用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀中文小學如何改善英文oral and listening?
樓主: janchan123
go

讀中文小學如何改善英文oral and listening? [複製鏈接]

只係聽audio book唔夠,oral系溝通,唔係單單朗讀,listening也不是只聽錄音就夠要有語境可以運用英語對答才改善到

我讓小朋友每星期跟外籍老師上小組,另外,我有親人在外地,可以與他們的小朋友約定用Skype傾計,互相問候,講下近況,介紹自己的玩具,阿仔與cousins一時用廣東話,一時英文,因為cousins的廣東話真係好有限,而隨著阿仔英文進步左,他們多用左英文溝通,互相拿自己的玩具,學校做的手工啊project在鏡頭前分享

回覆:讀中文小學如何改善英文oral and listening

一定要有NET真人溝通, 最好係外国人。初小可以小组遊戲形式,高小可以单对单,增加靈活性

引用:學校除咗英文堂之外都冇乜機會可以講。英文

原帖由 janchan123 於 16-04-09 發表
學校除咗英文堂之外都冇乜機會可以講。英文話劇班又會比較貴
朋友問過我同一問題,我說參加一些國際學生多的課外活動中心,但朋友嫌隔涉。我再說銅鑼灣有,佢又嫌貴。我說唔使錢去多西人的公園,佢又話半山好難去。

要搵,總搵到理由唔做。但只有一個理由要做,看孩子的做化。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-4-11 21:47
朋友問過我同一問題,我說參加一些國際學生多的課外活動中心,但朋友嫌隔涉。我再說銅鑼灣有,佢又嫌貴。我 ...
有時搭叮叮遇到外國遊客都可以傾兩句,早排去露營,有外國細路都可以一齊玩,香港已經多外國人,機會真係多,自設屏障當然乜機會都冇晒
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+janchan123+於+16-04-09+發表

原帖由 shadeslayer 於 16-04-11 發表
朋友問過我同一問題,我說參加一些國際學生多的課外活動中心,但朋友嫌隔涉。我再說銅鑼灣有,佢又嫌貴。我 ...
玩欖球有好多外藉小朋友,動植物公園個playground好多外國人,有幾難去?        咁都話難就真係唔洗講嘢!

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 16-4-12 11:28
有時搭叮叮遇到外國遊客都可以傾兩句,早排去露營,有外國細路都可以一齊玩,香港已經多外國人,機會真係多 ...
我覺得外國遊客或者去外地嘅當國人多數肯同人social,反而去公園嘅本地外國細路唔多侵人玩。

回覆:bobbob 的帖子

有時阿仔又唔知點開始同D外國小朋友玩。可能唔習慣

回覆:janchan123 的帖子

你地有冇D好既英文summer camp or summer course 介紹下

Yanamami  澳洲国際、耀中、王錦輝……  發表於 16-4-12 23:46

回覆:讀中文小學如何改善英文oral and listening

學好英文一定要多聽多講,我覺得比佢上外籍老師教嘅英文班,起碼見到外國人唔驚先。

回覆:janchan123 的帖子

引用:你地有冇D好既英文summer+camp+or+summer+c

原帖由 janchan123 於 16-04-12 發表
你地有冇D好既英文summer camp or summer course 介紹下
國際學校 Summer camp 學生是本地生,教師多數不是正規老師,效果遠不及和國際學生上課外活動,或者公園玩。

Yanamami  0同100, 好过無禁解啫~  發表於 16-4-13 11:39
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:我分享下我個仔既經驗。佢讀學卷幼稚園及津

原帖由 IloveJJ 於 16-04-13 發表
我分享下我個仔既經驗。佢讀學卷幼稚園及津小的。
由K2開始已搵net學英文,試過在centre一組上/單獨上(幼稚 ...
唔理孩子性格係點,總會有課外活動,把其中一些活動轉過去多國際學生的中心便可。

學 oral,同學的英文能力比老師重要。

little_yolky  英語粵劇乎?  發表於 16-4-13 15:37

回覆:shadeslayer 的帖子

你講得啱!之前我喺屋企附近join小組,因為要照顧其他本地學生需要教 writing,冇針對oral,冇乜機會講所以停左。仲有,同學同阿仔一齊講港式英語,好似冇乜用。

引用:我分享下我個仔既經驗。佢讀學卷幼稚園及津

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-13+發表我

原帖由 shadeslayer 於 16-04-13 發表
唔理孩子性格係點,總會有課外活動,把其中一些活動轉過去多國際學生的中心便可。

學 oral,同學的英文能 ...
little_yolky  英語粵劇乎?  發表於 昨天 15:37

Xxxxx

好多一對幾的課外活動都係同學英文水平高重要過老師英文水平高。跳舞,畫畫,隊制運動,等。

理由是不解自明的。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-13+發表我

原帖由 IloveJJ 於 16-04-13 發表
「little_yolky  你就好啦,阿仔咁乖日日肯睇英文書。 」你個女唔係都日日讀有聲書嗎?
我覺得日日讀英文書 ...
Oral 係重溝通。發聲讀書,單向的,oral 進步有限。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-04-13+發

認同同學間英文水平高對學英文會話更重要。小朋友年紀小興趣班盡量揀在家附近的,已專登揀國際學校辨的,但始終所住社區以本地人為主,即使老師是NET,小朋友之間還是會七嘴八舌說粤語。朋友住愉景灣,playground language 是英文,學oral 事半功倍

Agree.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題