用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡
樓主: (K^K)
go

聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡

其實SECOND IN亦唔代表什麼.  
上年阿仔的小學同學亦沒有第二輪面試就入讀九華.
SPC亦著重音樂, 每位同學亦要學習一種樂器, 亦有樂團.

Hinfather  有機會是大抽獎入的  發表於 16-4-8 23:31
5kin  2nd in有可能係用嚟排取錄次序,又有可能係d中間先有2nd in,勁嘅唔駛in或者第一輪已經收咗⋯⋯   發表於 16-4-5 11:05

引用:其實SECOND+IN亦唔代表什麼.++上年阿仔的小

原帖由 Krissi 於 16-04-05 發表
SPC亦著重音樂, 每位同學 ...
你仔仔同學是否名列前茅?我仔仔都冇九華second in

如認為兩間學校學術情況相近, 除宗教關係外, 學費及校舍 (始終小朋友正常於未來六年大部份時間係學校, 以學生角度出發, 校舍活動範圍應多加考慮) 及港島/九龍地點之別個人認為是決定性因素。

男仔如肯定band 1, 而肯揀男校WYK及SFX排第一及第二, 油尖旺區乙部大抽獎應該很大機會入是旦一間(但未必一定WYK), 樓主如等乙部大抽奬, 要有被派SFX, 而又叩門不成的心理準備(因並非WYK自行面試時獲暗示)。

回覆 Krissi 的帖子

九華的2nd in 作用同LS一樣,係暗示俾個學生,我會收你, 你不用因擔心而去簽直資,冇2nd in 而入到,一係靠大抽獎碌入,另一個可能性就係他是備取生,正取生收唔曬有位剩,就輪到佢,點解有位剩?可以係雖有2nd in暗示但正取生最終都㨂了直資,或正取生本身放九華在自行2, 而自行1已收了。

5kin  sure?  發表於 16-4-5 12:21
wbmom

醒目開學勳章

(K^K) 發表於 16-4-4 16:13
家長們知唔知邊間入樂團易d

申請SPC時有無考音樂獎學金? 兩間學校都著重樂團, 要入應該唔難

回覆 ys_ka 的帖子

謝謝你們有討論的家長,說中我心裏所有了,BK有愛呀!現在決定了,兩間差不多就留番鬆d,因細女學術上我非常膽心,有家長提到這點時,我呆住了,心裏都認定了。
BTW:囝仔兩間自行(1-同區,2-跨區)都有幸面試,過程正常冇乜野答唔上,又冇乜暗示之類。而李小龍個間阿仔又唔太鍾意,到7月就聽天由命吧!

Jackieson  對, 祝一切順利  發表於 16-4-10 12:17
Eat_Sleep_Play  祝你成功,希望你可以放榜日上來報喜  發表於 16-4-7 21:56
MC1128  祝一切順利!  發表於 16-4-5 16:29

+3金熱血 貢獻勳章

引用:回覆+Krissi+的帖子 九華的2nd+in+作用同L

原帖由 wbmom 於 16-04-05 發表
回覆 Krissi 的帖子

九華的2nd in 作用同LS一樣,係暗示俾個學生,我會收你, 你不用因擔心而去簽直資,冇2 ...
真的嗎?九華有 2nd In 等於必收?

王家爸爸  應該唔係啦  發表於 16-4-8 10:45

chan803 發表於 16-4-5 14:52
真的嗎?九華有 2nd In 等於必收?
個人唔排除任何可能性,但除非校方公開承認,
或者有足夠多嘅勇者甲乙部都無填九華,
而2nd in完又入返九華,
否則呢個都仲只可以話係好有可能發生嘅估算

回覆:聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡

亦有聽聞自行選九華沒有面試,非油尖旺區學生七月派九華,不過只是聽人講,有沒有過來人可以確認消息?

回覆:聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡

我都想知無份2nd in九華. 系咪即系無機會. 非油尖旺校網,乙部已無機會. 甲部系咪要繼續填九華還是填其他有機會的學校呢?

王家爸爸  甲部位少,如果鍾意九華,可以甲一填佢。  發表於 16-4-8 10:45

引用:其實SECOND+IN亦唔代表什麼.++上年阿仔的小

原帖由 Krissi 於 16-04-05 發表
SPC亦著重音樂, 每位同學 ...
會不會是大抽獎入?

王家爸爸  SPC係直資  發表於 16-4-8 16:14

mymflove 發表於 16-4-8 15:51
會不會是大抽獎入?
不會, 因為小學40校网.記得只得2個位俾40网.更何況這位同學最後揀九龍城网抽.

引用:Quote:mymflove+發表於+16-4-8+15:51+會不

原帖由 Krissi 於 16-04-08 發表
不會, 因為小學40校网.記得只得2個位俾40网.更何況這位同學最後揀九龍城网抽.
九龍城網統一乙部都有兩個九華位,甲部都有十個、八個位,2個位/8個位就算機會微但唔代表無機會係抽入,除非你好肯定你朋友無在統一甲部或乙部填過九華,咁就一定係自行入。

5kin  十個有九個都唔會same case都唔填掛  發表於 16-4-9 00:01

bowienvivi 發表於 16-4-6 18:53

我都想知無份2nd in九華. 系咪即系無機會. 非油尖旺校網,乙部已無機會. 甲部系咪要繼續填九華還是填其他有 ...

今日在校內的聚會有緣問到鍾校長我一直想問的問題:

我:呢兩年學校中一自行派位都設有第二次面試,其實目的何在?

校長:因為我地想深入點了解下同學,始終申請表上的資料有限。

我:咁如果無份參加第二次面試,咁咪可以疊埋心水做好統一派位選校的準備囉?

校長:。。。咁學校都好多位,唔會好難中的。

我:不過非油尖旺校網咪無機會?

校長:。。。咁我地學校都有候補名單的。。。

以上係對話的大致內容,校長的意思為何,大家不妨參詳一下;不過有幸參加第二
次面試的同學,我衷心希望你們會喜歡九華,做個新一代的薯仔!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:bowienvivi+發表於+16-4-6+18:53+我

原帖由 奥脫福 於 16-04-09 發表

我:呢兩年學校中一自行派位都設有第二次面試,其實 ...
thx for sharing

引用:Quote:bowienvivi+發表於+16-4-6+18:53+我

原帖由 奥脫福 於 16-04-09 發表

我:呢兩年學校中一自行派位都設有第二次面試,其實 ...
今日咁都被你套到校長料,真係要俾個你!

fion6406 發表於 16-4-10 02:25

今日咁都被你套到校長料,真係要俾個你!

計我話九華的老師更加值得俾

例如尋日的ppt,夜晚己放上eclass;我問的問題,今早八時電郵覆我!

fion6406  那個ppt的確是神速收到  發表於 16-4-12 13:10
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:fion6406+發表於+16-4-10+02:25+今日

原帖由 奥脫福 於 16-04-10 發表
計我話九華的老師更加值得俾!

引用:Quote:fion6406+發表於+16-4-10+02:25+今日

原帖由 奥脫福 於 16-04-10 發表
計我話九華的老師更加值得俾!
ching媽咪,你地有咩家長會?

回覆 奥脫福 的帖子

Thanks for your reply.