用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 同校家長whatsapp group
樓主: Ann_Leung
go

同校家長whatsapp group [複製鏈接]

回覆:同校家長whatsapp group

我自己好少係EK發言,一般都係做CD-ROM多。
但自己個小朋友入讀幼稚園之後,都有入現有或來年學校既whatsapp group。

老實說,樓主所講既問題和不滿,在不同既學校、幼稚園、小學、中學 、村校又好, 國際學校都好既whatsapp group都有出現。   

樓主講既問題係我以前參與既group 亦經常出現。 我係另一個幼稚園group 亦見到有人入group 無耐就推消賣野,吹噓自己剛剛去了什麼地方旅行,又大讚自己小朋友不用外補,亦有個別家長大讚自己女兒考K1 時百發百中。

而你/妳所講既whatsapp group 我亦在其中。
公道一點,我覺得問題在這個group 亦不是如你所講咁嚴重。

一個whatsapp group 無100都有80、90人係到。 個個人背景同,如果有人講野你/妳覺得岩聽岩傾既,大家未講多兩句。 唔岩聽,或你覺得有問題既睇完未算law。  你這樣說會令人感覺,這學校的家庭都是這一類人!  公平一點可以嗎?

始終EK 都係一個公眾發表意見既地方,講既野可以原全不用負責任。所以我希望有其他在group 既家長(當然最好用返自己個ac, 這樣說服性高一點)可以出來發表下,聽下你們的意見。

謝謝。

L+H  agree!  發表於 16-4-10 15:46

回覆:hklvboss 的帖子

補充一句, 我不是完全應同樓主所說,某程度是有點誇大或失實。  所以公道一點請其他group 既家長發表意見。

引用:我自己好少係EK發言,一般都係做CD-ROM多。

原帖由 hklvboss 於 16-04-10 發表
但自己個小朋友入讀幼稚園之後,都有入現有或來年學校既whatsap ...
樓主所講的,引發思考,既然所講既係一大組中小部分的人,也沒有指明什麼學校,有則改之、無則加勉。不是什麼大不了的問題。你有共鳴即係你有相同遭遇,覺得誇張即係唔關你事囉。

hklvboss 發表於 16-4-10 13:39
但自己個小朋友入讀幼稚園之後,都有入現有或來年學校既whatsap ...

我真心希望hklvboss妳無係妳個谷嗰度認叻, 話幫大家講左句公道話, 吐左口污氣。因為你之前開過Post, click入去你個名就知你係邊個女神龍谷既人。你作為一個谷既谷友, 容易暴跳如雷, 氣急敗壞, 自己污蔑左自己個谷, 對其他谷友唔公平, 我慶幸唔係跟你同谷。不過你個谷就好大機會係puichingforsure講嗰個。
"而你/妳所講既whatsapp group 我亦在其中。
公道一點,我覺得問題在這個group 亦不是如你所講咁嚴重。 "

<< 我不在其中, 所以不太清楚。抱歉我對其他mama的回應誤導了你。

"一個whatsapp group 無100都有80、90人係到。 個個人背景同,如果有人講野你/妳覺得岩聽岩傾既,大家未講多兩句。 唔岩聽,或你覺得有問題既睇完未算law。  "
<< 同意的。只係建議大家留意話題內容, 免失笑人前而已。

"你這樣說會令人感覺,這學校的家庭都是這一類人!  公平一點可以嗎?"
<< 請不要侮辱EK Mom的智慧,大家的討論理性,有建設性,都是說whatsapp group的問題, 提起個別例子也沒有開學校名, 只是你跳出來,認為別人指責你及你學校的家長。

"始終EK 都係一個公眾發表意見既地方,講既野可以原全不用負責任。所以我希望有其他在group 既家長(當然最好用返自己個ac, 這樣說服性高一點)可以出來發表下,聽下你們的意見。"
<< 必須更正你, 這裡討論、發表意見是有規有矩。雖然大家都不記名發帖, 但不洽當的言論, 是會被delete的。

Anyway, 其實我提出D問題, 大家有覺得係問題, 有覺得無傷大雅, 有良性提出方案, 有表示同情, 有覺得小題大作, 隨意講下發洩下。希望你的谷友會原諒你的衝動, 你都是好心做壞事喞, 我唔會覺得好大問題, 一所學校幾百個家長, 總有好似跟你相似的谷友、隊友, 這跟學校無關吧。

回覆:同校家長whatsapp group

dongdongwong 發表於 16-4-10 20:16
我都見識過連自己仔影既學生相都send上去叫人揀邊張好!之後比其他家長forward左佢仔張相去其他group笑佢話 ...
好衰架, 自己暗笑個mama麻算囉, 仲SEND去其他GROUP到, 個小朋友係無辜架。不過呢個分享係好好嘅提醒。

回覆:Ann_Leung 的帖子

睇完妳既回應, 我都忍唔住笑左出黎。
我好明白妳既思維模式,所以再同妳繼續傾落去都沒有意義。  
打攪妳了。

引用:我都見識過連自己仔影既學生相都send上去叫

原帖由 dongdongwong 於 16-04-10 發表
我都見識過連自己仔影既學生相都send上去叫人揀邊張好!之後比其他家長forward左佢仔張相去其他group笑佢話 ...
Cap圖forward相去第二個group笑人地個細路? 小朋友無辜的, 呢個forward去其他group笑人嘅家長應該要檢討下.... 咁大個人都唔明己所不慾勿施於人嘅道理.....

引用:Quote:原帖由+dongdongwong+於+16-04-10+發

所以D專家都提醒大家, 想UPLOAD嘢同人SHARE之前, 要諗清楚至好.

mrsmacaroon    發表於 16-4-11 19:18

回覆 puichingforsure 的帖子

忍唔住笑左

引用:攪個whatsapp+group,原意係交換下關於開學

原帖由 Ann_Leung 於 16-04-06 發表
攪個whatsapp group,原意係交換下關於開學預備既情報,例如校車安排、上學前預備、學習情況。
成幾十人係 ...
我無join任何學校whatsApp 谷,亦唔覺得有咩損失或錯過什麼,有通告通知已經好夠,如果有唔清楚既地方,我直接打返去學校問書記或老師

其實有無一兩個熟落既家長可交換學校信息?我都試過入過一個關於考幼稚園既谷,太多傾計msg,攪到部機hang左,delete左從此安樂清靜哂。

引用:Quote:原帖由+Ann_Leung+於+16-04-06+發表

原帖由 methy 於 16-04-12 發表
我無join任何學校whatsApp 谷,亦唔覺得有咩損失或錯過什麼,有通告通知已經好夠,如果有唔清楚既地方,我直 ...
我冇join現任幼稚園的group, 完全唔覺得有甚麼問題,有野打去學校問便可,樂得清靜

Ann_Leung 發表於 16-4-6 22:46
攪個whatsapp group,原意係交換下關於開學預備既情報,例如校車安排、上學前預備、學習情況。
成幾十人係 ...
唔啱睇, 唔好睇就算

千語mami 發表於 16-4-11 03:43
Cap圖forward相去第二個group笑人地個細路? 小朋友無辜的, 呢個forward去其他group笑人嘅家長應該要檢討下. ...
唔係太好喎

引用:Quote:puichingforsure+發表於+16-4-9+22:1

原帖由 Ann_Leung 於 16-04-09 發表
嘩, 有咩妳係唔知架, 廣佈線眼 (定係妳跟本係嗰group度, 哈哈), 妳係有辦法, 不如妳攪個blog同facebook fan ...
wanna join meaningful group. haha

hklvboss 發表於 16-4-10 20:39
睇完妳既回應, 我都忍唔住笑左出黎。
我好明白妳既思維模式,所以再同妳繼續傾落去都沒有意義。  
打攪妳 ...

其實唔打攪呀, hklvboss, 你明白係度分享嘅朋友唔係針對你就好喇。我沉晚pm左你, 提你刪左之前既post, 費時人地誤會呢度講既內容係指你個間學校既whatsapp 谷。見你無覆, 係度再提提你, 未做就快D做喇。

朋友同我講你個谷友A先生, 係個谷度搵我, 有野同我講。其實我要靠朋友先睇到A先生既呼籲:乜野留一線, 他朝好相見, 其實我真係提個普遍谷可能有既問題出黎, 大家互相提醒一下,無講乜學校。咁係公開場合, 例如d whatsapp 谷, 有時講得開心真係會得意忘形左, 真係會唔記得左有一百幾十人係度, 有D學校既家長, 有中小學舊生群(如果係龍校)、有辦學機構既不同單位各職級員工、有跟校長校監諗熟既朋友及其子侄, 咁好似最近朋友個龍谷咁, 有位家長(平日都好多言) 指令式話唔希望乜唔希望物, 驚校長知道左就會乜就會物, 校長既朋友係個龍谷度睇到, 會好好笑, 又或者一陣有人多事, 同校長、老師提起呢個谷有位家長好麻煩, 比D POSTs 佢地睇, 影響左個小朋友升學機會, 就真係可憐囉。所以無用既野少講D好。有用既大家都係感激嘅。其實, 依家已經有D相熟既舊生家長私下提起呢位家長, 好紅呀佢。佢地好似好期待見到佢真人。所以同大家互相提點下。好似上面一兩個posts既朋友講, 相唔好亂send, 公開場合要謹慎呀。谷既訊息係permanent record黎架。互勉。

回覆 hklvboss 的帖子

反應真快, 刪左就好喇, 謝謝 A

唔只同校家長谷,同年同月或者同區嘅谷都會有。好聼D嘅大家泥自5湖4海,5好聼嘅3唔識7。别動真氣太在乎啦。
難怪BK, EK 禁止建立其他通訊群组。。

引用:+本帖最後由+puichingforsure+於+16-4-7+09

原帖由 puichingforsure 於 16-04-07 發表
請問樓主子女讀哪間幼稚園呢?

‹ 上一主題|下一主題