用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黄大仙邊緣人點填大抽獎好?
go

黄大仙邊緣人點填大抽獎好?

黃大仙區B1B2邊緣人男仔,應該點選擇?呈一二成績是B1尾,呈三估計係B2頭,老師叫照填B1先,應該點排好?

elbar  郭   發表於 16-4-11 11:02

metrochung 發表於 16-4-11 10:25
黃大仙區B1B2邊緣人男仔,應該點選擇?呈一二成績是B1尾,呈三估計係B2頭,老師叫照填B1先,應該點排好?

...

老師叫照填,老師語氣好似唔太有信心咁!小心,老師立場可能想你搏.

回覆:YmOra 的帖子

謝謝您先,咁我博唔博好?我仔話有個同學名次僅次於佢,老師已經叫這位同學選B2,所以我先唔知點好。希望大家比D意見

回覆 metrochung 的帖子

我比較保守

回覆:妹妹頭 的帖子

保守即係乙一已經選B2?

metrochung 發表於 16-4-11 13:32
謝謝您先,咁我博唔博好?我仔話有個同學名次僅次於佢,老師已經叫這位同學選B2,所以我先唔知點好。希望大 ...
咁你級次係排幾多呀?

引用:Quote:metrochung+發表於+16-4-11+13:32+謝

原帖由 YC04 於 16-04-11 發表
咁你級次係排幾多呀?
級3分1,好煩惱啊

回覆 metrochung 的帖子

咁前幾年, 全級大約有幾多人派B1中學? 少過1/3, 岩岩1/3, 定係多過1/3, 咁你會易估DD

引用:Quote:原帖由+YC04+於+16-04-11+發表咁你級

原帖由 metrochung 於 16-04-11 發表
級3分1,好煩惱啊
我都想問下1c-2a嘅學生應否考慮培敦?
因為我哋小學都幾推介比b2學生

回覆:妹妹頭 的帖子

往年40%入B1中學,我好擔心我仔就係個幾個邊緣人,所以我唔知點算好,好怕做錯决定

回覆:Himma0904 的帖子

應該咁講,如果是我不會考慮培敦,但要睇返實際情況

metrochung 發表於 16-4-11 16:57
往年40%入B1中學,我好擔心我仔就係個幾個邊緣人,所以我唔知點算好,好怕做錯决定

...

咁安D全就乙1搏B1, 乙2放文理, 乙3培敦. 其實你自行揀咗邊兩間? 有冇得In?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-4-11+17:21+

原帖由 hkpapa852 於 16-04-11 發表
兩間都係他區的B1C學校,因為本區自行競爭太大,我不想太過進取。

回覆:hkpapa852 的帖子

兩間都是全in

metrochung 發表於 16-4-11 17:33
兩間都係他區的B1C學校,因為本區自行競爭太大,我不想太過進取。
黃大仙區只有5間B1中學, 3間屬於B1B-B1A, 2間B1C中學, 但一間B1C係女校喎?!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

如果有得選擇,我哋係基督徒,所以不考慮可立

我上星期六去左睇黃大仙區中學資訊日, B1中學只有可立同德愛出席, 有D失望, 唯有睇吓其他中學, 見聖文德都唔差BOR, 但呢到無咩人提. 可以留意吓!

metrochung 發表於 16-4-11 17:59
如果有得選擇,我哋係基督徒,所以不考慮可立
咁建議你大抽奬搏吓它區既B1中學

引用:我上星期六去左睇黃大仙區中學資訊日,+B1中

原帖由 YC04 於 16-04-12 發表
我上星期六去左睇黃大仙區中學資訊日, B1中學只有可立同德愛出席, 有D失望, 唯有睇吓其他中學, 見聖文德都 ...
謝謝您的回覆,有兩間B1已經算好好,我上次去九龍城區的好似一間B1都冇,只有B2,3的出席。如果我仔鐘意音樂的話,聖文德都唔錯,可惜他不喜歡

引用:Quote:metrochung+發表於+16-4-11+17:59+如

原帖由 hkpapa852 於 16-04-12 發表
咁建議你大抽奬搏吓它區既B1中學
謝謝您的意見,我都有咁嘅想法,另外請問你有冇唐乃勤的入u數據?