用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖保祿學校(銅鑼灣)家長交流區
樓主: tkwma
go

聖保祿學校(銅鑼灣)家長交流區  

Carry_On 發表於 18-5-8 14:45
暑期功課多嗎?諗緊除左bridging course,參唔參加其他活動

唔叫前輩,叫網友啦  
多唔多好睇人喎!我女小學係無暑期功課的,所以一對比實叫多!但肯定唔會多到不能參加其他活動的。一個暑假只做功課,太悶吧

bettyay 發表於 18-5-8 16:19
多唔多好睇人喎!我女小學係無暑期功課的,所以一對比實叫多!但肯定唔會多到不能參加其他活動的。一個暑假 ...

會去旅行,剩返唔太多時間,所以問下,有啲預算
Thanks for answering

請問有冇人知2018至19嘅中一新生有冇開whatsapp群組?

moon116 發表於 18-6-17 06:04
請問有冇人知2018至19嘅中一新生有冇開whatsapp群組?

我囡是2018/2019外來生,都想知。

high 發表於 18-6-17 11:11

外來生,如果沒有朋友仔一切升,最快都要註冊日才有機會認識家長吧!我上年就在當日去買校服時,認識了其他家長開了一個小群組。但一年下來,其實大家都沒有太多交流,因為D女都大,佢哋自己搞得掂,也母須家長插手了

PS welcome all to SPCS

bettyay 發表於 18-6-18 09:01
外來生,如果沒有朋友仔一切升,最快都要註冊日才有機會認識家長吧!我上年就在當日去買校服時,認識了其 ...

thanks

想請問7月12日註冊日除了註冊外,還有什麼活動?是不是要預一個早上去參與,還是註冊後可離開?

plastic06 發表於 18-6-21 01:44
想請問7月12日註冊日除了註冊外,還有什麼活動?是不是要預一個早上去參與,還是註冊後可離開? ...
印象中無其他活動!註冊係填一叠表格,收通告等,我自己就順手去埋灣仔買校服!

high 發表於 18-6-17 11:11
大家好, 我女都是18/19外來生. 多多指教..XD

我地O係厘度識定先啦!! HAHA

聽講外來生通常會GROUP埋同一班, 唔知係唔係?

idakeung 發表於 18-6-22 11:39

外來生應該有5,60人,好難group埋同一班,唔知學校點安排。

idakeung 發表於 18-6-22 11:39
其中40名外來生是編同一班的,另10+位會與原校生同班,但用什麼凖則分配就不太清楚!

回覆 bettyay 的帖子

Thanks for your reply.  Got it

moon116 發表於 18-6-17 06:04

Hi, 我囡也是2018/2019外來生,都想知。

有冇人今年會讀銅鑼灣聖保祿(中學部)?我有校服送出。有興趣者,請PM我。

17 to 18

17 external + some 25 internal in one class
another one whole class for external

Some 52 recruits last year.

請問運動服是否要繡house name?
:-P :-D

yes. 要繡house name

bearlover 發表於 18-7-16 21:14
請問運動服是否要繡house name?

不是繍house name, 係要用所屬house的顏色繍同學自己個名!應該要開學後才會知自己屬社!到時先可以請校服公司繍

PS 到時應該要買埋游衣上游泳課,都係分社色買

阿女今日返黎话好多暑期功課