?學生的快樂指數呢?