用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016年B1中學名單+部份中學Banding (以DSE成績/入U率評 ...
樓主: hkpapa852
go

2016年B1中學名單+部份中學Banding (以DSE成績/入U率評分)  

回覆:hkpapa852 的帖子

hkpapa852, thanks for your sharing

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

Thanks for sharing!

太厲害了!
其實呢個POST係咪應該置頂? 置頂嘅文章入面唔少都舊舊地...

hkpapa852

St Clare 2014-2015 人均4+數/平均4+率有70.10%,即=你心中的1A?
聖公會鄧肇堅中學又屬於band幾呢?

Thanks.

^O^ 發表於 16-5-9 11:03
hkpapa852

St Clare 2014-2015 人均4+數/平均4+率有70.10%,即=你心中的1A?
始乎大家都無留意我係#2講既一個重點:

如同一學校係過去三年中, 有至少兩年達到相關標準, 就可以歸類為某一個Band既學校

St Clare只係上屆4+達70%, 但前屆都只係得46.1%, 加上沒有明確既升讀local degree的比例,所以最多只能說B1B接近B1A水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

thank you for sharong,hkpapa

hkpapa852 發表於 16-5-9 11:14
始乎大家都無留意我係#2講既一個重點:

如同一學校係過去三年中, 有至少兩年達到相關標準, 就可以歸類為某 ...
thanks。真係冇留意到果句。how about 聖公會劉肇堅?

^O^ 發表於 16-5-9 11:40
thanks。真係冇留意到果句。how about 聖公會劉肇堅?
聖公會劉肇堅只能算係B1中學, 因為佢其實唔係公開咗好多數據.

佢校網有四大主科既4級或以上成績, 亦只係屬於B1中下游之列.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-9 11:45
聖公會劉肇堅只能算係B1中學, 因為佢其實唔係公開咗好多數據.

佢校網有四大主科既4級或以上成績, 亦只係 ...
Thx a lot.

好勁... 要讚下先 !!!

謝謝hkpapa852的偉大工程

hkpapa852  可能係我偏見, 整理過資料之後, 我真係諗唔明點解咁多人想入黃笏南? 真係只係貪圖新校舍?   發表於 16-5-9 17:53

偏見, 整理過資料之後, 我真係諗唔明點解咁多人想入黃笏南? 真係只係貪圖新校舍?

我一直有留意你對黃芴南的評價,也想不通為何轉校舍會導致成績差咗?(女英華都一樣keep到),我有朋友個仔讀黃芴南,名列前茅,她對此校讚不絕口⋯⋯上幾期東方新地的"Kiss"雜誌專題報導黃芴南轉新校舍後發展,當然內容豐富,校長介紹得十分精彩,我將此雜誌比其他家長參考,佢哋個個都心心眼,攪到D男同學(鐘意機械人果D)紛紛以此學校為目標,雖然我囡target女校,但也仍然會密切關注這校的一舉一動

Yanamami  可能因WFN呢两年DSE真係跌左好多……  發表於 16-5-9 18:21

Yanamami  可能因WFN呢两年DSE真係跌左好多……

就係因為實際成績咁樣,所以我有少少覺得"講就天下無敵"的感覺,我校有不少男仔喜歡此校,每年也有幾個派入去,唔知今年又會派幾多個呢?

very useful!

這份大工程資料真是很有幫助,應該置頂

衷心感謝