用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 值得擁有的兒童chapter book
go

值得擁有的兒童chapter book

我仔宜家開始睇junior chapter book (6yr old), 因為唔知道佢會唔會鍾意,所以大部分都系去圖書館借。

綜合左佢鍾意架書,想購買以下幾套,各位有經驗的家長,可唔可以比少少意見 , 有冇邊d系必買?因為我仲有個細女,希望亞女會啱睇!

1. magic tree house 1-52
2. roald dalh
3. horrid henry
4. mad scientist
5. how to train yr dragon

Thank you!

回覆:janelle427 的帖子

Roald Dalh 值得買全套,大人細佬都啱睇,我女定時會翻睇。

Magic Tree House 我無買,一來學校圖書館又齊又新,二來因為仲未出完,唔想之後要逐本買。

Mad Scientist我都買左,因仔仔好鍾意。

How to Train.....系列我無買,因孩子唔係特別喜歡看。

我通常都係先去圖書館借,見佢地好鍾意,借完又借,碰上有box set特價先會買。

回覆:值得擁有的兒童chapter book

thx for yr opinion!

1. magic tree house
呢套好多小朋友都鍾意,我女唔算好鍾意,但都會睇

2. roald dahl*
呢套經典,值得收藏,而且有d較淺如 the magic finger, the giraffe and the pelly and me適合初小睇完ORT9就可以睇,不過box set唔包the enormous crocodile,呢本都適合初小但要另外買

3. horrid henry
呢套我女大愛,不過唔係個個家長接受到,因為主角係跩仔,會做跩野,有d家長怕小朋友會學,early reader聽講改左結局,每次做完跩野都冇好下場

4. mad scientist
呢套係指franny k stein定另一套?franny k stein我女都係大愛,女主角經常有古怪想法,但故事又有教育成份,古怪想法唔係壞事,幾適合古古怪怪既小朋友睇,等佢地唔會覺得自己同其他人相處唔到

5. how to train your dragon
呢套我有第二期,但我覺得有d深,暫時未畀個女睇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

janelle427 發表於 16-3-29 23:04
我仔宜家開始睇junior chapter book (6yr old), 因為唔知道佢會唔會鍾意,所以大部分都系去圖書館借。

綜 ...
除咗1,我仔睇過其餘嗰啲。
roald dahl我覺得可以買成套,我見我仔係會睇完又睇,又每次都可以好投入。
horrid henry有人話教壞細路,但我仔當年係睇得好開心。
mad scientist睇嗰陣高興,但事後唔覺佢想翻睇。
how to train your dragon可能太多北歐神話典故,我仔無乜嗰類知識,所以睇咗1、2本未有再睇,但我覺得故事幾有趣有potential會續睇。

多謝各位意見, 我頭先問嗰仔,佢都堅持話想要horrid henry....

我諗我會買依套同埋 roald dalh!

我仲以為好多小朋友會中意magic tree house

其他必買好介紹啊!

我仔唔鍾意magic tree house系列。
有套“galaxy zack”,講zack跟爸爸由地球移民到另一星球,我覺得幾好睇,唔收藏都值得一睇

係華人先多覺得睇horrid henry會學壞,因為中國人有句叫有樣學樣,但我覺得只知「是」係唔足夠,要知道埋「非」先會識分辨是非,d細路犯錯,好少係明知故犯,好多都係不知而犯,同埋作為童書,horrid henry跩極有限,跩過佢既細路大把,要學都學真人啦
Learning to Read, Reading to Learn.

另外推介幾套初小chapter book

Nate the Great
主角係偵探,不過唔係查殺人案個d,係身邊事件,例如失物之類,故事簡單,用字都簡單,追求刺激既小朋友未必鍾意,但鍾意簡潔明快既就適合睇

My Weird School
同horrid henry有少少似,都係校園故事,有d百厭但冇horrid henry咁跩,家長應該會放心d

Famous Five Colour Short
famous five既early reader,類偵探書,兩男兩女一隻狗,應該男女都0岩睇,我女鍾意,都係身邊有事件發生佢地去追查,呢套較刺激d,起承轉合幅度大d

Bobo1210    發表於 16-7-7 15:39

請問大家除了以上的chapter books, 仲有冇其他啱初小睇的chapter books 介紹呢?

我女見好多同學睇rainbow magic,  佢好奇跟住借來睇,迷上了。但我本人唔鍾意,太girlish

初小chapter book都有好多,不如講講小朋友係男定女,鍾意邊類書,睇開咩程度既書,如果唔係好難推介到適合... 女仔初小仲可以睇Billie B Brown, Not quite a mermaid,男女都啱可以睇The Zack Files, Galaxy Zack, The Kingdom of Wrenly, Tashi,隨便推介其實都唔知邊本正中紅心

小朋友係男仔,佢鐘意 Magic Tree House, My Weird School (睇晒3個系列),Flat Stanley, A to Z Mysteries,magic school bus 等等.

引用:小朋友係男仔,佢鐘意+Magic+Tree+House,+M

原帖由 byoung 於 16-04-04 發表
小朋友係男仔,佢鐘意 Magic Tree House, My Weird School (睇晒3個系列),Flat Stanley, A to Z Mysterie ...
可試Galaxy Zack

引用:初小chapter+book都有好多,不如講講小朋友

原帖由 MASAYA 於 16-04-03 發表
初小chapter book都有好多,不如講講小朋友係男定女,鍾意邊類書,睇開咩程度既書,如果唔係好難推介到適合 ...
Zack Files 28: Tell a Lie and Your Butt Will Grow 《=我仔一定鍾意,睇書名已可以笑餐死

回覆:S-Kwok 的帖子

前兩天買了3本Galaxy Zack回來,俾佢1日ko左😅

byoung 發表於 16-4-4 21:14
前兩天買了3本Galaxy Zack回來,俾佢1日ko左😅
呢套圖書館有,不過得好少量,預約轉移會慳好多

引用:Quote:byoung+發表於+16-4-4+21:14+前兩天

原帖由 MASAYA 於 16-04-04 發表
呢套圖書館有,不過得好少量,預約轉移會慳好多
Thx, 等我即刻去預約先

daisy系列都不錯