用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幼園一封通告激嬲家長
go

幼園一封通告激嬲家長 [複製鏈接]

【明報專訊】網傳一張迦南幼稚園嘅通告,邀請幼兒班家長撰寫一篇約700字嘅心聲,分享教導子女心得。通告引來很大反響,有家長認為學校強迫家長「交功課」唔合理,亦有家長認為活動係自願參與,毋須咁大反應。Emily噚日向迦南九龍塘正校查詢,對方就話就呢件事唔回應。

通告建議家長用「新細明體」、12號字,以Word檔案交畀班主任,有網民發揮創意,建議家長交100次「我不做功課奴隸」充字數。

要求寫心聲 被指逼做功課

香港幼稚園協會會長唐少勳話網上言論「小題大做」,過分解讀學校意思,佢話𠵱家幼稚園都強調家校合作,邀請家長寫吓心聲其實好常見。
   0    0    0    0

引用:【明報專訊】網傳一張迦南幼稚園嘅通告,邀

原帖由 elbar 於 16-04-02 發表
【明報專訊】網傳一張迦南幼稚園嘅通告,邀請幼兒班家長撰寫一篇約700字嘅心聲,分享教導子女心得。通告引 ...
又要馬兒好,又要馬兒不吃草!精彩!

引用:Quote:原帖由+elbar+於+16-04-02+發表【明

原帖由 skkeung 於 16-04-02 發表
又要馬兒好,又要馬兒不吃草!精彩!
消費者權益。

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

寫下一點心聲,當中需要組織,舖排,硏究,反思,甚至是自我審視的能力,這些話寫出了,更能輔助我們思想成熟,目標明確,提升動力,是寫得出要做得到。

沒時間沒見解可以唔做,這些是個人損失而已。如果家長願意認真思考寫下文章,曰后最大得益者必然是自己和孩子。怎麼現代的人連別人(塞錢入你袋)都唔知道,孩子跟住好難有好路行矣。哀哉!

如果那位網絡上(有家長)真的存在,希望可以看清楚自己的真實處境。

回覆:幼園一封通告激嬲家長

學校話明自願性質,真唔明白,唔鍾意咪唔寫唔交lor.
只怕是有d 家長唔想寫or 無料寫,但又想自己交到篇文or覺得人交到自己又要交到,因此覺得難受。
到底係學校勉強or 自己勉強自己?

引用:學校話明自願性質,真唔明白,唔鍾意咪唔寫

原帖由 babaxmama 於 16-04-02 發表
學校話明自願性質,真唔明白,唔鍾意咪唔寫唔交lor.
只怕是有d 家長唔想寫or 無料寫,但又想自己交到篇文or ...
盲目去報學校,又要名又賴!

sinsinlo    發表於 16-4-5 13:54

其實好小事,自願性質,吾鍾意咪吾做。小朋友讀pn,吾通家長吾做,會針對小朋友咩?事事鬧爆,對人對己都無好處。

回覆:Jane1983 的帖子

當投訴已成為習慣
可能會代傳一代

Jane1983    發表於 16-4-4 15:33

700字文真係多左d

回覆 JWKun 的帖子

不是"可能",是"已經"…

亞仔畢業前也有類似的邀請,讀了4年一次也冇交。因為我懶

醒目開學勳章 王國長老

見寫明約700字又咩字體字號,好多家長即刻上晒身,寫又驚寫得唔好,唔寫又驚俾學校標籤,總之就係陰謀論,加上家長學生之間爭勝心態作崇。
‹ 上一主題|下一主題