用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 超筍!免費索取 粵音誦讀 CD+7 冊三字經/弟子規/論語... ...
樓主: 小時了了
go

超筍!免費索取 粵音誦讀 CD+7 冊三字經/弟子規/論語... [複製鏈接]

引用:Quote:byoung+發表於+16-4-14+20:23+見三字

原帖由 MASAYA 於 16-04-14 發表
三字經好多版本架,我最近睇過陳雲本書又有另一個版本,其實冇邊本好d,三字經係啟蒙,唔需要太執著,當認 ...
明白,謝謝解答!

民初大學者章太炎的版本流行最廣,也較現代化,現在一般用此版本。

回覆 小時了了 的帖子

請問有冇註解? 如果冇自己都睇唔明

little_yolky    發表於 16-4-25 16:46

winya 發表於 16-4-15 12:04
回覆 小時了了 的帖子

冇註解. 可以上網睇或去圖書館借有註解明白解釋

winya 發表於 16-4-15 12:04
回覆 小時了了 的帖子

冇註解,呢d古藉坊間有好多,呢套重點係有粵音誦讀
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我都拿到一套了。多謝樓主的信息。

中華經典粵音誦讀系列 領書安排

由於領書需求上升,本會辦事處存貨不足,請有興趣索書之人士或團體先FAX或電郵已填寫好之索書表格,方便本會統計人數 (唯本會將不會致電通知是否收到FAX或電郵與否);請於5月初再致電本會有關領書安排。

不便之處,敬請原諒。

領書時間:
星期一至五
上午九時至下午一時;下午二時至六時

剛剛係 fb 見到該機構出公告通知領書安排

MASAYA 發表於 16-4-13 12:37
其實你地拎左未,我打左幾次個女人都話等安排,後來係個男人聽,佢話收到fax就可以上去拎,我拎左喇 ...

MASAYA, 你幫手係 fb 童書谷 share 俾其他家長免費拎書啦

講者:招祥麒教授
日期:2016年4月24日(星期日)
時間:下午2時30分至4時30分
地點:國際經典文化協會會址(九龍彌敦道337-339號金滿樓6樓A室)
-------------------------------------------------------------------------------------------

招祥麒 教授,祖籍廣東番禺,1956年生於香港。珠海書院文學博士,香港大學哲學博士。現職香港培僑中學校長,香港直接資助學校議會主席,私立學校聯會副會長,中文中學聯會執委,粵語正音推廣協會主席,香港教育學院校董,香港嶺南大學中文系顧問委員,香港中文大學學校夥伴協作中心管委會成員、上海復旦大學陳樹渠比較政治發展研究中心理事會成員,教育局教育發展基金諮詢委員會委員,民政事務局葛量洪獎學基金委員會成員等。

除推動教育外,並長期致力於文藝創作和學術研究,詩詞創作散見於《不慍詩刊》、《詩課選輯》、《鳴社詩輯》、《鳴社詩輯續編》、《香港名家近體詩選》等。

曾兼任香港大學中文學院講師、香港大學亞洲研究中心及香港人文社會研究所訪問學者;現兼任珠海學院中國文學系教授、香港能仁專上學院中文系客座教授。著有《明初對安南之經略及棄守》、《劉勰文心雕龍詩論之研究》、《風蔚樓叢稿》、《王夫之春秋稗疏研究》、《潘尼賦研究》、《風蔚樓叢稿續編》及單篇論文十數篇。

小時了了 發表於 16-4-18 12:42
MASAYA, 你幫手係 fb 童書谷 share 俾其他家長免費拎書啦
我出過post啦,但可能呢間協會有課程,屬於商業機構,唔知實際原因,總之我個post被del左,不過後來有人重發,而家個post仲係度

neko1234  好似係唔比有link去商業機構, 避宣傳之嫌, 但貼圖就得, 有興趣既會自己去搵...   發表於 16-4-18 16:47
Learning to Read, Reading to Learn.

噢!

註: 由4月19日起,本會將暫停派發中華經典粵音誦讀系列叢書,直至另行通告, 詳情請留意本會網頁。不便之處,敬請原諒。

neko1234  我打左去問, 佢話佢地印左3萬, 實夠派, 係因為有活動, 人手不足, 暫停派發..  發表於 16-4-18 16:48

我今日同仔仔去日都拎左三套!仔仔超中意,係車度就睇開左仲講埋典故添!好多謝!

//neko1234 好似係唔比有link去商業機構, 避宣傳之嫌, 但貼圖就得, 有興趣既會自己去搵...//

我見以前有人貼商業機構link del過,我以為係商業機構既link唔貼得,所以我個post冇任何連結,只係貼左實物既相同簡介,另備註經谷主同意先post link,但都del左,而家有人重貼呢個分享,當中有該協會連結,老實講,我有pm問過谷主,不過我都未搞清楚del既原因,但唔會再問,有人share左就得,只係想多d人知

小時了了 發表於 16-4-18 16:19
噢!

註: 由4月19日起,本會將暫停派發中華經典粵音誦讀系列叢書,直至另行通告, 詳情請留意本會網頁。不 ...
幾經辛苦, 剛剛C6終於攞到了。呼。

little_yolky 發表於 16-4-21 09:39
幾經辛苦, 剛剛C6終於攞到了。呼。

呢幾本書對妳女來講太淺太濕濕碎喇, 佢睇紅樓夢之類呀麻

Anyway, 呢幾本書唔洗錢嘅書來講又真係唔錯, 簡直好好呢

little_yolky  BTW,阿女近來唔興睇紅樓夢了,改行睇歷史漫畫。  發表於 16-4-25 10:38
little_yolky  果幾本書真係超好睇,暑假做教材教兩隻馬騮。  發表於 16-4-25 09:58

小時了了 發表於 16-4-25 09:22
呢幾本書對妳女來講太淺太濕濕碎喇, 佢睇紅樓夢之類呀麻

Anyway, 呢幾本書唔洗錢嘅書來講又真係唔錯, 簡 ...
老莊、論語係紅樓夢前竟然變成濕濕碎...

小時了了    發表於 16-4-25 10:03
little_yolky    發表於 16-4-25 09:57

引用:Quote:小時了了+發表於+16-4-25+09:22+呢幾

原帖由 MASAYA 於 16-04-25 發表
老莊、論語係紅樓夢前竟然變成濕濕碎...
唔知第時仲會不會有?

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

註(2)**:由2016年6月8日起,除學校、團體或機構申請外,本會將暫停派發第六冊《莊子》予所有個人申請。
‹ 上一主題|下一主題