用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇小朋友升中後是否超級忙碌 ?
樓主: cup2016
go

有冇小朋友升中後是否超級忙碌 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

欣媽媽 發表於 16-6-6 00:08
甘想知  應該點control 佢地好呢?
係小學時已經著手, 到升中先諗已經難搞.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

欣媽媽 發表於 16-6-6 00:08
甘想知  應該點control 佢地好呢?
我們就會這樣對付這個小朋友:先說好成績一退步到某一點,就收手機,換一部超低b,只許打電話和 whatsapp,    不可以也不准download game的手機給他。事實是考試期間我們已經換了他的手機。更說不遵從,暑假就取消旅行和不許玩樂。
始終很難控制,大了更不會聽,現在細還可以,要他自己識為自己日後打算。我們也暫不太緊張成績,只是怕他太沉迷, 才在考試期間收手機,要他習慣一到考試就沒有手機玩。

回覆:cup2016 的帖子

中二功課一般,但加埋補習功課就幾忙。再加埋小測、默書、做小組報告或閱書報告就真係好忙。考試前會自動交手機同足住我陪背讀。

回覆 cup2016 的帖子

一開課吾好参加太多課外活動,因為讀9科,功課吾多,都要成日温書,因為每一科範圍實在太大

回覆:cup2016 的帖子

我有個親戚忙到完全應付唔到,好慘

回覆 Kathy_bo 的帖子

你說得對,英文好都好小小,英文吾好仲惨

回覆:anna59 的帖子

佢而家系完全應付唔到,看見就覺得好慘而家讀中學讀唔容易

回覆 Kathy_bo 的帖子

完全應付吾到,哪方面出現問題,時間分配?英文?讀書方法?
‹ 上一主題|下一主題