用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道IB
樓主: Mrs.Luckycat
go

真道IB

ANChan59 發表於 16-4-15 08:44
當年夠話學生考 DSE 加 IB .......
真道隨口講已有前科.....

事實上, EDB只接受學校把全級學生, 或學校中指定班別既學生(如在深圳既港人子女學校)作呈分及中一派位既安排, 前提係要向EDB申請咗兼批咗先, 唔係由得學校隨時話呈就呈, 唔呈就唔呈

我反而好想知, 如果有學生遞紙話要呈分兼放棄埋中學部果位, 但最後如果學校係幫唔到個別學生呈分既, 咁責任誰負?

加上真道恐怕都唔係點重視Pre-S1, 所以就算幫學生呈分, 如果前人既Pre-S1係考得唔好, 一樣係無運行

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

真道要考pre-S1嗎?係咪一條龍嘅直資都要考?

superying 發表於 16-4-15 09:17
真道要考pre-S1嗎?係咪一條龍嘅直資都要考?
所有傳統學制既中學, 包括官津中學, 直資和私立中學都要在係雙數年要求中一學生於入學前考Pre-S1

superying  Thanks!  發表於 16-4-15 14:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852,好想請教你,請問你認為,其實係咪將軍澳某些津小,如馮晴、將天、宣基等,比真道還較佳的選擇?我明白要考慮好多因素,如付學費否、家庭狀況、一條龍與否、學校的辦學取態等等。但簡單(或狹隘地)看,以升中前景論,係咪將軍澳某些津小比真道為好?
無意開罪真道,只想參考意見。謝謝。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-15+08:44+當年

原帖由 hkpapa852 於 16-04-15 發表

事實上, EDB只接受學校把全級學生, 或學校中指定班別既學生(如在深圳既港人子女 ...
考左pre s1,知道幾多B123,都仲要靠呈分試去排先後決定邊個B123吧。咁情況呈一個唔呈一個,點排序?似乎唔可行

manmonster 發表於 16-4-15 09:41

hkpapa852,好想請教你,請問你認為,其實係咪將軍澳某些津小,如馮晴、將天、宣基 ...
如目標係真道以外既傳統學制官津中學, 當然係考慮有呈分既小學較好.

不過TKO中學網太少出色既官津中學

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 hkpapa852,好想請

原帖由 manmonster 於 16-04-15 發表

hkpapa852,好想請教你,請問你認為,其實係咪將軍澳某些津小,如馮晴、將天、宣基 ...
選真道,除非小五前跳船,否則只能直升真道中學. 因為真道小學只有5年,去考其他中學真是很難.

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-15+08:44+當年

原帖由 hkpapa852 於 16-04-15 發表

事實上, EDB只接受學校把全級學生, 或學校中指定班別既學生(如在深圳既港人子女 ...
未必係真道隨口講,今年第一塲簡介會,有家長問呈分問題,學校答無呈分和無參加派位. 無講有得簡.

回覆:真道IB

我成日都有疑惑
真道咁强調十一年中小學課程
如果果D考IB, DSE冇咁出色的學生好似其他學生一樣,用十二年完成中小學,成績會否好些?
讀快一年是否這麽重要?

回覆:真道IB

個人推測: 十一年制進可攻退可守, 考得好或無咁好都可解釋, 可上学校網頁看看。之前亦看過討論講将十二年課程用十一年時間教是可行的, 只要每年教多少少, 關鍵可能是未必適合每個孩子, 特別是較遲發力的孩子, 有些真到中三四才定下來

Mrs.Luckycat  Agree.  I have the same thought.  發表於 16-4-15 14:57

引用:我成日都有疑惑 真道咁强調十一年中小學課

原帖由 friendlyguy 於 16-04-15 發表
我成日都有疑惑
真道咁强調十一年中小學課程
如果果D考IB, DSE冇咁出色的學生好似其他學生一樣,用十二年完 ...
上次簡介會個老師定校長講話有d學生想更好備戰公開試而會自願申請讀多一年

IB學費有冇加到,係咪仲7萬幾一年??

b16a 發表於 16-4-15 14:11
IB學費有冇加到,係咪仲7萬幾一年??
我聽那場簡介會,學校無講,亦無家長問。
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 16-4-15 14:53
我聽那場簡介會,學校無講,亦無家長問。
IB 學費一年 HK$72,000

phoebewong123 發表於 16-4-15 13:55
上次簡介會個老師定校長講話有d學生想更好備戰公開試而會自願申請讀多一年
  ...
補充小小, 學校話有十幾人自願留級讀多一年備戰公開試

AgapePa 發表於 16-4-15 15:09

唔......選到你入IB班,但學費都幾頭痛

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+16-4-15+14:53+

原帖由 AgapePa 於 16-04-15 發表
72000只是IB diploma 個兩年?

cstchan  Primary: $25460/yr, F1-4: $28770/yr, F5&6(DSE): $28770/yr, F5&6(IBDP): $72000/yr (http://www.logosac   發表於 16-4-15 16:35

socute 發表於 16-4-15 15:49
72000只是IB diploma 個兩年?
小學大約 HK$26,000, 中一至中四 HK$28,770,
如果讀DSE, 中五至中六都係 HK$28,770
如果讀 IB, 個兩年 HK$72,000

往年真道話最多49%人, 可讀IB.
今年簡介會改口風, 最多30%人可讀IB.