用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 超筍!免費索取 粵音誦讀 CD+7 冊三字經/弟子規/論語... ...
go

超筍!免費索取 粵音誦讀 CD+7 冊三字經/弟子規/論語... [複製鏈接]

發現好野, 下面有"免費索取" 7 冊 中華文化經典 + 粵音誦讀 CD, 我剛剛 Fax 申請了 7冊 "自取"

http://www.icca.org.hk/page11697

出版粵音誦讀示範,並誠邀當時有「播音皇帝」之美稱的鍾偉明先生錄製範本,及由宿儒何叔惠老師指導。承「香港華人廟宇委員會」首肯支持贊助,本會將出版一系列書籍──「中華經典粵音誦讀」,日後供有興趣推廣國學之學校及文教團體免費索取。

(請有興趣的人士、學校、團體或機構按此下載索書表格。)

叢書共七冊,其中涵括多篇中國文學經典篇章,此系列除附粵音誦讀錄音外,另加編普通話漢語拼音,方便讀者;現時第一至七冊經已出版。
第一冊:《弟子規》、《三字經》、《千字文》、《昔時賢文》、《朱柏廬治家格言》;
第二冊:《孝經》、《大學》、《中庸》;
第三冊:《論語》(上冊);
第四冊:《論語》(下冊);
第五冊:《老子》;
第六冊:《莊子》;
第七冊:《唐詩選》、《笠翁對韻》;

鍾偉明先生誦讀經典字字鏗鏘,感情豐富,如今聲帶作品已成為其遺作之一,十分值得我們參考及保存!本會亦計劃稍後將經文及錄音載入本會網站,以供各界下載參考。

FAX咗去後,打電話去確認收唔收到,如果有存貨,其實即日可以取書的。我上星期四FAX咗去,當日即日去佢辦公室取書。
   17    0    0    0

取了書, 啲書一啲都唔失禮, 愚見質數好過要俾$58 一本買嘅 "中華書局" 出個套 "經典隨身讀" http://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=254400

謝推介,不過CD係粵音誦讀,但書上拼音係普通話...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:超筍!免費索取 粵音誦讀 CD+7 冊三字經/弟子規/論語...

小時了了 發表於 16-3-29 16:28
取了書, 啲書一啲都唔失禮, 愚見質數好過要俾$58 一本買嘅 "中華書局" 出個套 "經典隨身讀"

http://www.b ...
好緊張, FAX咗去, 唔知幾時有消息呢。

little_yolky 發表於 16-3-29 17:41
好緊張, FAX咗去, 唔知幾時有消息呢。
FAX咗去後,妳打電話去確認收唔收到,如果有存貨,其實即日可以取書的。我上星期四FAX咗去,當日即日去佢辦公室取書。

謝謝分享

點解冇孟子。

冇孟子點養浩然之氣。

judy 發表於 16-3-30 09:10
點解冇孟子。

冇孟子點養浩然之氣。

吹水打電話去個機構問冇孟子嘅? 原來原因係「播音皇帝」鍾偉明先生錄製完呢幾本後身體已唔舒服, 唔能再繼續錄音, 最後鍾先生仙遊就更加無以後嘅經卷錄製

回覆:超筍!免費索取 粵音誦讀 CD+7 冊三字經/弟子規/論語...

Thanks faxed

THANKS!~!!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-3-30+10:17+編

原帖由 小時了了 於 16-03-29 發表

發現好野, 下面有"免費索取" 7 冊 中華文化經典 + 粵音誦讀 ...
多謝介紹。因他們辦公室內的存貨已全被領取,要等個多星期後才能再有。

小時了了  我今日午飯時候再上他們辦公室幫同事攞多一套7冊書!  發表於 16-3-30 22:10

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+16-03-29+發表本

原帖由 huba 於 16-03-30 發表
多謝介紹。因他們辦公室內的存貨已全被領取,要等個多星期後才能再有。

...
是否要等電話通知才可以去取?

sumyee 發表於 16-3-31 09:57
是否要等電話通知才可以去取?
不是等電話通知, 係要自己主動打電話去問幾時可以取書. 間機構好似唔會主動打電話聯絡申請者架

回覆 小時了了 的帖子

但要office hour 取嗎? 星期六有無? 係九龍?

小時了了  係佐敦永安百貨附近大廈  發表於 16-3-31 14:09
新人進場

kennyrita 發表於 16-3-31 12:34
回覆 小時了了 的帖子

但要office hour 取嗎? 星期六有無? 係九龍?
我打咗電話去, 無貨, 要兩個星期內contact我
office hour係9-6, 但最好上去前打電話confirm, 佢哋話中午可能輪班食飯, 未必有人响度。禮拜六半日, 但不一定有人, 最好打電話去先。

little_yolky 發表於 16-3-31 12:42
我打咗電話去, 無貨, 要兩個星期內contact我
office hour係9-6, 但最好上去前打電話confirm,  ...

無計, 唯有等下了. 當每本$50 x 7 本 = 慳咗$350, 等下都有賺

尋晚我同阿女一齊聽及讀 "大學", 無諗過阿女無話把聲悶, 阿女仲普通話及廣東話雙聲誦讀 (其實把聲及語音十足港台收音機講故佬聲)

thanks!一陣fax去先!

Thx

‹ 上一主題|下一主題