用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家小朋友幾歲出國讀書?
樓主: Handsomewoman
go

大家小朋友幾歲出國讀書?

這真是一個很個人化的問題。如果孩子夠成熟,足以令人放心,真係小學畢業後就可以去,如果到15/16歲仍像個小朋友,父母又怎會安心讓他獨個留在他國?真係公有公說,婆有婆理。

引用:這真是一個很個人化的問題。如果孩子夠成熟

原帖由 torunpoland 於 16-04-06 發表
這真是一個很個人化的問題。如果孩子夠成熟,足以令人放心,真係小學畢業後就可以去,如果到15/16歲仍像個 ...
冇錯,所以因人而異,只要孩子心理預備好,有信心就可以。

咁你哋用咩指標去衡量自己小朋友夠成熟呢?

回覆:Karenauyeun 的帖子

日常應對、說話邏輯、表達技巧、應急處變轉數。

我反而覚得自理能力差的也可以経過BOARDING EXPERIENCE去改善、較為重量的可能是小朋友如何応付HOMESICK. 這条也是BOARDING SUITABILITY INTERVIEW時必問的問題、家長可以問下、看小朋友如何答? 因不是考試、没有標準答案、BUT看看小朋友如何回答、家長也可evaluate一下。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:大家小朋友幾歲出國讀書?

我囡囡今年小五11歲, 她自理能力都算ok ,因為媽咪懶, 由細到大肚餓口渴她懂得自己解決(找食物和自己去倒水飲), 現在她的床要自己換床單,房間櫃桶,衣櫃要自己整理和清潔,洗碗都可以, 這兩年 童軍宿營和露營或者是去旅行,她都是自己收拾行李,我絕無參與,只講一句, 你自己執,去到冇的時自己諗掂佢。 而病都係她自己探熱 告知我發燒, 診所取藥都係她自己去聽,回家自己食藥,也不用我提她食藥。

所以我覺得阿女出去讀Year 7都 相信她都可以。我自己就咁去衡量囉。

katrinafu 發表於 16-4-6 19:45
我囡囡今年小五11歲, 她自理能力都算ok ,因為媽咪懶, 由細到大肚餓口渴她懂得自己解決(找食物和自己去倒 ...
家教好好,值得好多家庭學習。

引用:Quote:katrinafu+發表於+16-4-6+19:45+我囡

原帖由 亮燈 於 16-04-06 發表
家教好好,值得好多家庭學習。
係她媽媽我懶囉 ,亦因為咁, 又可以迫到她做。

自問自己細個咪又係咁做,我幼稚園時媽媽返工得我在家,都係餓自己搵食,口渴自己倒水飲。 我得,別人都得, 自己孩子一樣得。

katrinafu 發表於 16-4-6 20:38
冇錯,好難得身為媽媽可以識得咁諗,眼見有好多都做唔到。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-04-06+發表家教好

原帖由 katrinafu 於 16-04-06 發表

回覆 katrinafu 的帖子

嘩!你教得好好!我都係想Year 7 送阿女出去讀,你女會去邊讀呀?

引用:回覆+katrinafu+的帖子 嘩!你教得好好!

原帖由 Karenauyeun 於 16-04-07 發表
回覆 katrinafu 的帖子

嘩!你教得好好!我都係想Year 7 送阿女出去讀,你女會去邊讀呀? ...
都係英國Broading school  !

回覆:katrinafu 的帖子

咁會唔捨得嗎?
要咁多年仲好耐都見唔到一次,
仲分分鐘嫁埋

回覆 Ruby1219 的帖子

請問你兒子是否讀德文嗰間國際學校? 如是那間已是全港其中一間最好的國際學校. 可否透露點解轉去英國讀書呢?

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 請問你兒子是否讀德

原帖由 gobgo 於 16-04-11 發表

請問你兒子是否讀德文嗰間國際學校? 如是那間已是全港其中一間最好的國際學校. 可否 ...
係呀,佢之前讀德瑞國際。
至於點解去英國留學:
1. 由佢細個已打算起碼大學要佢放洋幾年睇下外面世界。就算香港嘅學校幾叻幾好,都比吾到去外國嘅體驗同學習環境、內容。
2. 阿仔自己意願。佢中二嗰年暑假去睇完英國學校(本來諗住中六先去)後話好鍾意,想早d去。
3. 德瑞轉哂中六丶七要考IB, 阿仔想讀A level. 而且德瑞𨍭IB 就會失去原本A level 嘅 track record,佢係細校,發展IB 資源吾夠。所以呢幾年都走幾多學生。

不過你嘅想法我都有考慮,所以嗰時講明要考到成績好過德瑞,環境丶照顧亦完善嘅學校先會去英國。😉

Thanks for sharing Ruby1219. Your son must be settling in well at the new school.  I guess the teaching style and  academic rigor at GSIS would have been a great preparations for UK schools. How does your son think about the academic levels of his new school?

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 Thanks+for+sharing

原帖由 gobgo 於 16-04-12 發表

Thanks for sharing Ruby1219. Your son must be settling in well at the new scho ...
He finds the quality of teachers and academic level of his UK school generally higher than GSIS, luckily not too challenging to him and he can still handle well.

Just last night when we chatted, he said its proven by his results in report cards that he has been inspired, stimulated and motivated in this UK school, as he got twice the number of "1" (highest grades) in his recent report card versus his first.
one 1.5 years ago.

回覆 brother4 的帖子

每間學校都說自己有support外國學生,且成績亦很好。怎樣選?

引用:回覆+brother4+的帖子 每間學校都說自己有

原帖由 JoannMok 於 16-04-27 發表
回覆 brother4 的帖子

每間學校都說自己有support外國學生,且成績亦很好。怎樣選? ...
係啊,我地點樣會清楚呢?會不會飛去睇睇先