用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 副學士真的可以上U
樓主: cpecpr
go

副學士真的可以上U  

回覆 hksarhksar 的帖子

不是. 是C.U.

CU都无开副学士

請問有無網站好似jupas咁有收生成績可以睇asso咩成績博倒上去,一年又會收生幾多呢?

kazuyukipomi21 發表於 16-3-31 17:50
一般來說升top up degree 是沒有問題,如果要升本地大學,最好讀番相關大學的副學士,而成績要看同期的同學 ...

係呀,副學士上番本地大學真係好難,競爭太大啦

dodo199906 發表於 17-6-8 13:47
請問有無網站好似jupas咁有收生成績可以睇asso咩成績博倒上去,一年又會收生幾多呢? ...

Non jupas 收生資料唔似jupas 咁公開,我上立法会財委会記錄找到2016/17學年資助學位收取副學士/高級文憑人數,括號代表佔院校收生%:
城大306 (14.2)
浸大50 (4.2)
嶺大10 (1.9)
中大113 (3.5)
教大157 (25.4)
理大254 (10.8)
科大154 (7.9)
港大241 (8.0)

我試下上載文件

hksarhksar    發表於 17-6-28 18:53

poonseelai 發表於 17-6-24 10:57
Non jupas 收生資料唔似jupas 咁公開,我上立法会財委会記錄找到2016/17學年資助學位收取副學士/高級文憑 ...
http://www.legco.gov.hk/yr16-17/english/fc/fc/w_q/edb-e.pdf
page 2252 - 2256

学友社话5个副学士学生一个入UGC

GPA 無 3.7 都好難入得番 U

moon88 發表於 17-6-28 12:29
GPA 無 3.7 都好難入得番 U
唔係呀,睇你揀咩科啦,有D水泡科cgpa過3已經有interview,只要in得好就有機,我仔cgpa3.47已有cityu management offer

我问过D理工学生3.5有的面试,是语文科

library 發表於 17-6-28 15:13
唔係呀,睇你揀咩科啦,有D水泡科cgpa過3已經有interview,只要in得好就有機,我仔cgpa3.47已有cityu manage ...
有些科 GPA 3.4 也有 offer.

想請教...

有VTC HD offer, 佢寫左將來畢業可報8 大學, 另有2間英國大學YEAR 3(好似是IVE 上堂).... 但唔明點報HK  8間大學? 由YEAR1 開始? 還是可由YR 2- 3?? 邊到有資料睇到?  TKS

hinhin_ma 發表於 17-7-12 00:00
想請教...

有VTC HD offer, 佢寫左將來畢業可報8 大學, 另有2間英國大學YEAR 3(好似是IVE 上堂).... 但唔 ...

朋友孩子讀完副學士第一年經非聯招 non jupas 入港大一年级,之前話副學士畢業可申請入大學三年級,HD可能一樣

回覆樓主:

留毛學野

amysnlee 發表於 17-4-17 19:39

請指教,如在JUPAS 揀M讀ASSO / HD 和HKCC 讀Asso ; 除了學費和院校有分別,是否JUPAS 內的讀Asso ;比較容易上8 分。

呀囝今年DSE 剛夠分揀科,是可A1-A2 放degree , 其餘A3 要放Asso/ HD ; 比較安全?

他已註冊HKCC Asso, 不知道怎麼排位?今日要最後決定改選排位。

請各樓主比意見

其實喺要睇番副學士學院個base marks, cccu 好似喺4.3, hku space 好似喺4, hkcc base marks就喺4.5. 以hkcc為例,學生相對上可以易拎到爆4,apply大學果時,都只會寫封頂4/4 (唔喺話咁寫會著數D或者好D,因為根本大學一早就知每間副學士嘅base marks)。如果以高base marks黎講,入U嘅分數比其他間高D都好正常,例如,讀兩年ASSO搏上去,3.5-3.7就會相對穩入poly, city, bu... 爆4就會aim at ust, cu, hku etc. (如果喺搏入三大,中英必須有3, 冇嘅可以用ielts補替;至於其他U, 如果喺 year 2 entry 都唔太理中英喺咪有3, 有成績就好多時都會比interview 機會)咁當然,比唔比interview機會,都睇同期學生嘅質素,同期高嘅,比interview機會嘅入場cgpa自然扯高,咁就喺上述講嘅range度再提高DD,EG. 3.6X-3.7X (基本上浮動位都喺咁上下)

利申:上述講嘅情況只喺商科

有時取決於運氣。 我的朋友的兒子在幾年前在香港理工大學畢業後,獲得物流副學學士學位, GPA 有3分。 他認為他可以被Poly U 大學接受。不幸的是,他沒有被接受並改為Hang Seng Management School (經過談判後才讀到第二年) 完成本科學位。

hinhin_ma 發表於 17-7-12 00:00
想請教...

有VTC HD offer, 佢寫左將來畢業可報8 大學, 另有2間英國大學YEAR 3(好似是IVE 上堂).... 但唔 ...

http://www.ipass.gov.hk/edb/index.php/ch/home?option=com_courses&task=institutions&sugc=1&progType=48&AwardByNonLocalInsti=0&publicity=1&acadYear=2017/18
可參考以上,所以相對有很多副學士上返城大及理大

Crabtree 發表於 17-6-1 13:03
請問中文和英文都得2, 係咪2科要再考, 才可上到u? 中文一定要再考DSE嗎? 英文係咪可以考IETLS代替呢? ...
英文係可以考IETLS代替
中文係可以考IGCSE代替

amysnlee 發表於 17-4-17 19:39

你仔DSE成績應該唔錯。我知有摘了不少星的勁人中文2左,入讀副學士再接上大學