用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡
go

聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡 [複製鏈接]

兩個都收左,星期二要註冊,真心求教

王家爸爸  如果住九龍,一定係九華。   發表於 16-4-3 11:53
   7    0    0    0

回覆:聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡

已經知九華收咗?

又是暗盤嗎?恭喜

住邊?

兩邊一様我喜歡九華

大家學術一樣,why not take a free one?

另宗教也不同

住九龍的揀九華,港島区揀st paul boy

揀九華。兩間成績唔差得遠。九華校舍冇得輸又唔駛交學費。

王家爸爸  同意   發表於 16-4-3 11:52

我都會選九華(朋友仔在讀),原因:
1. 校舍大,球場又正,又有泳池。
2. Free
3. 近年來新校長作出好多改革,相信成績會越來越好。
4. 舊生好多support,  我朋友個仔每年最少去一次歐美參加比賽同training, 家長要比$,但學校有資助,仲話會請外籍老師再加強,今年佢地orchestra好似取了冠軍。
5. 小班教學:聽聞係舊生攞$出嚟support學校。(哇!我覺得好好,舊生對學校好有歸屬感)

St Paul 我就不了解太多,我其中一位外甥係讀SP, 佢又冇乜講有乜野唔好,不過要$,我會選九華。

八卦一問,九華校長點暗示話收你?

九華應該係暗盤,因為港華都有,未使19號面試己收左!個小朋友係運動讀書都好叻的!

兩間我都覺得好好,同意樓上的意見,如果錢唔系問題,住香港揀SPC,住九龍揀九華。
wbmom

感謝各位家長,熱心解答
哥讀書好的,仲有個妹小四來緊(讀書好一般),兩者對妹妹有沒有關係及幫助呢?
住荃灣,打工仔,但學費可以慳出來的,最想知小朋友發現下來哪比較好,上大學,人格方面,真心有好意見在這兩天內要決定

(K^K) 發表於 16-4-3 15:08
感謝各位家長,熱心解答
哥讀書好的,仲有個妹小四來緊(讀書好一般),兩者對妹妹有沒有關係及幫助呢?
住 ...
男校, 對妹妹無幫助喎。不用擔心, 哥哥讀好書,作妹妹榜樣, 就是最大幫助。

家有兩個孩子, 看表面因素, 個人會揀九華。

最近社會經濟環境麻麻, 經濟上審慎啲好啲。

預鬆少少, 如果妹妹將來讀直資, 便不會太大負擔

Jackieson  同意, 預budget比阿妹  發表於 16-4-10 12:00
siden  agree  發表於 16-4-3 15:28

引用:感謝各位家長,熱心解答哥讀書好的,仲有個

原帖由 (K^K) 於 16-04-03 發表
感謝各位家長,熱心解答
住 ...

Tsuen Wan?

仲使問?梗係九華

引用:感謝各位家長,熱心解答哥讀書好的,仲有個

原帖由 (K^K) 於 16-04-03 發表
感謝各位家長,熱心解答
住 ...
九華la........住荃灣咁遠,真係辛苦架!

我女日日由新界返天后,我替佢辛苦不過間學校佢自己簡,佢話鐘意。

小朋友自己意願係點?

austism 發表於 16-4-3 11:38
我都會選九華(朋友仔在讀),原因:
1. 校舍大,球場又正,又有泳池。
2. Free
想補充,九華不是什麼暗示,是自己計出來的,仔仔Band 1前例同區加過往年級,九成入掛,而SPC 就真係星期二要註冊,會唔會博輸,好頭痛,訓唔著?

elbar  SPC   發表於 16-4-3 18:38

你担心九华唔夠SPC好还是担心学費?定你担心放棄SPC又黑仔入唔到九华唔知派去边?搏九华吧~万一派得唔好再叩番SPC都可以,我女當年有同学係禁,SPC照收番~

Daddle    發表於 16-4-4 17:50

(K^K) 發表於 16-4-3 16:59
想補充,九華不是什麼暗示,是自己計出來的,仔仔Band 1前例同區加過往年級,九成入掛,而SPC 就真係星期二 ...
如果唔係暗盤, 咁真係幾頭痛, 但考慮到係同區BAND 1頭, 就算自行入唔到九華, 真係搏抽獎, 入唔到九華都仲有間聖芳濟,  又唔會比SPC差.  除非阿仔自己好鍾意SPC, 唔係我都會搏一搏. 因BAND 1頭, 真係唔好彩到時叩門入直資或其他津校機會都會好大. 搏得過.

引用:Quote:(K^K)+發表於+16-4-3+16:59+想補充,

原帖由 必必 於 16-04-03 發表
如果唔係暗盤, 咁真係幾頭痛, 但考慮到係同區BAND 1頭, 就算自行入唔到九華, 真係搏抽獎, 入唔到九華都仲有 ...
Agree

真心我都覺兩間差不多,但抽獎博輸左,唔知去左邊,到時.....

Yanamami  叩番SPC囉~~既然禁惊,即你唔係个賭徒,不如簽SPC, 以求安心算~  發表於 16-4-3 21:16

回覆:(K^K) 的帖子

咁既然擔心抽獎會輸,而學費又不是大問題,倒不如先注冊,再叩門啦

(K^K) 發表於 16-4-3 20:31
真心我都覺兩間差不多,但抽獎博輸左,唔知去左邊,到時.....
你都講到話唔想搏, 又話兩間都差唔多. 既然你心中已有決定, 咁咪簽SPC. 最緊要簽得開心, 簽左之後就唔好後悔就好了.

樓主open end咁問,
我估學費已經唔係最重要嘅因素,
都係想知九華有乜方面(除咗唔駛錢)比st paul好好多,
或者St. Paul 有乜地方令到佢唔低比錢讀;

另返正你都唔係揀返就近中學,
過唔過海其實分別唔係好大;

如果面試有信心,我會博九華。
因為我認為放榜後去叩門,SP會比九華易叩。
‹ 上一主題|下一主題