用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀中文小學如何改善英文oral and listening?
樓主: janchan123
go

讀中文小學如何改善英文oral and listening? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+janchan123+於+16-04-08+發表

原帖由 Olympian 於 16-04-16 發表
其實冇架喇!除非你般屋去有好多西人住的地方。行開行埋都要同人講英文,咁細路自然講。或者屋企有個英文親 ...
英文興趣班都唔會有大作用,因同學間溝通機會少,都係主要聽導師指示,好單向。
XXXX

講得咁實牙實齒,但好明顯唔會全對。D珠心算,公文式,劍橋班,補習班梗係單向。但 Drama,team sports,debates,science projects, etc ,你話我聽係未好單向?仲有大量其他活動。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:shadeslayer 的帖子

咁D珠心算,公文式,劍橋班,補習班梗係唔叫興趣班啦!只覺之前討論果d藍球,足球班,掛住打波邊有時間同隊員講野?我之前見過的都只有這些,或什麼英語cooking, drama咁,都唔覺得會太大互動。如果個活動係team project 的形式就會比較好。但係都要識講幾多下可先同人溝同到,debate要求唔洗講就更高。初學者,其實最好係找些一齊玩集體遊戲的活動,小朋友容易放鬆,先會不自覺講埋一份。

引用:咁D珠心算,公文式,劍橋班,補習班梗係唔

原帖由 Olympian 於 16-04-16 發表
咁D珠心算,公文式,劍橋班,補習班梗係唔叫興趣班啦!只覺之前討論果d藍球,足球班,掛住打波邊有時間同隊 ...
其實你地就當我主觀,武斷,發嗡風,妖言惑眾,信則有不信則無就算了。 I have better brings to do than to convince a few of you.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+16-04-16+發表其

原帖由 shadeslayer 於 16-04-16 發表
英文興趣班都唔會有大作用,因同學間溝通機會少,都係主要聽導師指示,好單向。
XXXX
Agree. 我兩個小朋友都有長期參加英文話劇班,發現對學習英文生活會話比單對單的net teacher 效果更好,尤其是朋輩的影響。

shadeslayer  Good to hear.  發表於 16-4-16 23:52

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-04-16+發

我仔係中文小學,不過學校課程有 Drama, 高小仲可以玩埋 Improvised Dramatic Scenes。佢去 in 中學,鬼佬校長讚佢英文好,問我地屋企係咪講英文
所以我覺得 drama 幫到 oral English ,不過語文要時間去浸,唔會好快見效。

回覆:A-Mum 的帖子

其實我仔學校課外活動都玩緊英文戲劇。不過佢話好悶。我諗每個小朋友興趣性格唔同,仲要睇導師帶成點。

Olympian 發表於 16-4-17 14:46
其實我仔學校課外活動都玩緊英文戲劇。不過佢話好悶。我諗每個小朋友興趣性格唔同,仲要睇導師帶成點。

...
樣樣試下,總會有啱嘅 👍🏻

回覆:serinac 的帖子

可否告知是哪一間英文drama class呢?謝謝!

回覆 janchan123 的帖子

may search for "Faust International "

Thank you so much!

引用:Quote:stockmike+發表於+16-4-8+21:21+你們

原帖由 MASAYA 於 16-04-10 發表
平有平教,貴有貴教,圖書館有大量免費資源
http://www.speaking24.com/

引用:Quote:原帖由+janchan123+於+16-04-09+發表

原帖由 shadeslayer 於 16-04-11 發表
朋友問過我同一問題,我說參加一些國際學生多的課外活動中心,但朋友嫌隔涉。我再說銅鑼灣有,佢又嫌貴。我 ...
很同意你的觀點,可以請教九龍/銅鑼灣邊幾間你會推薦?

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-04-11+發

原帖由 topyy 於 16-04-18 發表
很同意你的觀點,可以請教九龍/銅鑼灣邊幾間你會推薦?
不推介了,免得人以為我另有所圖。

引用:可否告知是哪一間英文drama+class呢?謝謝

原帖由 janchan123 於 16-04-17 發表
可否告知是哪一間英文drama class呢?謝謝!
小朋友能否融入國際學校生或外籍小朋友,也要看本身的性格和英語會話水平。能用英語上課不等於能用英語與外國小朋友玩和閑聊,尤其是在一群英語小朋友當中。

我小朋友(讀國際學校)上drama跟其他小朋友玩時(大部分都是讀國際學校),總有幾個小朋友不能融入,上完一期就無再來,或者第二期有再來,但都是一樣,融入不到。

根據小朋友的性格、興趣、能力,找不同的方法,循序漸進。只要小朋友玩得開心,自然學到。

引用:Quote:原帖由+janchan123+於+16-04-17+發表

原帖由 happy.rita 於 16-04-18 發表
小朋友能否融入國際學校生或外籍小朋友,也要看本身的性格和英語會話水平。能用英語上課不等於能用英語與外 ...
唔一定 drama, 其他活動也可以。當然係愈細愈容易埋堆。

引用:Quote:原帖由+janchan123+於+16-04-17+發表

請問你小朋友是讀local 學校還是國際學校架?幾歲開始英語話劇呢?你講呢間教得好嗎?多本地學生上嗎?

引用:Quote:原帖由+happy.rita+於+16-04-18+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-04-18 發表
認同!要看小朋友的性格和英語水平! 我都一直想俾個仔上Drama,但就係覺得未係時候,佢本身內向+英 ...
你試過未?

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-18+發表認

‹ 上一主題|下一主題