用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 副學士真的可以上U
樓主: cpecpr
go

副學士真的可以上U   [複製鏈接]

tww1229 發表於 16-3-31 18:02
成績好就有機會上U,之前有講過一般讀完副學士2年再博入year 3。不過有D好似好仔依家有機會讀完副學士一年 ...
同意呀.其實都冇話CC同大學有冇connection既.
只要你讀得好,interview ok,咩CC,大學都會收架
我有幾個師弟都係由SPACE,HKCC,CCCU入返大學架

Asso year 1 to UGC year1 就要求高啲
HKU business 要爆4先見你
City 都要3.5以上
BU 3.5以上就有機會會有direct offer

Assoyear 2就仲易, keep到3.7以上都有機會上UST/HKU/CU
3.3-3.7左右就好似CITYU/BU/POLY

回覆 Cai-Jianlin 的帖子

要睇下non-jupas有冇得報,理論上係有案例入返架

都好難,得1-2個
如果話升啲野雞大學實冇問題

//大學一般會按申請人本身修讀的AD或HD課程與其大學課程的相關性作出評估,相關程度越高,獲豁免學科就越多。當然,申請學科豁免的情況有好多種,評估的結果最終也會按個別學生修讀之課程的科目及其校內成績而定。
筆者因應HD/AD的不同情況,從多角度作出分析及建議,給一眾同學參考,包括如何符合取錄資格、評估學科豁免的準則、何時是報讀的最佳時機等。//
睇呢度︰http://www.aass.com.hk/assohd_swiss/

cpecpr 發表於 16-4-1 12:41
Thanks, would I now need to check which university offer the associate degree course , that can be f ...

識人HKU Space 副學士,一年後入HKU 工程 year 1, 雖要讀多一年,但值得

回覆 poonseelai 的帖子

呢啲好睇運數香港升學 無學分轉移制,僧多粥少,有啲人讀完asso兩年都係升大學year1讀返上去,變相考多次DSE仲有保障

射雕英雄 發表於 17-4-8 03:59
回覆 poonseelai 的帖子

呢啲好睇運數香港升學 無學分轉移制,僧多粥少,有啲人讀完asso兩年都係升大學yea ...

近日面試即將畢業學生,不少是完成asso 上大學三年級,有些表現仲好過DSE直入大學的學生,所以入大學机会是有的,當然成績要好

黃巴士    發表於 18-7-9 10:50

cpecpr 發表於 16-3-31 13:54
請問那一間大學,副學士比較大機會入返u , year 3?
成績是否很outstanding ,才上返大學?

...

我諗應該無關係,我仔係理大讀緊asso,工程,今年係第二年啦…UST一月已經收左佢,但唔係佢最想入嘅Civil,所以佢一直等理大Civil,gpa 4都未有offer,兩星期前hku civil eng已經收左佢year 3,而家唔洗讀多兩年,直上year 3,我相信真係好睇成績同表現,我仔都無預計到hku會收佢,因為hku civil eng好難入,又多人考,我諗都要睇佢asso讀個科同佢u嘅課程接唔接得到

今年 HKCC Asso in Eng Year 1 報 HKU Eng Year 1. Sem 1 GPA 3,6 有 interview. Conditional offer GPA 3.2 (Sem 1 + Sem 2).

樓主, 可以上U架. 我仔今年唔使面試直接收OFFER上 CU YEAR 3.

請問讀Ctyu Asso degree in Architectural Studies 入Hku arch 或cityu arch degree 機會幾大?Gpa 要幾多?

nicholasmom 發表於 17-4-18 14:15
今年 HKCC Asso in Eng Year 1 報 HKU Eng Year 1. Sem 1 GPA 3,6 有 interview. Conditional offer GPA 3. ...

請問是否現在仲讀緊Asso year 1, 9 月就入HKU Year 1, engineering ?

Ahling2004 發表於 17-5-9 17:22
樓主, 可以上U架. 我仔今年唔使面試直接收OFFER上 CU YEAR 3.

請問是什麼科目? GPA 要多少?

Ahling2004 發表於 17-5-9 17:22

請問各位樓主,請比的意見;
呀囝如果唔好彩失手,DSE 16-19 分是否讀Asso  比較穩陣,再non-JUPAS 入U?
已有幾間Asso 已比conditional offer;
即是不要報讀其他自資大學學位科程如THEI, 恒x......等院校(不是八大)?
謝謝各位

回覆 cpecpr 的帖子

我仔GPA 3.46, 讀行政管理. 係CU讀了2年ASSO., 2年GAP都保持到相同分數. C.U 唔需要面試就直收. 不過想由ASSO上U真係要勤力, 付出時間都好多, 而且總要睇你讀咩科. 但最緊要係小朋友有心想升U就無問題.   

黃巴士    發表於 18-7-9 10:51

想問下如果中文dse得2,讀asso, 如果想上u, 使唔使retake中文攞3,定associate 成績好就得?

Ahling2004 發表於 17-5-11 09:44

我仔GPA 3.46, 讀行政管理. 係CU讀了2年ASSO., 2年GAP都保持到相同分數. C.U 唔需要面 ...
中文大學專業進修學院读副学士?

請問中文和英文都得2, 係咪2科要再考, 才可上到u? 中文一定要再考DSE嗎? 英文係咪可以考IETLS代替呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

APM, GPA 3.46
‹ 上一主題|下一主題