用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 k1寫故事
樓主: CATsMOM
go

k1寫故事

回覆:bennyeva 的帖子

其實我仔好細個就自己寫字母、數字,佢覺得自寫得唔靚會發脾氣,所以我都無教佢,由得佢自己寫。我一路都無教筆順,因為我唔想令佢失去興趣。當我老爺成日話佢寫錯時,我就話佢仲細,學校都未教寫字,等老師遲d教啦。到學期尾,學校開始教筆畫,我先開始有提要點寫,不過都無隻隻字執。呢排我仔無寫故事啦,轉咗學外語,不過都係學數字同字母,我都係由佢。不過就要諗下計,引導佢喜歡其他一般小孩都會鍾意嘅嘢,怕佢同其他小朋友無話題。最近成功令佢愛上inside out,依家培養緊佢睇peppa pig。

回覆:CATsMOM 的帖子

另外,我覺得唔駛太擔心咁早寫字影響小肌發展,因為佢係自發要寫,唔係大人逼佢,當佢係畫畫咁睇就無咁擔心。我自己係咁諗。

我個女以前又係做野達唔到自己要求就會好易發脾氣嗰種,(😒其實又無人迫佢做)不過我哋用咗好多方法去教佢耐性,又同佢講就算佢個腦明白點做,但係佢身體仲未長大,要啲時間等等。

而家大個左宜家好咗喇,其中寫字佢就會特別俾心機寫,但仍係好心急,有時過咗火位都唔知...... 所以我係會制止佢,因為佢一次過寫太多我驚太攰啊⋯怕有壞影響囉。我都有問過其他媽咪,有人會話每個小朋友小肌肉發展唔同,如果我個升小肌肉成熟就俾佢寫囉,但問題係我唔識分點為之成熟喎⋯⋯

我老爺又係叫我教佢筆順,我都係話唔駛急啦,因我唔想影響佢嘅興趣。所以話兩代人要求會有別

peppa pig 嘅書我女係勁中意,要有共同嗜好話題的話你可以考慮maisy同kipper.

回覆:bennyeva 的帖子

maisy無睇,kipper有睇,不過d同學仔好似無咩人會講呢d,我仔又唔鍾意車,同d同學無咩共同興趣(多數男仔都鍾意車)。我仔試過去公園玩,問同學仔知唔知q for咩(當時學校未教q),個同學仔無理佢走咗⋯⋯😰😰

我無唔俾我仔寫字,因為無得唔俾,我叫佢畫下其他嘢,佢就將d abc畫成公仔咁,畫佢地去公園玩呀,去shopping,叫佢玩泥膠,佢就用泥膠整中文字、字母、數字,唯有俾多d唔同類型嘅書佢睇,帶佢出去學畫畫咁囉。

我都係個囡玩泥膠玩沙玩公仔,佢都少玩車,可能係女仔都玩得埋。男仔嘅多數都係玩車同超人,或者你叫佢同女仔玩都得嘅, 呢個年紀都無乜所謂啦。

其實我比阿女當玩咁寫字,只係唔想佢寫太耐影響自己身體同手仔,佢做咩都太專注太用心,有時玩到過左自己身體可承載能力都唔知,即係「過度興奮」,咁之後會不自覺咁發脾氣同埋好難瞓覺囉。

全文字

我囝囝3歲半,拿起筆較喜歡畫畫,
如巴士,的士,船,飛機......,
已經不畫火柴人了~