用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016年B1中學名單+部份中學Banding (以DSE成績/入U率評 ...
樓主: hkpapa852
go

2016年B1中學名單+部份中學Banding (以DSE成績/入U率評分)  

想請教, 天水圍女青年會中學於2015 年度之DSE 成績是在那裡找到的?
何解3322比率只有50%, 但本地學士課程比例可以達73%? 是否可推斷很多學生未達3322成績, 卻選讀了不需此資格的本地學士課程??

hkpapa852  可能資料copy & paste有錯, 我再核對一次  發表於 16-6-2 14:47

LoveChild 發表於 16-6-2 14:39
想請教, 天水圍女青年會中學於2015 年度之DSE 成績是在那裡找到的?
何解3322比率只有50%, 但本地學士課程比 ...
72%不是升讀本地學士課程比例, 是升讀本地專上課程比例

專上課程除了包括學士, 副學士, 高級文憑外, 不少學校, 把普通文憑, 職訓, 甚至連毅進也當作專上課程
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但係我見到係
3322: 50%
3大比例:無資料
本地學士課比例:<=72%
本地專上課程比例:72%
(不是想挑戰樓主, 只是本人對此校很有興趣, 但係找不到該校資料)

LoveChild 發表於 16-6-2 15:35
但係我見到係
3322: 50%
3大比例:無資料
因為專上比例是72%, 所以升讀degree一定不會多於72%, 所以寫作<=72%

其實學校只有公佈專上比例
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-2 15:38
因為專上比例是72%, 所以升讀degree一定不會多於72%, 所以寫作
原來如此, 咁即係可以係0-72%

hkpapa852  對!  發表於 16-6-2 15:41

hkpapa852 發表於 16-3-24 23:42
NT8 西貢區中學統計
未知這個網址及內含相關資料是否有用?:
http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=816&Itemid=417&lang=zh

內有HKCEE, HKDSE Result 2012-2015, HKALE Result 2011,2012

shypama 發表於 16-6-3 13:59
未知這個網址及內含相關資料是否有用?:
http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=arti ...
呢度既成績全部考慮晒了.....

其實睇到羅氏中英文達4級, 比例都比大多數B1學校低

shypama  係喎  發表於 16-6-8 01:11

郭德勝係B1??

sumsum2010 發表於 16-6-23 11:10
郭德勝係B1??

以DSE成績/入U率計, 我認為係.

其實佢不嬲都屬於沙田區內既B1中學

oic, thank so much

我以前年代, 佢係B4學校!!

HAHAHA

回覆:2016年B1中學名單+部份中學Banding (以DSE成績/入U率評分)

新派直私學校除港同外,大部份都係B1C至B2A, hkpapa852點睇佢地嚟緊幾年的趨勢?

caramelpudding 發表於 16-6-30 22:23
新派直私學校除港同外,大部份都係B1C至B2A, hkpapa852點睇佢地嚟緊幾年的趨勢?

...

我都想知呀
希望hkpapa852有多點資料俾我地喇.

想請問東區, 港島民生係B1, 但學士課程比例 (本地+海外) 係>=27.91%
劉永生係B2, 係31.30%
連培僑都比佢高, 係50.81%
點解呢?

他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

MrsCLee 發表於 16-7-13 11:38
想請問東區, 港島民生係B1, 但學士課程比例 (本地+海外) 係>=27.91%
劉永生係B2, 係31.30%
連培僑都比佢高, ...
相信你無睇過港島民生既校務報告

佢2X%係UGC degree, 另外佢將所有自資degree同資助/自資AD/HD歸入另一類, 個部份佔~65%

所以相信佢升讀local degree比例高過35%機會好高

另外, 再睇佢各科4+比例, 都係同其餘所謂B1C中學有相近水平, 所以我將歸類去B1

至於培僑, 點睇到50.81%?

唔該晒, hkpapa852
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

超級新手低B一問
3322率同3大比例係咩意思?

回覆 hkpapa852 的帖子

請問知不知道順德聯誼總會鄭裕彤中學banding?

hkpapa852  B2  發表於 16-7-13 16:50