用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四數學深左D分又低左点算好?
go

小四數學深左D分又低左点算好?

惨啦!數學点先可以掌握好!
一次又一次低分

基礎要好,概念要清,速度要快,答案要準,練习要多做~

kellyli38 發表於 16-3-24 21:51
一次又一次低分

首先要睇佢錯邊方面先,是新教的唔識,定已有既知識唔熟?

引用:基礎要好,概念要清,速度要快,答案要準,

原帖由 Yanamami 於 16-03-25 發表
基礎要好,概念要清,速度要快,答案要準,練习要多做~
你的順口溜

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:小四數學深左D分又低左点算好

朋友教簡單方法,做番小三數先,打好底,因學過,有成功感便有興趣,慢慢做番小四的數,小五有8X分,比上不足但比下有餘

引用:惨啦!數學点先可以掌握好!一次又一次低分

原帖由 kellyli38 於 16-03-24 發表
一次又一次低分
4年班以上數再不是單一嘅運算.  新課題有公因/倍數. hcf/lcm. perimeter. area. decimals. fraction 等. 這些課題又會混合提問. 如普通運算常錯. 又搞唔清四則運算概念. 真喺好易死.

我女都是小4. 我知這些課題不是上堂單單聽老師講解完就能明白(有大仔經驗). 所以喺升小4時暑假自己在家教. 讓佢能掌握基本概念.
上堂時唔會聽唔明而雲遊.  

這方法對我女好有效. 因佢完全明白老師所講 . 在測考分數比3年級時仲要高. 佢又可以輕鬆我又不用勞氣(自己eq低).

回覆:小四數學深左D分又低左点算好?

我個女都係小四數學差了好多~今次首次出現7字頭~好擔心

小四要準備下年, 快d搵下邊到出現問題,做多d練習