用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家小朋友幾歲出國讀書?
樓主: Handsomewoman
go

大家小朋友幾歲出國讀書? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+katrinafu+於+16-04-03+發表

原帖由 mirrorla 於 16-04-03 發表
學生追唔上老師唔會理,凈係叫你出去揾補習社
如果咁樣就不如唔返學,去補習社就得!

回覆:大家小朋友幾歲出國讀書

亞細的學校有很人華人上learning support 堂

引用:Quote:原帖由+mirrorla+於+16-04-03+發表學

原帖由 亮燈 於 16-04-03 發表
如果咁樣就不如唔返學,去補習社就得!
無計,著重成績嘅傳統學校係咁難頂

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-04-03+發表如果咁

原帖由 mirrorla 於 16-04-03 發表
無計,著重成績嘅傳統學校係咁難頂
係呀, 我女學校也是架。

又要求你成績要 點樣好, 舊年 我女 英文老師可以上堂瞓覺,班房內和後樓梯瞓, 學生就在班上 on 居居咁坐。 功課唔改 ,學生唔做都唔會知,默書又會唔記得默。 我到12月見默書默咁少問下隔離班, 唔問由自可,一問就把計火, 考試 在即, 可以是考試前工作紙 全部未派來做, 結果我要問隔離班借來影印,因為因由默書少, 連平時分都冇得計。

我親自去到學校投訴, 除了老師問題, 我投訴精英班與其他 班問題。 精英班考試溫習工作紙練習會多幾份,其他3班不是精英班 就冇呢d溫習工作紙, 但我們考同一份卷喎, 係咪唔應該大細超。

引用:Quote:原帖由+mirrorla+於+16-04-03+發表無

原帖由 katrinafu 於 16-04-04 發表

又要求你成績要 點樣好, 舊年 我女 英文老師可以上堂瞓覺,班房內和後樓梯瞓, ...
這不是個別事件,而是全港教育制度出左好嚴重既問題!

引用:Quote:原帖由+katrinafu+於+16-04-04+發表

原帖由 亮燈 於 16-04-04 發表
這不是個別事件,而是全港教育制度出左好嚴重既問題!
係呀, 由那時開始, 補習班,英文單對單補習就開始了, 唔敢只靠學校。
我都唔想架,但可以點!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-04-04+發表這不是

係呀, 由那時開始, 補習班,英文單對單補習就開始了, 唔敢只靠學校。
我都唔想架,但可以點!

...
所以孩子願意,家庭亦有能力的話,就送孩子出國讀書,當然,這是即時及消極的做法。

香港只顧學業成績,容易挫敗感,外國多方面發展,培養成功感及樂觀面對

引用:Quote:原帖由+mirrorla+於+16-04-03+發表無

又要求你成績要 點樣好, 舊年 我女 英文老師可以上堂瞓覺,班房內和後樓梯瞓, ...
我個仔之前響香港讀國際學校,考 GCSE German mock exam 只得C, 我問老師洗吾洗同佢搵補習,老師話吾洗,叫佢跟住幾個月比心機就得!

引用:Quote:原帖由+katrinafu+於+16-04-04+發表

原帖由 Ruby1219 於 16-04-04 發表
我個仔之前響香港讀國際學校,考 GCSE German mock exam 只得C, 我問老師洗吾洗同佢搵補習,老師話吾洗,叫 ...
這就是 國際學校和傳統學校分別。

所以我覺得與其提供額外資源俾孩子補習,不如利用資源供佢地出國讀書,我相信得益肯定唔止 1+1=2咁少!

引用:所以我覺得與其提供額外資源俾孩子補習,不

所以我覺得與其提供額外資源俾孩子補習,不如利用資源供佢地出國讀書,我相信得益肯定唔止 1+1=2咁少!:wah ...
同意

引用:所以我覺得與其提供額外資源俾孩子補習,不

所以我覺得與其提供額外資源俾孩子補習,不如利用資源供佢地出國讀書,我相信得益肯定唔止 1+1=2咁少!:wah ...
同意,所以才安排孩子Y7 出去讀書。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-04-04+發表所以我

同意,所以才安排孩子Y7 出去讀書。
冇錯,見眼咁多雞精班,甚麼補習天皇,你就知道呢個制度幾咁荒謬和畸形喇!而呢D補習就只會製造出一個一個高分低能、冇獨立思考能力既學生!我唔想孩子係咁!

本港容易挫敗感,今日又dse考生出事,

gosh:

我都係對香港教育制度好失望, 想阿女Year 7去外國讀, 但又怕青春期易學壞!

你哋用咩方法消除這個疑慮?

英國好嚴格看管學生,準時關燈,上網及wifi有限時間,夜上留校內,可找少華人學校,新生有learning support 堂上快融入校園

引用:我都係對香港教育制度好失望,+想阿女Year+7

原帖由 Karenauyeun 於 16-04-05 發表
我都係對香港教育制度好失望, 想阿女Year 7去外國讀, 但又怕青春期易學壞!

你哋用咩方法消除這個疑慮? ...
要好好跟孩子商量,等佢知道唔係去玩、去旅行,要佢負責任,如果佢同意,再商量細節,要俾佢參與,等佢投入!

醒目開學勳章 王國長老

其實好睇學生性格同埋自制力,我見好多朋友中三中四就送仔女去外國讀書,多數都係去英國,貪有boarding school,校規好多都嚴,不過英磅真係好貴。美國就見過小學去讀都有,但相對美國小學boarding school好少,冇監護人喺度比較難搞。
‹ 上一主題|下一主題