用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 牙醫及職業/物理治療的就業率
go

牙醫及職業/物理治療的就業率 [複製鏈接]

想問下各位高人,以上專業要高分才可入讀,但畢業後入此專業的多嗎?最想知,如果屋企無能力助其創業,本地市場有足夠職位吸納每年的畢業生嗎?

2    0    0    0

回覆:701003 的帖子

唉…無人答到?即係大家都唔肯定畢業後可以學以至用?

Dental 會大幅增加收生,所以好難答你幾年後嘅市場生態

引用:Dental+會大幅增加收生,所以好難答你幾年

原帖由 A-Mum 於 16-04-09 發表
Dental 會大幅增加收生,所以好難答你幾年後嘅市場生態
明白!愈專業愈要確保就業

回覆 701003 的帖子

你留意吓,政府及非政府經常聘請牙醫及矯齒科牙醫,相信大量缺乏人材。所以牙醫治療收費頗貴。

果D在這裡吹咩咩治療果D,其實係咪真係業內人士?

sunev 發表於 16-4-13 21:31
回覆 701003 的帖子

你留意吓,政府及非政府經常聘請牙醫及矯齒科牙醫,相信大量缺乏人材。所以牙醫治療收 ...

朋友個仔在HKU畢業十多年,已開了6間牙醫診所,當一盤生意做,全部請入做,他目標是成立一間牙醫連鎖店。上網 google "靚仔牙醫"  便可找到他。  

我小朋友五年前在中環光顧一個矯齒科牙醫,共花了三萬元,他生意好到爆,診所內有四張牙醫倚,供他流水式作業做

我在新蒲崗見到有HKU牙醫收$260做洗牙,個價好賤!!!
近年興cool 牙、植牙,牙醫才多一點生意,我亞媽八十歲人都未睇過牙醫

講真,牙醫是厭悪性行業,單是磨牙的聲我就受不了!  

引用:+本帖最後由+bristol+於+16-4-15+15:05+編

原帖由 bristol 於 16-04-15 發表
新界西有180~200洗牙我有留意好多牙醫診所都聘有『牙科保健員』,即係似學童牙保果D方式經營!

回覆:牙醫及職業/物理治療的就業率

本來唔想講,費事比人話唔知亂講。不過有D嘢一定要澄清。

牙醫診所聘有的是dental hygienist,牙齒衛生員。主要工作是洗牙(scaling),口腔衛生宣教(oral hygiene instruction)。

學童牙保果D係dental therapist, 祇可在government 工作,不可以private practice。

引用:本來唔想講,費事比人話唔知亂講。不過有D

原帖由 畢學武 於 16-04-17 發表
本來唔想講,費事比人話唔知亂講。不過有D嘢一定要澄清。

牙醫診所聘有的是dental hygienist,牙齒衛生員。 ...
呢個好多人知!我只係想講洗牙可以好平,因為唔使牙醫親自動手

701003 發表於 16-4-17 22:24
呢個好多人知!我只係想講洗牙可以好平,因為唔使牙醫親自動手
Sorry,以為你唔知,因為你咁寫好誤導,私人牙科診所冇可能以學童牙保果D方式經營!
聘有dental hygienist 的診所都唔多,多數係大企業先會。
洗牙可以好平,有D免費添,有張credit card 就得。marketing strategy 之嘛。

牙醫診所成本高,因為儀器多,呢點要留意。
有朋友兩兄弟,一個係牙醫一個係西醫的,做牙醫的話真係超厭惡性,年輕人自己衡量係唔係頂得順。

引用:牙醫診所成本高,因為儀器多,呢點要留意。

原帖由 Cara2006 於 16-04-20 發表
有朋友兩兄弟,一個係牙醫一個係西醫的,做牙醫的話真係超厭惡 ...
一張牙科椅都要供好耐

Cara2006 發表於 16-4-20 18:18
有朋友兩兄弟,一個係牙醫一個係西醫的,做牙醫的話真係超厭惡 ...
想問点解牙醫是厭惡性行業呢?
s

引用:Quote:Cara2006+發表於+16-4-20+18:18+牙醫

原帖由 sweetsweetmom 於 16-07-02 發表
想問点解牙醫是厭惡性行業呢?
可能 refer 外國的研究報告,最厭惡的行業是牙醫,香港可能未做過!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+Cara2006+於+16-04-20+發表牙

原帖由 701003 於 16-04-20 發表
一張牙科椅都要供好耐
牙科椅有平有貴,而且可以用好多年,不用擔心。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

咁大家覺得女仔讀物理治療好嗎?
‹ 上一主題|下一主題