用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解依家小朋友承受壓力的能力越來越差 ...
樓主: yinyuemao
go

點解依家小朋友承受壓力的能力越來越差 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-4-8 09:49
我都見過,唔明白點解五歲仲鍾意坐BB車。當年我兩個,識行已經唔願意坐BB車。 ...
你真係唔明白了, 因為話小朋友行街會攰, 咁佢哋要瞓覺, 太重唔想抱, 所以就坐BB車囉。我同friend去旅行, 6歲佢哋都攞BB車去架。

TwinWong  我照拖主我女行, 佢照合埋眼半瞓半醒行, 抱都無力  發表於 16-4-8 14:49

little_yolky 發表於 16-4-8 11:37
你真係唔明白了, 因為話小朋友行街會攰, 咁佢哋要瞓覺, 太重唔想抱, 所以就坐BB車囉。我同friend去旅行, 6 ...
但問題係小朋友願意坐嗎?我當年(一個剛出世,一個一歲時)有兩架,大嗰架從未用過,因為小朋友唔願意坐,所以幾年前執屋時,連包裝送左去救世軍。

little_yolky  全程都無坐過!成班小朋友咁開心,鬼得閒坐你咩,連2歲果個都無坐,係咁又跑又跳。   發表於 16-4-8 11:45

brother4 發表於 16-4-8 11:10
因家長要孩子贏咗起跑線/小朋友太叻未受遇挫敗。。。
其實叫小朋友多啲參加公開比賽,多啲見啲更叻既人,開頭確有挫敗感,但係試得多,挫敗變成常態,贏左反而係意外驚喜。

ennaenna  但係依家小朋友覺得課外活動同比賽都係壓力來源呢...  發表於 16-4-12 11:21

MASAYA  未滿16歲不可以獨留在家係法例喎
知吖~咪就想知條法例係幾時定?我阿媽以前成日独留我在家~

王家爸爸 發表於 16-4-8 11:43
但問題係小朋友願意坐嗎?我當年(一個剛出世,一個一歲時)有兩架,大嗰架從未用過,因為小朋友唔願意坐, ...
我大女就係唔願意(头胎梗係乜都買齐),成日大衞高柏飛上身解鎖脱身,所以無乜用就送人了~

風扇仔當然唔應該帶返學校, 小朋友未必識注意安全, 萬一出意外就麻煩, 而且依家D學校好多地方都有冷氣, 絕對唔會熱親, 學校一早講明唔可以帶風扇返學, 如果帶左, 老師罰曬太陽都OK既, 最多都係曬佢幾分鐘. 我讀書既年代學校風扇都唔多把, 熱到身水身汗都係咁, 所以話依家D小朋友太過驕生慣養, 難怪會承受唔到壓力.

TwinWong  我地細個時返學帶紙扇, 以為最安全, 但男女生亙相追住打, 打瘀咗  發表於 16-4-8 14:54

Yanamami 發表於 16-4-8 12:38
我大女就係唔願意(头胎梗係乜都買齐),成日大衞高柏飛上身解鎖脱身,所以無乜用就送人了~ ...
我大仔都係,諗住細既用舊嗰架,所以買大既比大仔,點知唔願意坐。到細嗰個大啲,見哥哥唔坐,一於照跟,點都唔坐。

alanchan11 發表於 16-4-8 12:41
風扇仔當然唔應該帶返學校, 小朋友未必識注意安全, 萬一出意外就麻煩, 而且依家D學校好多地方都有冷氣, 絕 ...
我家冇裝冷氣,講抗壓能力唔知,但抗熱能力肯定名列前茅

October.  林超英屋企都無裝冷氣  發表於 16-4-11 20:45
October.  佩服~  發表於 16-4-11 20:43
Yanamami  巧厲害~  發表於 16-4-8 17:16
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

王家爸爸 發表於 16-4-8 13:49
我大仔都係,諗住細既用舊嗰架,所以買大既比大仔,點知唔願意坐。到細嗰個大啲,見哥哥唔坐,一於照跟,點 ...
I would like to remind parents, the kid doesn't want to walk may have different reasons, one is flat feet ..... he felt painful just walking, need to do something to address the issue.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MASAYA 發表於 16-4-8 13:52
我家有冷氣, 不過通常只會在酷熱天氣警告的時候開, 而且只准在晚上的睡覺時間開, 小朋友都習慣了, 唔會扭計話要開冷氣.

ANChan59 發表於 16-4-8 13:55
I would like to remind parents, the kid doesn't want to walk may have different reasons, one is flat ...
另一個原因可能係同父母出街太悶了, 忍唔住要瞓著

成班細路一齊顛, 係咁跑, 你想追到佢哋 / 想佢哋瞓都好難。

MASAYA 發表於 16-4-8 13:52
勁喎﹗
但夜晚訓覺米成身汗?

kin818kin 發表於 16-4-11 17:49
勁喎﹗
但夜晚訓覺米成身汗?
開風扇睏蓆都ok,習慣既啫,同埋屋外開揚,鄰居冷氣機排熱氣冇積聚

alanchan11  冷氣其實唔係咁健康, 我都盡量唔開.  發表於 16-4-11 21:35
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:點解依家小朋友承受壓力的能力越來越差

開親冷氣仔就鼻塞,起身又狂打噴嚏,其實我都想學大家吹自然風或風扇,但屋企唔夠開揚好焗。

little_yolky  可唔可以冷氣開細D。  發表於 16-4-12 09:03
MASAYA  焗就好難搞,我地就係開冷氣容易病,所以裝修時索性唔裝,因為耐唔開部冷氣都易壞   發表於 16-4-12 09:02

醒目開學勳章

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-4-8+09:49+我都

原帖由 little_yolky 於 16-04-08 發表
你真係唔明白了, 因為話小朋友行街會攰, 咁佢哋要瞓覺, 太重唔想抱, 所以就坐BB車囉。我同friend去旅行, 6 ...
比我,就同佢仔講,要瞓晏覺就不好去旅行

little_yolky  其實到最後,架BB車一次都無用過。  發表於 16-4-12 09:03

stockmike 發表於 16-4-11 21:43
開親冷氣仔就鼻塞,起身又狂打噴嚏,其實我都想學大家吹自然風或風扇,但屋企唔夠開揚好焗。

...
最慘係我怕凍但其他人怕熱, 佢哋要開部冷氣22度, 我開26度, C6發颷話同無開有乜分別, 到最兩個細既直頭典床典席瞓唔著, 最後一人行一步23度, 我come厚被。

stockmike 發表於 16-4-11 21:43

...
應該你鼻敏感

TwinWong 發表於 16-4-12 10:07
應該你鼻敏感
現在香港好似家家戶戶都一定有成員有鼻敏感﹗

王家爸爸  我都有   發表於 16-4-12 11:49

kin818kin 發表於 16-4-12 10:12
現在香港好似家家戶戶都一定有成員有鼻敏感﹗
空氣指数太差

回覆:點解依家小朋友承受壓力的能力越來越差

講開鼻敏感,家人深信食收鼻水藥,講極都唔明,想死呀

‹ 上一主題|下一主題