用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 針灸定顱底骨?
go

針灸定顱底骨?

個仔讀緊S位,出面做緊言語治療同感統,想配合多樣野做,有冇家長做緊針灸或顱底骨?如果做,係咪要堅持做一段長時間先有成效?

我兒子曾做過針炙,做咗60次停了
現做緊髗骶骨
其實,任何訓練或治療都不會一次見效

我仔三歲,做左三個月針灸,每星期一次,情緒穩定左,由兩三個字變多左短句子,感覺好似'開竅'左,另外感統行為完全無左,以前好中意用眼un向硬物。當然這是純個人分享,效果因人而異

回覆:icheng930 的帖子

任何治療都要做一段時間的。我大囝阿氏,以前做過二期臚胝骨(24次),有進步(主要對聲音敏感,怕生),細囝自傾,三歲幾有針炙,頭二期進步明顕,第三期差d,最近決定做臚胝骨,剛做了一次,未見成效。

想知道針炙的功效,我有寫分享,詳情可以看特殊教育內的。。。耀能兒童發展服務

最後決定左做針灸, 頭幾次都有d喊, 不過有玩具玩下好快 calm down, 做左五次左右阿仔轉數快左, 多左 d 音發, 希望堅持到做一年先.

回覆:針灸定顱底骨?

我仔由差唔多三歲到依家7歲,斷斷續續都有做針灸,一路都有進步,但就未知關唔關針灸事

回覆:牛精仔媽咪 的帖子

我依家係元朗容鳳書健康院搵方醫師做,
一星期一次,阿仔讚緊s位,好多人都話針灸都會有幫助,或多或少,
我都係諗住keep住針灸,D人話10歲前針灸就有效,越細越好,
諗起當初個仔三歲到一星期出兩次灣仔針,初初見到佢吉到成頭都係針,好心痛,驚佢痛⋯
阿仔由當初一個單字都唔識講,到依家可以開口講到簡短句子⋯我諗一方面係有返S位,可能針灸都有關係⋯
其實無話得唔得既,作為A仔既媽咪,就算有一絲希望都會去嘗試,針灸不妨試下,我相信針灸係有益無害。

多謝分享,我就搵佐敦岑醫師針囉,都係同班同學仔家長介紹。

引用:任何治療都要做一段時間的。我大囝阿氏,以

原帖由 olima 於 16-04-05 發表
任何治療都要做一段時間的。我大囝阿氏,以前做過二期臚胝骨(24次),有進步(主要對聲音敏感,怕生),細 ...
請問可pm臚底骨同針灸係邊到做? thx

回覆:rabbitmic 的帖子

Pm u

引用:多謝分享,我就搵佐敦岑醫師針囉,都係同班

原帖由 icheng930 於 16-04-22 發表
多謝分享,我就搵佐敦岑醫師針囉,都係同班同學仔家長介紹。
有無醫生全名,thx

回覆:olima 的帖子

請問可pm臚底骨同針灸係邊到做? thx 

pls pm me thanks

回覆 olima 的帖子

請問可以PM顱底骨資料嗎?謝謝

回覆 YANMA0724 的帖子

已pm各位, 收唔到,PM ME

回覆:rabbitmic 的帖子

我都想知

回覆:olima 的帖子