用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問小學補習通常收費幾錢一小時
樓主: Manwah
go

想問小學補習通常收費幾錢一小時 [複製鏈接]

回覆 Manwah 的帖子

但只補左兩個月就加價又真係快得制。

引用:回覆+Manwah+的帖子 但只補左兩個月就加價

原帖由 nanata 於 16-03-30 發表
回覆 Manwah 的帖子

但只補左兩個月就加價又真係快得制。
四月一日新財政年度!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:想問小學補習通常收費幾錢一小時

由唔合格到八十分,固然值得高興,也要多謝老師的付出及努力。但補了很短時間,如以上所說第二個月就加價,我個人認為真是快了一点。如果說老師以前一直沒有加價,所以要加得快,這对於新的補習學生及家長並不公平。此外,如果學生今次的成績沒有顯著進步,老師會否提出加學費?這也是值得討論的問題。我以前也有請補習老師上門補習的,小朋友成績亦有顯著進步,老師在九月份小朋友升年级才會提出加學費,我個人認為較為合宜。
始终都係要老師,學生,家長保持良好關係,老師付出了努力,學生得益,家長放心,補習才會有成效。

我又咁諗。。。如果老師響收樓主小朋友時話收$200係唔係好d?

樓主會唔會上黎問市價?
同埋睇到話佢俾左老師好大workload,  會唔會又係加價的原因?

教育界的加價總唔會定時 出面d補習社, 畫室, 琴行都唔會話有新生果兩個月就唔加價

講起加價, 二囡畫畫老師近排都加左成$50個鐘, 成日都聽到加價, 地鐵又加啦 我好耐冇去食大快活/大家樂, 前兩日假期一家五口去食, c6話乜依家貴左咁多, 有d餐過左$30 啦
‹ 上一主題|下一主題