用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 送自己個仔女去普教中學校究竟係咩心態? ...
樓主: greivas
go

送自己個仔女去普教中學校究竟係咩心態? [複製鏈接]

greivas 發表於 16-4-2 09:22
你咁擁護北方價值,不如搬埋上去住添喇,北人視人命如草芥添呀,毒疫苗打到人地個BB痴痴呆呆,第一件事唔 ...
睇到閣下筆鋒,想提一下你,你用嘅批判方式,正正就係朝文化大革命嘅走向,偏執嘅思想、言行,亂扣人帽子等等,你以為會嚇退別人?

引用:Quote:ABC-DAD+發表於+16-4-2+01:08+活左幾

原帖由 greivas 於 16-04-02 發表
你咁擁護北方價值,不如搬埋上去住添喇,北人視人命如草芥添呀,毒疫苗打到人地個BB痴痴呆呆,第一件事唔 ...
件事爆出後,藥監局總局CFDA已經追蹤製造商及各地分銷商,如果拉到必死無疑,上星期追蹤到深圳,應該好快陸續有人落網!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

不熬,係講多費事咁解,唔係走人,粵語精彩處,係雅俗共賞。閣下表面講為保衛母語學中文痛心,我想要提你嘅係:請你留意中文文化嘅大道包容,吸納人之長,捨人之短,一句說話:天行健,君子自強不息。

國民黨入台,官方用國語,數十年來外省藉跟在地藉嘅問題,台語一直如何發展?一種語言、文化嘅真正生命力,自然會借時間顯現。相互專重就係首要,接納遠遠比針對有意義。

實事求事,真係唔在同一個層次,我唔會啦,免得做左“河國Wing"
唔會回,申利:粵教中受益人

引用:國民黨入台,官方用國語,數十年來外省藉跟

原帖由 ABC-DAD 於 16-04-02 發表
國民黨入台,官方用國語,數十年來外省藉跟在地藉嘅問題,台語一直如何發展?一種語言、文化嘅真正生命力, ...
台語有較完整的書面語,而台語文學運動在台灣社會有一定的支持。不知香港知識界人士會否發動粵語或香港本土語言書面化運動?

回覆 ABC-DAD 的帖子

同意,不論大家觀點如何,討論事情有基本態度。

今天剛考去了一雙語講座,冇take notes just from memory:教授覺得音準不太重要,lang溝通到就得,pth 小三四開始不太遲,而且more effective,小弟最開心就是聽到教授話睇tv和movies都可提供好的語境。我這無聊人竟然和教授英雄所見lur同,當然他是教育介精英而我只是a bno male

引用:今天剛考去了一雙語講座,冇take+notes+jus

原帖由 MrBeast 於 16-04-02 發表
今天剛考去了一雙語講座,冇take notes just from memory:教授覺得音準不太重要,lang溝通到就得,pth 小 ...
👍👍👍

ABC-DAD 發表於 16-4-2 10:14
睇到閣下筆鋒,想提一下你,你用嘅批判方式,正正就係朝文化大革命嘅走向,偏執嘅思想、言行,亂扣人帽子等 ...
其實你有意見咪反駁囉,喺度單單打打都唔會掩蓋到你理虧。

ANChan59 發表於 16-4-2 10:17
件事爆出後,藥監局總局CFDA已經追蹤製造商及各地分銷商,如果拉到必死無疑,上星期追蹤到深圳,應該好快陸 ...
冰山一角喇,仲有幾多野未爆出嚟?

ABC-DAD 發表於 16-4-2 10:23
不熬,係講多費事咁解,唔係走人,粵語精彩處,係雅俗共賞。閣下表面講為保衛母語學中文痛心,我想 ...
"吸納人之長,捨人之短",講得好,可惜喺你擁護嘅共產黨已經冇呢樣野,淨係會諗點同化你。
喺學普通話呢件事上面,香港人仲做得唔夠咩?以前香港得一半人口識普通話,今時今日30歲以下人口已經有超過93%人口識講廣東話,係咪要犧牲埋自己母語嘅能力先叫做包容?

ABC-DAD 發表於 16-4-2 10:35
國民黨入台,官方用國語,數十年來外省藉跟在地藉嘅問題,台語一直如何發展?一種語言、文化嘅真正生命力, ...
你舉例子都舉好啲喇,拎國民黨做例子
語言方面國民黨仲衰過共產黨,返學講閩南話要比人捉出來戴狗牌示眾,成日有意無意就灌輸台語低俗,國語先係文明嘅訊息(正正係香港做緊嘅野),國民黨未入台明明八成人口講閩南話,用左幾十年就比佢夾硬搞到斷層,年輕人得返唔夠兩成講台語

你去台北用台語買野食分分鐘比店員鬧返你轉頭,話你存心刁難佢,仲話相互尊重。。。

ChiChiPaPa 發表於 16-4-2 12:54
台語有較完整的書面語,而台語文學運動在台灣社會有一定的支持。不知香港知識界人士會否發動粵語或香港本土 ...
岩岩相反,普通話同粵話先係唯二做到文字化嘅方言
我地講廣東話就真係寫到個字出嚟,台語好多音都冇文字,佢地果D台語文學好多音都只可以寫注音,寫唔到個字,一係就用國語「空耳」,好似為甚麼會變左為蝦米,教育部果D鄉土教材就係成日用空耳,台語使用者睇完都唔知佢噏乜。而且台語歷史太悠久,好多古字,同依家D字好大分別,好似"蛋",台語係"卵","小巨蛋"會讀做"小粒卵",青蛙又叫水雞。所以佢地台語要傳承落去真係面對好大挑戰。

學煲冬瓜就是親共?難怪我地係要入英中果d會係支持外國勢力……ABC DAD唔係已表明佢係粵教中受惠者咩?成日啄住佢做乜啫?

超級版主 醒目開學勳章

請討論時保持禮貌及理性, 此話題已引起罵戰,現關閉本帖

溫馨提示:政治及時事話題請到親子王國時政擂台討論

http://www.baby-kingdom.com/news_warn.php

敬請大家合作,謝謝
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ
‹ 上一主題|下一主題