用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 送自己個仔女去普教中學校究竟係咩心態? ...
樓主: greivas
go

送自己個仔女去普教中學校究竟係咩心態? [複製鏈接]

帶有歧視某種語言文化的態度去討論教育,本身已經有偏頗。

之不過,與其普教中效果不章,更影響用非母語學習中文之流弊,到不如考量調整普通話堂教嘅質與量,更覺實際。

再者,思維模式,唔會因為學成某種語言而改變,就算自認講流利粵語嘅本地人,都有不一樣表現

回覆 ABC-DAD 的帖子

Agree。。。

ANChan59 發表於 16-3-28 13:15
嗰個大型研究報告做咗咁耐但係死都唔肯攞出嚟,肯定有啲古惑。
如果普教中係好,我覺得冇問題,孩子亦唔會唔識講廣東話。但5年下來,感覺有啲疑惑,除了中文唔見有什麼精進外,阿仔好似越來越唔鍾意中文。喺家長堆中收風亦好似前列學生話冇問題外其他嘅反饋都不是很好。

每個家長都有其見解及政治意識形態,但我最想知道普教中是不是如我們所想比廣教中更好,更有效率。呢個時候就想要睇下研究點講。如果那個報告話廣教中比普教中好,而政府蓄意隱瞞,我會好嬲,因為係攞我哋孩子嚟較飛。

akys 發表於 16-3-29 00:09
如果普教中係好,我覺得冇問題,孩子亦唔會唔識講廣東話。但5年下來,感覺有啲疑惑,除了中文唔見有什麼精 ...
轉校是否一個出處?

當初為何上賊船?你都有責任 !

教育政策,教育局 d 嘢,要相信相反理論,這是我十多年的得著,趨吉避凶

母語教學  
普教中      
NSS
DSE
融合教育
資優教育
......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:送自己個仔女去普教中學校究竟係咩心態?

每個國家的教育政策背後總有政治目的,避不了,我們一代不也是受英國文化影響。我不視懂普通話為之"大陸仔",香港人不也是中國人嗎?懂普通話是天經地義的事。廣東文化是我們家庭文化承傳,父母有沒有重視,廣東文化不只是粵語,我們應該教育下一代認識自己文化,也尊重他人的文化。想學好一種語言,不能不懂該語言的文化內涵。

ANChan59 發表於 16-3-29 00:24
轉校是否一個出處?

info overload,人又總有自己 filter ,辨別賊船都唔易。又或者其實教局用心良苦,想訓練家長獨立思考

引用:送自己個仔女去普教中學校究竟係咩心態?想

原帖由 greivas 於 16-03-27 發表
送自己個仔女去普教中學校究竟係咩心態?想你個仔用普通話思維諗野, 做純正大陸仔?
知唔知廣州有好多家長想 ...
知唔唔普教中,間學校有撥款收㗎?又可引入大陸老師在學校教。好多時精英班才普教中,即使成績差了幾分都唔多覺。HKU做的研究顕示普教中是影響中文水平。而且更影響學生對中文的興趣,有band one 學生說,以前小學普教中,所以一直不喜歡中文,因此成績也不太好。其實學普通話,普通話堂已經夠,可講可聽PTH, 又識PTH拼音,就夠了,不用普教中。我兒子升小二,我會為他選粵教中,他即使PTH拿A,也不喜普教中,正合我心意。 我自己自行面試收生時,見學生英文唔得,中文粵語又唔得,見到就驚,佢哋全部band one官津小六生,因此,我會為自己兒子部署下,況且band 1a官津大部份是粵教中。

引用:Quote:原帖由+greivas+於+16-03-27+發表送

原帖由 conniewktang 於 16-03-29 發表
知唔唔普教中,間學校有撥款收㗎?又可引入大陸老師在學校教。好多時精英班才普教中,即使成績差了幾分都唔 ...
有人說考大學英文oral面試要得。
唔好話考大學,考中學,英文oral 唔掂,成績幾好都冇用,一定不會收。但唔係只說英文oral, 近年多了連中文粵音也不會讀的local 細路,eg連個 抱 字都不會讀粵音,讀類近普通話的bao, 但肯定是香港人,因其他簡單中文粵音又好正,這是典型普教中的影響,粵音不好的,結果同英文不好一樣,好多band one 中學不會收,覺得中文不太好。況且到目前為止,band one a學校多粵教中。有些band one津校(英中)見普教中成效低,連原來每級一至兩班普教中班,也變成全校粤教中,因為學校覺得中文成績更重要,入U率為先,乜都假。

點解我成日覺得送小朋友入學就好似送自己入火坑咁,樣樣都要自己補底

引用:話時話呢個post又港大硏究,又黃絲言論處處

原帖由 Busybody! 於 16-03-29 發表
話時話呢個post又港大硏究,又黃絲言論處處,亦好難控制現職港人中文老師上來製造輿論保飯碗。大家家長想自 ...
有冇中文老師上嚟就唔知,利申:我自己就只教英文科,收生所以要負責面試,我是客覌地講個現象,中文老師有冇比人搶飯碗唔關我事。當然如果家長自己跟到,小孩又喜歡,就讀普教中又好粵教中又好,冇所謂,自己選擇。

送自己個仔女去普教中學校究竟係咩心態?想你個仔用普通話思維諗野, 做純正大陸仔?

送自己個仔女去普教中學校就會用普通話思維諗野?會做純正大陸仔?有咁刁鑽嘅諗法嘅人都唔知咩心態?

家長送送子女到普教中學校難理解嗎?不難吧?香港地家長爭着送子女到英中,英中者,除中文中史,其他科用英語教是也。用英語教教師教得更好、學生學得更快?既然入英中能理解,送普教中有何難明之理?

普教中,不會提高中文能力,最大的作用,就是提高普通話能力。當家長認為普通話能力重要,自自然然爭着送子女到普教中學校。正如skkeung的講法:人望高處,水向低流!

我是反對普教中的,中國文字一向是同字不同音,北方人能學好中文,廣府人也能學好中文,世世代代如此。

有家長認為在香港生活,一定能說廣府話。是的,日常的廣府話一定能說,但詞彙不會多。不信試試任拿一本金庸小說叫孩子讀一讀,看看有多少字讀不出來。

引用:Quote:送自己個仔女去普教中學校究竟係咩心

原帖由 judy 於 16-03-29 發表
送自己個仔女去普教中學校就會用普通話思維諗野?會做純正大陸仔?有咁刁鑽嘅諗法嘅人都唔知咩心態?

家 ...
Strongly agree!

帶有歧視某種語言文化的態度去討論教育,本身已經有偏頗。

呢啲係新人類,以前香港所無。

話是話,呢啲係新人類真係自卑。

引用:Quote:送自己個仔女去普教中學校究竟係咩心

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+16-03-29+發表

引用:點解我成日覺得送小朋友入學就好似送自己入

ANChan59 發表於 16-3-29 00:24
轉校是否一個出處?

哈哈!有頭髮邊個想做瘌痢。早幾年我真係覺得普教中唔錯㗎?當年間間唔係普教中就係英普,我唔鍾意小學EMI,呢間唔錯又係一條龍,其實選擇唔多㗎!到了今日轉校已經唔係一個Option。

所謂反對是對事不對政治,中文難學,所以追求效率,如果事半工倍嘅語文政策就多舊魚。依家中文普通話,常識,音樂,體育,數學,課外活動都係用廣東話,係就係學多樣嘢,但相互有冇影響?一齊向上定拉低一邊?

咁如果人地上路上緊普教中你叫人用粵語讀金庸梗係唔得,如果人地用普通話讀到,咁仲係咪中文差?

呢度好似有個謬誤,用唔到粵語就係中文差,普通話幾好唔計。

你理解能力有啲問題,咁係唔係中文差呢?

我說過,中國文字一向是同字不同音,北方人能學好中文,廣府人也能學好中文,世世代代如此。那麽,我們為甚麽不用廣府話教中文,語境,人才,用廣府話教中文不是優勢更大嗎?

如果很多字詞粵語講唔出,實在影響日常生活的水準!

MASAYA    發表於 16-3-29 18:49
‹ 上一主題|下一主題