用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道IB
go

真道IB [複製鏈接]

今天聽了小一簡介會,他們的IB好像不錯。請教各位家長,其他學校的IB又如何呢?謝謝。

17    0    0    0
天助自助者,  別再怨天尤人

引用:今天聽了小一簡介會,他們的IB好像不錯。請

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-04-09 發表
今天聽了小一簡介會,他們的IB好像不錯。請教各位家長,其他學校的IB又如何呢?謝謝。

...
我上網揾到呢個,唔知可唔可信,當參考下。

http://topschools.hk/international-baccalaureate-ib-diploma-results-2014/

回覆:真道IB

我都有聽,感覺佢哋比較重IB多過DSE。

herman0114 發表於 16-4-11 12:17
無辦法, 佢DSE既成績, 一年差過一年. 近兩年可以靠DSE成績入到U既學生比例, 應該就TKO四間直資中最低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我都有聽,感覺佢哋比較重IB多過DSE。 +

原帖由 herman0114 於 16-04-11 發表
佢地偏重IB唔緊要,但佢地冇清楚解釋如何篩選那些學生適合讀IB, 只説讀IB的學生一定要英文好,要常常做projects⋯⋯

而且中四開始才分流,決定IB或DSE。我先生覺得太遲。

引用:Quote:原帖由+Mrs.Luckycat+於+16-04-09+發

原帖由 ozoz 於 16-04-09 發表
我上網揾到呢個,唔知可唔可信,當參考下。

http://topschools.hk/international-baccalaureate-ib-diplom ...
謝謝。我用手機開唔到條link, 我回家再用電腦看

引用:Quote:herman0114+發表於+16-4-11+12:17+我

原帖由 hkpapa852 於 16-04-11 發表
無辦法, 佢DSE既成績, 一年差過一年. 近兩年可以靠DSE成績入到U既學生比例, 應該就TKO四間直資中最低
...
佢地話舊年約60幾%的學生以DSE的成績考到大學。

其他jm, 有錯請指正

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-04-11+發表

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-04-11 發表

其他jm, 有錯請指正
我聽到4月9日簡介會校長話: DSE和IB一起計,有六成入大學。唔知是否我理解錯?

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

我聽到校長說有62%考DSE的學生入讀local degree, 不知有冇理解錯?

回覆 jasonmami 的帖子

我聽4月9日下午的一場簡介會。校長回覆,有62%入讀學士學位,我記不清楚有否「本地」兩個字。如有聽錯,敬請其他家長指正。

Mrs.Luckycat 發表於 16-4-11 13:52

其他jm, 有錯請指正

校長係簡介會講乜我唔知, 但佢地自己份校務報告有講:
http://www.logosacademy.edu.hk/wp-content/uploads/2015/11/1415-School-Annual-Report.pdf

P.62,63

DSE成績可以睇P.62圖表下面呢句:
53 out of 97 candidates (54.6%) achieved the basic requirement for entering local government subsidized universities.

即係只有54.6%考DSE既學生符合升讀本地大學既資格, 所以根本無可能會有60%學生可透過DSE升讀local degree.

真道整體 (IB+DSE)升讀local degree可睇P.62最底呢句:
68 (52.7%) out of 139 graduates were accepted by local bachelor’s degree program

其實 68/139, 係得 48.92%, 我又真係唔知佢點計到 52.7%.....另外, 往後所有既百份比, 點解都係比實際大咗既?

poonseelai  68/129 graduates = 52.7%.  The percentages followed also used 129 graduates, not 139.  Calculation m   發表於 16-4-11 15:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+16-4-11+13:52+

原帖由 hkpapa852 於 16-04-11 發表
http://www.logosacademy.edu.hk/wp-content/uploads/ ...
我信你多的數據多些。

就算 lB的英文都是B,不是A,我自己分析時會打折!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-04-11+發表

原帖由 ANChan59 於 16-04-11 發表
我信你多的數據多些。

就算 lB的英文都是B,不是A,我自己分析時會打折!
真心問,香港的大學要求IB 英文要A 的嗎?

hkpapa852 發表於 16-4-11 15:07
http://www.logosacademy.edu.hk/wp-content/uploads ...

To Poonseelai, there are 42 IB candidates plus 97 DSE candidates so the denominator of 139 seems correct and not 129 unless 10 of them took both exams

poonseelai  that means calculation mistakes in the school report  發表於 16-4-11 15:58

引用:回覆+jasonmami+的帖子 我聽4月9日下午的

原帖由 manmonster 於 16-04-11 發表
回覆 jasonmami 的帖子

我聽4月9日下午的一場簡介會。校長回覆,有62%入讀學士學位,我記不清楚有否「本地 ...
根據校務報告, 入讀本地及海外学士学位分別有68 and 17 人 (共85 / 139 学生, 即61.2%), 但IB合格考生有42人, 即大部分IB生也入讀本地大学。 假設入讀海外大學全為IB生, 即经IB入本地大學有 42-17 = 25人, 经DSE 入本地大學只有 68 -25=42人 (43/97 個DSE学生=44%)。

poonseelai 發表於 16-4-11 15:57
根據校務報告, 入讀本地及海外学士学位分別有68 and 17 人 (共85 / 139 学生, 即61.2%), 但IB合格考生有42 ...

3322率得54.6%, 無乜可能有44%可以入到local degree

入到海外degree,  又係咩學校咩degree呢?

真道既IB成績, 對海外升學, 優勢亦無其它有開辦IB課程既學校咁好, 所以好大機會所有IBDP既學生都係以Non-JUPAS入本地大學 (其實學校好似都係想sell呢一點啫!)

個人意見, 以目前真道既表現, 入唔到IBDP想入U既機會, 應該唔係咁高

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-04-11+發表我

原帖由 socute 於 16-04-11 發表
真心問,香港的大學要求IB 英文要A 的嗎?
真心答你。問題不在學生及家長,是在學校。

要看科目及香港個別大學,前兩年大學部份學院不了解英文 A及B的分別,現在開始明白了。

但一離開香港,英文第一語文跟第二語文是有分別!所以要考 IELTS .

如果你只求入到大學,是可以的。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-4-11 16:45

要看科目及香港個別大學,前兩年大學部份學院不了解英文 A及B ...
是不是說如IB是TAKE B, 到外國考大學便要考埋IELTS至得?

hkpapa852 發表於 16-4-11 13:02
...
個校長都唔肯講考DSE既數據.

引用:Quote:原帖由+socute+於+16-04-11+發表真心

原帖由 ANChan59 於 16-04-11 發表

要看科目及香港個別大學,前兩年大學部份學院不了解英文 A及B ...
Thank you 香港的三大對IB英文的入學要求是什麼?要A high 或 B sub 要拿7?

‹ 上一主題|下一主題