用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果B1學位多過b1生都有機會跌落B2 校嗎? ...
樓主: MMVV
go

如果B1學位多過b1生都有機會跌落B2 校嗎?

kingpapa 發表於 16-4-3 19:06
回覆 hkpapa852 的帖子

你好, 可否分享下男仔油尖旺區為什麼不会蝕底D

2015年KL1油尖旺區統一派位學額:

中學名稱中學網性別統一派位非保留學額直屬學額聯繫學額
嘉諾撒聖瑪利書院
KL18

伊利沙伯中學
KL1男女61
真光女書院
KL172

華仁書院(九龍)
KL188

聖芳濟書院
KL170

中華基督教會銘基書院KL1男女72

循道中學KL1男女1070
庇理羅士女子中學
HK33

香島中學
KL2男女4

香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學KL2男女2

中華基督教會銘賢書院
KL2男女2

東華三院黃笏南中學
KL3男女2

喇沙書院
KL33

男生可選學額(只計非保留位): 314 (男校: 161, 男女校: 153)
女生可選學額(只計非保留位): 236 (女校: 83, 男女校: 153)

明顯男生可選學位較女生多, 除非B1學生男生比例極高(男:女比例高於6:4或以上), 否則基本上男生係必入其中一間B1中學

kingpapa  Thanks a lot!!  發表於 16-4-12 11:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-5 09:51
2015年KL1油尖旺區統一派位學額:

但一般學童男女比例唔係6:4, 係4:6添喎, 咁油尖旺男仔咪好著數? 會唔會有各區男女學童的人數架?

王家爸爸  只可以估  發表於 16-4-5 16:12

little_yolky 發表於 16-4-5 10:11
但一般學童男女比例唔係6:4, 係4:6添喎, 咁油尖旺男仔咪好著數? 會唔會有各區男女學童的人數架? ...
要知整體升中既男女比例, 可去該中學網既所屬小學逐間查吓, 但妳永遠唔會知B1學生中既男女比例

B1學生中既男女比例, 只有EDB會知.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-5 10:15
要知整體升中既男女比例, 可去該中學網既所屬小學逐間查吓, 但妳永遠唔會知B1學生中既男女比例

B1學生中既 ...
.....即係政府無公布................

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-2 20:55
咁如果apply落九龍城網呢?各位前輩曾經一而再提過九龍城網B1位多過Band1生,即係盡填B1一定無衰,但如果睇 ...
又講吓KL3九龍城網, 2015年統一派位學額:

中學名稱中學網性別統一派位非保留學額直屬學額聯繫學額
喇沙書院
KL317138
瑪利諾修院學校(中學部)
KL31199
華英中學
KL3男女71

迦密中學
KL3男女74

香港培正中學
KL3男女19118
旅港開平商會中學
KL3男女87

東華三院黃笏南中學
KL3男女90

民生書院
KL3男女1599
基督教女青年會丘佐榮中學
KL3男女76

嘉諾撒聖家書院
KL31279
何明華會督銀禧中學KL3男女83

華仁書院(九龍)
KL12

聖芳濟書院
KL12

嘉諾撒聖瑪利書院
KL12

伊利沙伯中學
KL1男女2
香島中學
KL2男女4

聖公會曾肇添中學
NT7男女2

聖羅撒書院
NT7289

男生可選學額(只計非保留位): 544 (男校: 21, 男女校: 523)
女生可選學額(只計非保留位): 550 (女校: 27, 男女校: 523)

男女生相差只有6個位, 所有分別不大

Eat_Sleep_Play  多謝詳盡的資料,唔該晒hkpspa852  發表於 16-4-5 18:42

可否分析埋黃大仙網?  謝謝!

YC04 發表於 16-4-5 11:58
可否分析埋黃大仙網?  謝謝!
唔需要分析了,黃大仙區一定係女仔著數

唔想讀女校, 可以點排?

YC04 發表於 16-4-5 14:07
唔想讀女校, 可以點排?
黃大仙區B1位唔夠, 唔讀女校其實無乜好揀.

乙1: 3選1
乙2: 可立/聖母/他區B1中學
乙3: 聖母/文理

收工.....

MMVV 發表於 16-4-1 16:10
比如東區b1 位有3間學校分別b1A, b1B 和b1C總共100個B1位,合資格東區B1 生得80人,照理論B1 生必入b1學校 ...
講番樓主關心既東區, HK3東區2015年統一派位B1中學學額分佈:

中學名稱

中學網

統一派位非保留學額

直屬學額

聯繫學額

庇理羅士女子中學

HK3

張祝珊英文中學

HK3

男女

聖馬可中學

HK3

男女

筲箕灣官立中學

HK3

男女

香港中國婦女會中學

HK3

男女

港島民生書院

HK3

男女

嘉諾撒書院

HK3

英皇書院

HK1

英華女學校

HK1

聖士提反女子中學

HK1

皇仁書院

HK2

瑪利曼中學

HK2

聖保祿中學

HK2

香港真光中學

HK2

聖公會鄧肇堅中學

HK2

男女

男生可選學額(只計非保留位): 414 (男校: 5, 男女校: 409)
女生可選學額(只計非保留位): 538 (女校: 129, 男女校: 409)

明顯女生多124個位, 所以東區男生填派位表要小心D (不過今年應該都唔駛太擔心)

回覆:如果B1學位多過b1生都有機會跌落B2 校嗎?

可否分析屯門區……謝謝

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-4-5+09:52+編

原帖由 hkpapa852 於 16-04-05 發表
有事請教,可否看pm

回覆 mw7183 的帖子

是否因為油尖旺網有兩間band 1 男校?

引用:回覆+mw7183+的帖子 是否因為油尖旺網有兩

原帖由 KingNokMa 於 16-04-14 發表
回覆 mw7183 的帖子

是否因為油尖旺網有兩間band 1 男校?
正是

引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-1+20:06+100個都

原帖由 hkpapa852 於 16-04-01 發表
舉個例, 假設80個B1生男女各半, 即各有40人
3間B1中學學額如下:
A校(女校): 35
東區有BPS, 會有此情況嗎?東區男仔B1位會唔會唔夠呢?

醒目開學勳章

可唔可以分析吓觀塘區呀?唔該.

little_yolky 發表於 16-4-5 10:18
.....即係政府無公布................

政府只公佈下列資料:

2014/15 年 小五 人數 (今年大部份已升小六):
男生人數 - 26286
女生人數 - 24659

資料來源:《香港的女性及男性-主要統計數字(2015年版)》(第 108 頁)

2015/16 年各校網的小學生人數:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/press/legco/others/edb-c.pdf (第 671 頁)

但沒有各校網男生和女生的人數

------------------------------------

香港整體來說,2014/15 年,小五男生人數較女生略多,約 51.6% 是男生。
但2014/15 年修讀資助學士學位課程的男女比例,男生是 45.3%,女生是 54.7%。
但2014/15 年修讀資助副學位課程的男女比例,同樣是男生 45.3%,女生 54.7%。
資料來源:香港女性統計數字2015 - 婦女事務委員會 (第 17 頁)

估計各區 BAND 1 學生的男女比例大概是 45:55 之比。

jackjackwin    發表於 16-4-15 12:52
little_yolky  原來HK男仔多過女仔架?又話男女比例係4:6?等我仲驚阿女搵唔到老公添。   發表於 16-4-15 10:46

回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky 原來HK男仔多過女仔架?又話男女比例係4:6?等我仲驚阿女搵唔到老公添。

其實整體都係男多女少, 女多男少只係間中一D年齡層中出現

Yanamami  真係奇,我身边朋友女多~  發表於 16-5-20 10:01

自己學校banding低的情況下, 仍然有機會入到band 2學校

kingpapa 發表於 16-4-3 19:06
回覆 hkpapa852 的帖子

你好, 可否分享下男仔油尖旺區為什麼不会蝕底D
油尖旺網本身band 1位多個band 1生, 加上有九華同聖方濟兩間男校, band 1女仔唔入得男校, band 1頭馬又未必留在油尖旺區, 所以兩間男校夠收晒全區band 1男生有突