用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 同校家長whatsapp group
go

同校家長whatsapp group [複製鏈接]

攪個whatsapp group,原意係交換下關於開學預備既情報,例如校車安排、上學前預備、學習情況。
成幾十人係嗰group度,可唔可以唔好講自己或自己嗰子女嘅威水事、私事,講自己幾叻湊仔湊女,讚自己嗰女嗰仔有幾靚,當左嗰度係發表偉論嘅自high天地,最慘係總有幾個一唱一和,呢幾個阿姐一個上午二百幾十個閒聊分享。我想quit group,但係我名已開,嗰幾個阿姐知我係邊個,日後撞口撞面就尷尬。唯有switch off 個alert。

其實,EK forum最合呢D閒聊,不同主題,有時間有興趣自己走入去睇睇吹吹水。但係家長whatsapp group, come on。
   7    0    0    0

引用:攪個whatsapp+group,原意係交換下關於開學

原帖由 Ann_Leung 於 16-04-06 發表
攪個whatsapp group,原意係交換下關於開學預備既情報,例如校車安排、上學前預備、學習情況。
成幾十人係 ...
講真開左名又如何, 自動消失了, 無人記得你. N 班家長見幾次都未必認得, 更何況大部份的group 都有30,50人 好快就無人記得你. 何苦咁難委.

回覆:同校家長whatsapp group

Total agreed, 最討厭講廢話同學校無關嘅野,冇人有興趣想知,有呢種人係group好大穫,唔睇又怕miss咗重要野😡

mebb622 發表於 16-4-7 00:45
Total agreed, 最討厭講廢話同學校無關嘅野,冇人有興趣想知,有呢種人係group好大穫,唔睇又怕miss咗重要 ...
唔睇又怕miss咗重要野 -> 係呀,我呢d working mom 好多時都係靠個GROUP收最新資訊,其實都幾有用~ 好彩我join果個whatsapp group 冇咩人講同學校無關的事。

簽名被屏蔽

从來唔入呢d group.

引用:+本帖最後由+puichingforsure+於+16-4-7+09

原帖由 puichingforsure 於 16-04-07 發表
好好笑.......自high上腦.... 我諗大家都要有心理準備.... 聽到你咁既經歷,都覺得幾煩下。

引用:攪個whatsapp+group,原意係交換下關於開學

原帖由 Ann_Leung 於 16-04-06 發表
成幾十人係 ...
建議開一個叫「學校通告/重要事項」group。將原來個group改名做「吹水group」。

DEL

引用:其實唔只Whatsapp有呢個情況,+facebook同樣

原帖由 mm516 於 16-04-07 發表
其實唔只Whatsapp有呢個情況, facebook同樣都係呢個情況, 一日到黑晒自己好幸福、家庭好幸福  不過 ...

簽名被屏蔽

如果真係易入難出,咁set靜音,有新msg唔會彈出黎
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+puichingforsure+於+16-4-7+09

原帖由 puichingforsure 於 16-04-07 發表
點解我好似知道你講邊個咁嘅 i love you!

簽名被屏蔽

引用:Quote:千語mami+發表於+16-4-7+11:52+點解

唔通我哋係舊谷友??
唔知我地有無overlap過,我離開咗果group好一段時間了, 頂唔順個董事成日亂吹

簽名被屏蔽

回覆 Ann_Leung 的帖子

其實好普遍及好正常,咁小事, 睇開D 啦

回覆:mebb622 的帖子

係呀,唔睇又怕miss左重要嘢。但係有時睇哂二百個message都係吹水無聊嘢,真係好浪費時間,有時真係想退group。

我無JOIN 呢 D WHATSAPP GROUP, 都唔覺 MISS 咗D乜嘢....掉轉頭諗, 其實係而家D科技令到資訊泛濫.

一係走,一係快睇. 不過睇人不停晒野又係幾煩
‹ 上一主題|下一主題