用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016年B1中學名單+部份中學Banding (以DSE成績/入U率評 ...
樓主: hkpapa852
go

2016年B1中學名單+部份中學Banding (以DSE成績/入U率評分)  

hkpapa852 發表於 16-3-24 23:11
KL5 觀塘區中學統計

KL5 的info可否提供?thx

你好?我是福建中學學生家長,照你的的表來參考,福中學士學位人數只得多於18%,我看學校banner,18%是(三大)的學位學生,而過去兩年入讀本地大學學位人數都超過九十人,接近50%, 而且仲未計海外學位喎!而你寫在表上over50%只是專上課程, 不是(學位)嗎?以我記得上年還要多些, 因banner上都寫出所有同學所讀的大學及(學位)課程名稱o

請問你的數據是哪裡可以看到?可否指導我呢?Thank you very much!

p.s 今年banner寫:在180名學生中 , 共有90人(50%)通過大學聯合招生辦法獲香港各大院校(學位)課程取錄 , 而獲海內外大專院校學位課程取錄更多達101人(56%)o你也可上官方網頁參考。

mshopuiyin 發表於 17-3-15 01:02
你好?我是福建中學學生家長,照你的的表來參考,福中學士學位人數只得多於18%,我看學校banner,18%是(三大)的 ...

Banner資料如下:第二屆學位49%; 另副學士及高級文憑39%
第四屆本地大學學位50%;連大專學位56%

想問樓主若 九龍華仁書院 與 St. Paul Boy College  比較, 哪間較好?   謝謝你

回覆 煩惱的爸 的帖子

兩間中學很不同, 或許你需要給予多一點資料, 例如想比較什麼項目, 好讓樓主或其他網友可以盡快回覆你。

請問有2015-2016資料update 嗎?

想問樓主若 九龍華仁書院 與 St. Paul Boy College  比較, 哪間較好?  以DSE成績/入U率計,  謝謝你

hkpapa852  兩間近年成績其實差不多  發表於 17-3-24 09:34

謝謝資料, 但請問所有資料(例如3大比例) 是否從個別學校網頁得知呢?因發覺有個別學校所公報的DSE成績跟表內資料不一樣,例如中西區的高主教.2016年入3大率是>40%,Degreeoffer 大約70% . 2015年成績更好! 似乎這不應是所謂B1C學校

請問你的數據是從哪裡可以看到?謝謝

CheungAA 發表於 17-4-3 18:49
謝謝資料, 但請問所有資料(例如3大比例) 是否從個別學校網頁得知呢?因發覺有個別學校所公報的DSE成績跟表 ...
近年不少學校喜歡攪統計偽術同圖表偽術.

建議你小心睇楚RC既資料. 佢既資料, 唔係用單一幅圖可以理解.

CheungAA  学生拿取level 4的%吾高,..影响入U 選科?  發表於 17-4-5 14:15
CheungAA  谢谢回覆。可否講清楚一些,何為偽術? 那裏可見到偽術?谢谢  發表於 17-4-5 14:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 CheungAA 的帖子

又講解一吓:

高主教2016年DSE成績:
http://www.raimondi.edu.hk/new/document/dse2016_updated.pdf#3

一睇P.3, 好似有42%入3大喎! 但事實如何呢?

首先, 留意吓P.3幅圖既標題: Admission of S6 Graduates to UGC-Funded Undergraduate Degree Programme through JUPAS, 即係話, 透過JUPAS取得資助學士學位學生中, 有42%入3大. 咁實際有幾多人透過JUPAS取得資助學士學位呢?

又睇下高主教2016年既入U率:
http://www.raimondi.edu.hk/new/document/School_Report_2015-2016.pdf#4

P.4中, 2016年高主教升讀local degree只有~37%, 當佢所有Local degree都係UGC degree, 咁入3大最多只有: 37% x 42% = ~15.54%

所以解讀現今中學公佈既資料要好小心, 只睇一幅圖, 可以有好大既誤差.

mmpo    發表於 17-6-9 11:01
CheungAA  出國求學的百分率都吾細  發表於 17-4-6 11:19
CheungAA  謝謝回覆  發表於 17-4-6 11:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 CheungAA 的帖子

留意吓佢DSE成績P.2, 多科4+都比全港平均低

CheungAA  2013-2016, 只有2016出現這情況, 其他年份, 全科高過全港平均, 那是學生質數問題了   發表於 17-4-6 17:11
CheungAA  聖心, 聖提(女), 聖嘉肋, 入U / 8 大資料亦有所隱瞞, 不清不楚  發表於 17-4-6 14:56
CheungAA  2016 成績比較差, 學校師資好過同區老牌名校. 相信是學生質數的問題, 收吾到叻學生所致因學校附近有St. Pau   發表於 17-4-6 14:47
CheungAA  為何又被外界評為1C學校呢?  發表於 17-4-6 11:49

請問樓主聖若瑟KL5排名?同羅氏基金點比?謝謝!

hkpapa852  羅氏好好多  發表於 17-4-25 15:14

回覆 hkpapa852 的帖子

RC 近年DSE成績確實不理想(其他老牌名校亦是), 現學校實施改革、小班教學、亦堅持收外來band 1生, 相信來年成績會上揚。

Hkpapa852 想請教,小女有大坑真光同聖心offer (幼稚園)
睇返中學成績,好似真光好d
但講升小,邊間會易d?

Yungtik 發表於 17-5-28 04:52
Hkpapa852 想請教,小女有大坑真光同聖心offer (幼稚園)
睇返中學成績,好似真光好d
但講升小,邊間會易d ...
兩間中學成績相差不遠, 不過以小學部升得番上中學部既機會睇, 可能坑真仲高D

hkpapa852 發表於 17-5-29 09:47
兩間中學成績相差不遠, 不過以小學部升得番上中學部既機會睇, 可能坑真仲高D
...

Thanks ah

Hkpapa852,我想再請教,
如升小一,邊間會易d?
其實,
聖心係我屋企樓下,3分鐘就返到學,
唔洗錢
但下午班,同聽人地話好谷好多功課

真光係上午,要俾學費。我冇校車直到,但係龍校,雖然轉了制度,但應該都收7-8成?!
幼稚園冇甘谷?

你有冇咩advice呀?

Thank you for sharing!!

好有用!雖女兒只是k2,準備迎接直私小interview,龍校值得用來參考,thanks for sharing

hkpapa852 發表於 16-3-24 23:12
NT2 荃灣區中學統計
HI! hkpapa852,

請問有無2015-2017年嘅數據可以參考一下?  或是可以用什麼途徑搵到相關資料? 謝謝你!

@hkpapa852, 請賜教離島區, B1尾B2頭女生可以點搞 ? 最初諗住誇去中西區, 首選高主教. 但有其他家長話考唔到全級10名唔好諗... 好煩 ! 直資都會考慮...