用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 John Hopkins CTY program
樓主: Rabbit315
go

John Hopkins CTY program   [複製鏈接]

Radiomama 發表於 17-6-26 21:08
不同年級,個table有不同喎!

如何找到個table? Grand honour 是否不容易

JOLIPLCHOY 發表於 17-6-26 21:09

如何找到個table? Grand honour 是否不容易

這個帖早前有會員(#82)出過一個post有相,可check; 個人的成績可上自己的mycty 睇清楚。

Radiomama 發表於 17-6-26 21:23
這個帖早前有會員(#82)出過一個post有相,可check; 個人的成績可上自己的mycty 睇清楚。
...

謝謝

JOLIPLCHOY 發表於 17-6-26 21:09

i want to know too...have not seen grand honor only high honor.

papaof2 發表於 17-7-12 21:03
今星期入咗camp, 囝囝説很忙很充實。 有家長分享一下summer camp經驗嗎?
我仔明晚回港,到時跟大家分享。
時間表是每日早午晚三節課,中間又有不同活動,真的好忙。

Radiomama 發表於 17-7-14 15:29
我仔明晚回港,到時跟大家分享。
時間表是每日早午晚三節課,中間又有不同活動,真的好忙。
...

小兒問點解平時讀書唔可以咁好玩。He enjoys very much in the summer camp.

planetearth 發表於 17-7-14 16:51
小兒問點解平時讀書唔可以咁好玩。He enjoys very much in the summer camp.

讀本地學校?

我仔平日除了中文堂外,其他科目都好喜歡的。

Radiomama 發表於 17-7-14 17:54
讀本地學校?

我仔平日除了中文堂外,其他科目都好喜歡的。

已經是IB私校, 唔算太悶。但上堂 仍覺太無聊,唔夠challenge. 經常擾亂課室秩序 。同樣不喜歡中文,所以是唯一會逼的科日。

planetearth 發表於 17-7-14 19:49
已經是IB私校, 唔算太悶。但上堂 仍覺太無聊,唔夠challenge. 經常擾亂課室秩序 。同樣不喜歡中文,所以 ...

Summer course學的都不是中學科目,所以既新奇有趣又有挑戰性,好難不愛上。

papaof2 發表於 17-7-14 17:55
我囝囝第一年參加,佢係跳級讀Biomedical science。從早忙到晚,每天有test。佢都有講很有趣,課堂很充實。 ...

如果今年在HKU上,強烈建議明年到美國上課,體驗不同的地方和人。

我在日誌那邊會講多些,可一看。

Radiomama 發表於 17-7-14 21:08
Summer course學的都不是中學科目,所以既新奇有趣又有挑戰性,好難不愛上。
...

今年升小五,期待中學的課程,謝謝分享!

Radiomama 發表於 17-7-14 21:08
...

今年升小五,期待中學的課程,謝謝分享!

我對囝囡今年也有參加 CTY Summer Course.
佢哋仲係小學生,所以上學地點在數碼港弘立書院。朝九晚四連自助午餐。已經返咗一星期學,日日放學返黎都好開心分享上堂做咗d乜。

回覆樓主

我仔中學生,上星期完成了三個星期的summer prog, 上課地點選了LMU@LA.

大學campus一流,食物ok, 課程是Cryptology, 跟Biomedical Science一樣屬熱門之選,可分成兩班,同班同學也是同hall一起生活;課堂以外有一位R.A.照顧他們,三個星期混在一起,轉眼成好友。

同學中以亞洲臉孔為主,也有由大陸(上海最多)出發去參加;阿仔話個個都好叻,學習速度超快。

上課以外每天有2小時户外活動,不亦樂乎。

值得大家參考是國泰的UM service非常好,完全放心!

Radiomama 發表於 17-7-21 09:59
我仔中學生,上星期完成了三個星期的summer prog, 上課地點選了LMU@LA.

大學campus一流,食物ok, 課程是Cr ...

Thanks for sharing.
小兒都不停讚個summer camp好好玩,學到他想學的,好夠challenging. 老師 解釋到好多他好多好奇的問題。他說個老師是Best teacher ever. 他說學校的太淺'。其實小學阶段常規課程比較注重語文基礎。科學topics, 只是語文老師教,未能深入教得太深入,而且也要照顧普通學生。

Radiomama 發表於 17-7-21 09:59

大學campus一流,食物ok, 課程是Cr ...

可以講多少少cx um service 嗎?我又是擔心太細個一個人飛。謝謝。
‹ 上一主題|下一主題