用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN轉K1
go

PN轉K1

因現有PN好好,怕轉新學校K1新環境新同學新老師攪到小朋友不習慣唔開心,多唔多家長有我的感覺.....

回覆:PN轉K1

小朋友適應力好强,適應得好快,唔需要太擔心!趁未放暑假,帶佢經吓新學校等佢見到哥哥姐姐返/放學,話佢知嚟緊會響呢度返學,好開心的!

本來轉校不過最近越來越覺得原校適合我囡和我,不轉了

引用:因現有PN好好,怕轉新學校K1新環境新同學新

原帖由 SCK824 於 16-03-28 發表
因現有PN好好,怕轉新學校K1新環境新同學新老師攪到小朋友不習慣唔開心,多唔多家長有我的感覺.....

...
就讀緊區內較好的幼兒園, 一班24人. 在班內的whatsapp group 只有2人話會去其他學校上K1. 所以樓主想法算是主流.

我是轉校的一位, 因為原校不是龍校, 希望博龍校, 唔洗準備考小一咁辛苦. 仲有幼稚園, 孩子能力差異細, 博吓會唔會入到名龍校. 考過PN, K1就知道,入唔入到某校家長是解釋唔到, 大家只可以話係好彩或主的恩賜. 考小一一定唔會咁.

回覆:大埔之友 的帖子

多謝大家,因為就是有龍校收,所以先這麼難取捨,因為為了龍校,我們要搬家添,全家人都要適應新環境

回覆:SCK824 的帖子

無人知最後邊間好, 只可以盡量揀客觀睇最合適的.

引用:多謝大家,因為就是有龍校收,所以先這麼難

多謝大家,因為就是有龍校收,所以先這麼難取捨,因為為了龍校,我們要搬家添,全家人都要適應新環境

...
恭喜, 請問係邊間龍校? 睇下比唔比到comment你?

引用:Quote:原帖由+SCK824+於+16-03-28+發表多謝

原帖由 千語mami 於 16-03-28 發表
恭喜, 請問係邊間龍校? 睇下比唔比到comment你?
高主教K1,PN在方方

其實無最好既學校,只有最適合自己小朋友學校,如果覺得適合就轉,我自己就放棄了有小小名氣既學位,讀番原本不出名既學校,因為我覺得好適合我仔。(純屬個人意見)

回覆:SCK824 的帖子

要去到搬屋都幾麻煩。

簽名被屏蔽

引用:Quote:scydc+發表於+16-3-29+02:16+其實無

原帖由 puichingforsure 於 16-03-29 發表
你是放學之園留翠茵嗎?如果是,這種情況較樓主易決定很多,至少連屋也不用搬。 ...
就是這樣,因為現在的PN自己覺得幾好,但到小學要找小學,家長及兒子又要辛苦過,現去K1完全唔知兒子自己適唔適合,但有50%以上上返小學.........

簽名被屏蔽

引用:Quote:SCK824+發表於+16-3-29+14:13+就是這

原帖由 puichingforsure 於 16-03-29 發表
50%不算吸引,不過如果你很心儀該小學,我覺得值得一搏,始終如果你不能成為那成功升小的50%一員的話,我 ...
唔該你!我只想好好快樂上學去

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-03-29

原帖由 SCK824 於 16-03-29 發表
唔該你!我只想好好快樂上學去
高主教聽說很谷的, 真的要考慮考慮

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+puichingforsure+於+16-3-31+0

原帖由 puichingforsure 於 16-03-31 發表
有point 👍👍

引用:因現有PN好好,怕轉新學校K1新環境新同學新

...
朋友兒子今年考小一,考知名直私差不多全軍覆沒(全部見到last round沒收),幸他高幼考入高小,個心都定d。最後亦有一間知名男校call waiting。雖然高小不是100%收哂高幼,但有少少打底好過完全無。

高幼好似有校車/保母車過九龍的,未必要搬啊。另外,睇過另一個post話方方課程都幾深,如你想冇禁大壓力,高幼應好少少,起碼升小一時考高小guarantee 有second in的。

回覆:WinnieCatCat 的帖子

多謝大家,我其實亂是因為如要去高記我家一定要搬,所有環境同課外活動要重新適應,我兒子從小到現在都是阿婆湊,之後要轉嫲嫲湊,我怕太大轉變,他不適應...