用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果B1學位多過b1生都有機會跌落B2 校嗎? ...
go

如果B1學位多過b1生都有機會跌落B2 校嗎? [複製鏈接]

比如東區b1 位有3間學校分別b1A, b1B 和b1C總共100個B1位,合資格東區B1 生得80人,照理論B1 生必入b1學校,會有甚麼程況佢最後派左去b2學?

王家爸爸  有男女校,所以有變數。  發表於 16-4-1 16:38
   8    0    0    0

如果個80個學生第一意願都係band 1c, 第二意願係band2, 咁需求大過供應,咪有機入band2!

MMVV 發表於 16-4-1 16:10
比如東區b1 位有3間學校分別b1A, b1B 和b1C總共100個B1位,合資格東區B1 生得80人,照理論B1 生必入b1學校 ...
暫時諗到呢幾個情況:

1. 估錯banding, 其實自己自得B2唔係B1
2. 整體B1位夠, 但因性別問題, 可能男生/女生既B1位其實係唔夠, 如太多B1位係女校, B1男生有機會唔夠分
3. 填表策略錯誤: 明知有足夠B1位, 應盡填所有B1中學才填B2中學; 太早填B2中學只會浪費執雞機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

絕對有機會, Band 1 派去Band 3 也見過 , 原因是選校時過份進取, 頭五志願, 也選Band 1校 ( 該區共有九間) , 所以選校必須小心

MMVV 發表於 16-4-1 16:10
比如東區b1 位有3間學校分別b1A, b1B 和b1C總共100個B1位,合資格東區B1 生得80人,照理論B1 生必入b1學校 ...

無填晒3間 (全票)....所揀既撞左框入唔到...入硬既又無揀...就碌落B2

回覆:如果B1學位多過b1生都有機會跌落B2 校嗎?

假設真是一百個b1 位,而又確定有80個b1 生(包括自己),佢由將首三志願填呢三間學校,我估無論佢排a,b,c or b,c,a or c,b,a, 無論發生甚麼外在程況,應該不會跌落b2.

MMVV 發表於 16-4-1 19:22
假設真是一百個b1 位,而又確定有80個b1 生(包括自己),佢由將首三志願填呢三間學校,我估無論佢排a,b,c or ...
除非所有B1學額都係由男女校提供,否則所謂夠位都可能只係假象
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:MMVV+發表於+16-4-1+19:22+假設真是

原帖由 hkpapa852 於 16-04-01 發表
除非所有B1學額都係由男女校提供,否則所謂夠位都可能只係假象
香港夠境是男校多,還是女校多呢?

hkpapa852  B1以女校較多  發表於 16-4-1 22:20
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 16-4-1 19:59

100個都係女校.....80個B1都係男仔乎
咁搞法....幾年內全區都無B1中學

扣唔扣除有d band1生已經簽左直資呢?(已經離場)

mcl203 發表於 16-4-1 20:06
100個都係女校.....80個B1都係男仔乎
咁搞法....幾年內全區都無B1中學
...
舉個例, 假設80個B1生男女各半, 即各有40人
3間B1中學學額如下:
A校(女校): 35
B校(男女校): 35
C校(男女校): 30

但A校只係B1C, B1女生都用佢做保險線, 所以乙1乙2都放B校同C校.

其中一個可能, 40個B1女生都較好彩入晒B校同C校, 另外25個B1男生入咗B校同C校.

但剩番15個B1男生已經無得揀, 結果只能入B2中學

現實中如中西區男生亦會有相同情況. 所以整體B1學額夠有時只係假象, 要自己細心分析

Yanamami  如果80个band1生中有20个入左直資呢?  發表於 16-4-1 23:43

引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-1+20:06+100個都

原帖由 hkpapa852 於 16-04-01 發表
3間B1中學學額如下:
吓!咁請問如果有5間B1校,全部男女校,其中2間必須填乙一至入到,即只有乙一至四可以填B1,咁就算B1位比學生多少少,咁有無影響呀?

hkpapa852 發表於 16-4-1 22:26
3間B1中學學額如下:
仲有个问題~唔係話小学女生比男生成績好嗎?那80个band1生不会是40男40女吧~再扣走簽了直資的,还剩多少?

hkpapa852 發表於 16-4-1 22:26
3間B1中學學額如下:
咁如果apply落九龍城網呢?各位前輩曾經一而再提過九龍城網B1位多過Band1生,即係盡填B1一定無衰,但如果睇你哋咁分析,即係男仔如果隨機號碼唔好,係有機會跌落B2是嗎?

little_yolky 發表於 16-4-2 00:18
吓!咁請問如果有5間B1校,全部男女校,其中2間必須填乙一至入到,即只有乙一至四可以填B1,咁就算B1位比學 ...
當5間B1中學為A,B,C,D,E, 各有30個位, 共150個B1位, 區內B1學生有140人

受歡迎程度為: A/B>C>D/E

假設有某個B1學生, 填表係: 乙1-5係ABCDE, 會點呢?

- ABC三校應該乙3時已無位, 剩番DE兩校, 入唔入到呢? 答案係: 入到
- 因為當ABC三校收滿人, 即係B1生只剩番50個, 咁DE兩校共有60個位, 咁呢兩間只要有揀, 點都會入到.

所以最緊要係, 只要區內B1學生充足, 即使A/B校其中一間放乙二無機會, 都唔應該唔填(最多放乙5), 除非你想好保險乙1就放CDE其中一間

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-2 20:55
咁如果apply落九龍城網呢?各位前輩曾經一而再提過九龍城網B1位多過Band1生,即係盡填B1一定無衰,但如果睇 ...
九龍城網既B1中學學位, 主要由男女校提供, 問題唔係好大.

不過, 男仔升中除咗係油尖旺區, 其實係其它多數區都係蝕底D

Eat_Sleep_Play  明白,唔該晒  發表於 16-4-3 21:05

hkpapa852 發表於 16-4-3 11:24
當5間B1中學為A,B,C,D,E, 各有30個位, 共150個B1位, 區內B1學生有140人

受歡迎程度為: A/B>C>D/E
基本上正確,尤其是對女仔而言,。唯一可能出現嘅變數係你係唔好彩隨機號碼大既男仔,而D/E校是女校,又太多女仔選A/B/C校。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-3+11:24+當5

原帖由 王家爸爸 於 16-04-03 發表
基本上正確,尤其是對女仔而言,。唯一可能出現嘅變數係你係唔好彩隨機號碼大既男仔,而D/E校是女校,又太 ...
即如果5間都係男女校,就no點衰都無問題,係無?

王家爸爸  正確  發表於 16-4-3 22:51

回覆 hkpapa852 的帖子

你好, 可否分享下男仔油尖旺區為什麼不会蝕底D
小兒正是油尖旺區, Thanks!!

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 你好,+可否分享下

原帖由 kingpapa 於 16-04-03 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

你好, 可否分享下男仔油尖旺區為什麼不会蝕底D
我都想知

哲哲寫真 哲哲私相集
‹ 上一主題|下一主題