用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人分享PM 班日程
go

有無人分享PM 班日程

小女N 班是上午班, 黎緊9月K1是下午班. 唔知時間點安排好? 可以分享嗎?

現在上午返學, 下午玩或上playgroup , 晚上就齋玩. 但K1有功課, 咁咪要晚有做(親子)功課,早上playgroup. 咁見親父母就是迫佢做功課? 早上又太自由?

引用:小女N+班是上午班,+黎緊9月K1是下午班.+唔

原帖由 大埔之友 於 16-03-31 發表
小女N 班是上午班, 黎緊9月K1是下午班. 唔知時間點安排好? 可以分享嗎?

現在上午返學, 下午玩或上playgrou ...
我小朋友番下午班,所以平日比較夜訓,通常十一點訓到第二朝九點幾,起身通常都係玩同食,放學番來食個水果加半個包,玩一陣沖涼食飯。夜晚八、九點做功課,我地k1功課好簡單,認真坐係到幾分鐘可以完成,除左假期功課,我會順便同佢認番學校認過嘅字或一齊讀下圖書,基本上半個鐘可以完成。不過我小朋友有兩日晚上會上興趣班,所以如果有興趣班,就會放左學食少少野即刻做功課,之後沖涼上興趣班、之後食飯玩一陣訓覺

簽名被屏蔽

回覆:有無人分享PM 班日程

我小朋友也是pn 時am class,k1開始返pm class。晚上大約9:30pm上床瞓,第二朝俾佢瞓到自然醒,通常瞓到9:00am。然後食少少早餐、自由活動、玩,然後大約11:00-11:30am食午餐。12:15pm換校服,12:30pm出門口、步行返學(5分鐘)。學校pm class返1:00-4:00pm,但校長講過,唔建議接近1點才回到學校,希望小朋友早少少到校,可以同其他小朋友和老師多D互動,所以我哋大約12:35pm已經回到學校。放學回家後,休息一陣、食少少嘢,小朋友就自動自覺做功課,通常5:00pm前搞掂哂,然後沖涼。之後親子時間、晚飯、親子時間、自由活動、玩,又一day了。

大埔之友 發表於 16-3-31 23:17

唔駛訓午覺?

引用:小女N+班是上午班,+黎緊9月K1是下午班.+唔

原帖由 大埔之友 於 16-03-31 發表

N班都仲有playgroup? 學野定玩?親子?咩類型?

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-03-31+發表小

原帖由 Cutekillq 於 16-04-09 發表
N班都仲有playgroup? 學野定玩?親子?咩類型?
見過12個月都去上pg, 講真完全無用,只是父母感覺好d. 學野以開心為主, N 班或以下, 中, 英, 音樂, 運動我覺得都只是個媒介, 內容無大意義. 若是虎媽虎爸, 最緊要是比多啲時間比佢.