用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡
樓主: (K^K)
go

聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡 [複製鏈接]

回覆:5kin 的帖子

直資資源應該好過津校,呢個係最大分別,唔知呢個答案會唔會幫到樓主。Wyk. 有朋友讀緊,聽講比教hea , Spc 係港大則,日日返學見到大學,咁會唔會對同學仔有入大學夢,spc 都近地鐵,而樓主住荃灣,返學都只係45分鐘,wyk 地鐵後要行10-15分鐘,其實時間差不多,不過樓主要考慮,wyk係旺角,放學後同學仔會唔會去左玩,spc 四周環境好過wyk,希望呢d資幫到樓主啦

5kin    發表於 16-4-4 08:53

我有朋友都有相同顧慮,兩間都收,唔知入邊間!

回覆:Siammama 的帖子

相信很難徹底比較,今天看孩子讀書,就领会到能推动孩子去学(motivation,learning attitude),能力低不打緊,孩子有心学,自然会進步,書是自己讀,知識自己导。相反大家鬥hea ,誰有得著?德智体群美,尊師重道,是否out?

引用:直資資源應該好過津校,呢個係最大分別,唔

原帖由 ext211 於 16-04-04 發表
直資資源應該好過津校,呢個係最大分別,唔知呢個答案會唔會幫到樓主。Wyk. 有朋友讀緊,聽講比教hea , Spc ...
WYK入面好多超班馬, 學校只係模式上比其他學校自由,如果係叻仔, 根本唔需要比學校鋏到實, 大把人成績一樣好

雖然校舍在旺角, wyk校風都好好, 學生唔會去mk玩, 或群啲咩人咁囉, 始終華仁仔係讀書人, 大家都唔同類

我都識人spc讀, 比我兩間學校感覺,兩間都係自由男校,但比較下, spc係比較貴族, 中產或以上家庭 (可能直資關係), wyk就平民化, 中產專業人仕有錢人家庭又有, 普羅大眾打工仔家庭又大把

直資資源應該好過津校,呢個係最大分別,唔知呢個答案會唔會幫到樓主。Wyk. 有朋友讀緊,聽講比教hea , Spc ...
不感苟同,甚為牽強。

QES DBS也在旺角,有乜問題?

咁係咪個個住近醫院,日見夜見就想立志做醫生護士

引用:真心我都覺兩間差不多,但抽獎博輸左,唔知

原帖由 (K^K) 於 16-04-03 發表
真心我都覺兩間差不多,但抽獎博輸左,唔知去左邊,到時.....
一鳥在手至為關鍵

我仔話地鐵出黎到學校大約7分鐘, 九華有另一堂樓梯上去, 在楊震隔離, 近地鐵多過正門

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+(K^K)+於+16-04-03+發表感謝

原帖由 austism 於 16-04-03 發表
九華la........住荃灣咁遠,真係辛苦架!

我女日日由新界返天后,我替佢辛苦不過間學校佢 ...
其實由荃灣搭巴士去SPC好快......

一程隧巴去西區海底隧道收費廣場再轉第二架隧巴,2個站就到...

引用:Quote:原帖由+austism+於+16-04-03+發表九

原帖由 chan803 於 16-04-04 發表

一程隧巴去西區海底隧道收費廣場再轉第二架隧巴,2個站就到...
如果有選擇,會盡量避免冇鐵路直達過海讀書。

翻風落雨,道路擠塞,巴士誤點

反而係一鳥在手穩陣些是考慮。

回覆:聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡

緊係九華啦~

引用:Quote:原帖由+austism+於+16-04-03+發表九

原帖由 chan803 於 16-04-04 發表

住荃灣去spc, 搭地鐵港大站落。最可靠!

引用:咁既然擔心抽獎會輸,而學費又不是大問題,

原帖由 ext211 於 16-04-03 發表
咁既然擔心抽獎會輸,而學費又不是大問題,倒不如先注冊,再叩門啦
Agree, 其實如果差不多,而錢又不是問題,當然不去博,何必要受折磨,等到七月,萬一唔好彩派得唔好,又要叩門,又未必叩到,大把band 1 A 去叩門,包括已有直資在手的,何不拿了直資,後叩門,不要給自己太了壓力。  我囡直資同津校部讀,直資多好多資源。  如兩間都好,兩間都喜歡,如錢不是考慮因素,為何要博?  chance 有幾大冇人知? chance 大都有機會落空。

Jackieson  agree  發表於 16-4-10 12:07

引用:Quote:原帖由+ext211+於+16-04-03+發表咁既

原帖由 Lavonne 於 16-04-04 發表
Agree, 其實如果差不多,而錢又不是問題,當然不去博,何必要受折磨,等到七月,萬一唔好彩派得唔好,又要 ...
我仔都係band 1A自行2間都有信心入到,但始終係自己想法未真正到手,最後先註冊一間佢喜歡嘅直資,我同佢有個共識7月會叩門1-2間

超級感謝各位家長意見,我昨晚到現在再次左左右右了,全部意見都好有用,救命呀!
仔仔有絃樂加管樂同數學,哪間會有幫助嗎?

回覆 (K^K) 的帖子

九華

回覆:(K^K) 的帖子

睇往績,小學多人入九華嗎?同你仔同期同 level 嘅又有幾多人有報九華呢?就算想博都要計算埋值博率。

有SPC offer我會take左先,放榜後再叩九華。

我有同事囝囝喺九華讀,佢話老師真係hea教,所以黎緊會過英國讀書。不過,我都覺得唔可以一竹篙打一船人既……

引用:有SPC+offer我會take左先,放榜後再叩九華

原帖由 YuYuMother 於 16-04-04 發表
有SPC offer我會take左先,放榜後再叩九華。

我有同事囝囝喺九華讀,佢話老師真係hea教,所以黎緊會過英國 ...
我有朋友個仔係九華讀,話d老師好ok woh! 佢個仔病左欠一次默書,個仔成日冇期放學去補默,老師追到去家長到。某科成績唔好,會叫你放學去補底,有資深老師教,做到你識為止先比放學,compulsory 冇得唔去。

每間學校有d老師會緊張d, 有d 會鬆d, 睇你遇乜老師。

引用:回覆+(K^K)+的帖子 仔仔有絃樂加管樂同數

原帖由 YDLFATHER 於 16-04-04 發表
回覆 (K^K) 的帖子

X2, 九華

學術唔知,九華校舍吸引好多。

‹ 上一主題|下一主題